Gazete Vatan Logo

Persona non grata*

* İstenmeyen kişi

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD’nin tepkisine karşın Kongre’de Obama’nın İran politikasını eleştiren bir konuşma yapacak

İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu, Amerikan yönetiminin aylardır süren muhalefetine karşın bugün Amerikan Kongresi’nde, Beyaz Saray’ın İran politikasını eleştiren bir konuşma yapmaya hazırlanıyor. Konuşmayı yapmaktaki ısrarı nedeniyle iki ülke arasında yıllardır görülmemiş bir krize yol açan Netanyahu, Washington’da kelimenin tam anlamıyla ‘istenmeyen adam’ olarak görülüyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın, Tahran’la sürdürülen müzakerelerde anlaşmaya varma sinyali vermesi üzerine harekete geçen Netanyahu, iki ülke arasında varılacak bir anlaşmanın İsrail için ölümcül sonuçlar doğuracağını öne sürüyor. Netanyahu, böyle bir anlaşmaya engel olmak için Kongre’de konuşarak senatörlerin desteğini almayı amaçlıyor. Siyasi analistler, siyasi kariyerinin en önemli konuşmasını yapacak olan Netanyahu’nun, İran kartını oynayarak ABD Başkanı’na kafa tutan lider imajıyla, İsrail’de 17 Mart’ta düzenlenecek seçimlerde oy toplamaya çalışacağı görüşünde.
5 dakika gecikmeli
Netanyahu’nun konuşması, ‘fazla siyasi’ olması halinde kesilebilmesi için, İsrail televizyon ve radyolarından 5 dakika gecikmeyle yayınlanacak.
‘Biz bir aileyiz’
Netanyahu, dün Yahudi lobi kuruluşu ‘Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin (AIPAC) yıllık konferansından yaptığı konuşmada, Beyaz Saray’a zeytin dalı uzattı. Kongre’deki konuşmasının Başkan Obama’ya saygısızlık amacını taşımadığını vurgulayan Netanyahu, “Amacım sadece İran’ın nükleer silah elde etmesine engel olmak” mesajını verdi. Netanyahu konuşmasının sonunda “Aile içinde sorunlar olur ama unutmamalı ki biz her zaman bir aileyiz” dedi.
‘Washington’un öfkesini çekeceğiz’
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronot’ta dün yayınlanan bir analizde, Netanyahu’nun bugün yapması planlanan konuşmasıyla ABD’nin öfkesini ülkesinin üzerine çekeceği yorumu yapıldı. Netanyahu’nun ABD ile İran arasında olası bir nükleer anlaşmayı engellemeye çalışırken, İsrail’in güvenliğini tehlikeye atacağını vurgulayan gazete, Tel Aviv’in Washington’dan aldığı milyonlarca dolarlık savunma yardımının bu kez o kadar da cömert olmayabileceğinin altını çizdi.
Obama’dan jetleri düşürme tehdidi
Kuveyt’te yayınlanan El Ceride gazetesi, Başkan Obama’nın geçen yıl İran’ı vurmaya hazırlanan Başbakan Netanyahu’yu, İsrail jetlerini düşürmekle tehdit ettiğini öne sürdü. Habere göre Obama operasyondan, Netanyahu’nun planını ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye anlatmasıyla haberdar oldu. Bölgede savaş ihtimalinin artmasından endişelenen Obama’nın tehdit ettiği Netanyahu operasyondan vazgeçmeye karar verdi.
Konuşma öncesinde protesto
Başkent Washington’da düzenlenen AIPAC konferansı, İsrail karşıtlarının protesto gösterilerine sahne oldu. Aralarında sivil toplum kuruluşu ‘Codepink’ ile siyonizm karşıtı Yahudilerin de bulunduğu onlarca kişi, konferansın düzenlendiği merkezin önünde Netanyahu’yu protesto etti. Katılımcıların binaya girişine engel olmak isteyen göstericilerden bazıları polis tarafında gözaltına alındı.

Haberin Devamı