Gazete Vatan Logo

Perinçek ‘soykırım’ davasına gidecek

Ergenekon’dan ceza alan ancak hak ihlali kararıyla tahliye olan İP?liderinin yurt dışı yasağı kaldırıldı. Perinçek,?AİHM’ye gidebilecek.

Ergenekon davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ancak Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararıyla tahliye olan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek hakkındaki yurt dışı yasağı kaldırılıdı. Perinçek’in avukatlarının yaptığı yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebine İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi olumlu yanıt verdi. Yasağın kalkmasıyla birlikte “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için İsviçre’de mahkum olan, ancak AİHM’nin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek mahkumiyetini bozduğu Perinçek, 28 Ocak’ta Strazburg’daki AİHM Büyük Daire’de görülecek davasına katılabilecek.

TBMM izleyecek!

Perinçek, İsviçre’de 10 yıl önce çıkarılan “Ermeni soykırımının inkârını yasaklayan” yasanın yürürlüğe girmesinden sonra bu ülkeye giderek çeşitli konferanslar vermiş ve Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle İsviçre mahkemeleri tarafından 2007 yılında 3 ay hapse mahkûm edilmişti. Doğu Perinçek, bu ceza üzerine AİHM’e başvurmuş, AİHM de 2013’te aldığı kararla İsviçre’nin insan hakkı ihlali yaptığına hükmetmişti. Bu karara karşı İsviçre’nin yaptığı temyiz başvurusunu kabul eden Yüksek Mahkeme, davanın Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırmıştı. “Perinçek-İsviçre Davası” temyiz duruşmasını, merkezi Strazburg’ta olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde çalışmalarını yürüten iktidar ve muhalefet partilerine mensup Türkiye Delegasyonuna üye milletvekillerinin TBMM adına takip edeceği bildirildi.

Haberin Devamı