Gazete Vatan Logo

Perakendecilerin kur isyanı

AVM’lerin kiralarının sabitlenmesi talep edildi

Perakendeciler dolar 2, euro 2.7 lirayı aşınca AVM’lerin kiraları sabitlemesini talep etti. AVM’lere mektup yazan markalar Birleşmiş Markalar Derneği ile Tescilli Markalar Derneği’ni de baskı için devreye soktu.

Döviz kurlarındaki dalgalanma perakendecilerle alışveriş merkezlerini karşı karşıya getirdi. Perakendeciler; dolar 2 liranın, euro 2.7 liranın üzerine çıkınca alışveriş merkezlerinin kiraları sabitlemesini talep etti. Bazı alışveriş merkezleri bu talebe sıcak bakarken çoğu da bu talebe olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine perakende markaları baskıyı artırma kararı aldı. Türkiye’nin en büyük markalarının da aralarında olduğu 10’un üzerinde marka, alışveriş merkezlerine yazı yazarak kuru sabitlemelerini talep etti.

Perakendeciler bununla da yetinmedi ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ile Tescilli Markalar Derneği’ni (BMD) de baskı yapmaları için devreye soktu.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve KDM Alışveriş Merkezleri Kiralama ve Yönetim Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Murat İzci, iki tarafın da kendine göre haklı olduğunu ancak döviz bazında kiralamadan AVM’lerin zararlı çıktığını anlattı.

Kârdan zarar edildi

Konuyla ilgili 22003-2013 arasında döviz ve ÜFE bazlı hesaplama yaptığını anlatan İzci, “Perakendeciler, son dönemde kurlardaki hızlı yükselişten şikayetçi. Önlerini görememekten yakınıyorlar. En ufak bir dalgalanma nakit artışını durdurduğunda sıkıntı artıyor” dedi.

Markaların AVM’ler üzerinde kur baskısı oluşturmaya çalıştığını kaydeden İzci, sözlerin şöyle sürdürdü: “Markalar ‘Doları 1.7 lirada, euroyu 2.2 lirada sabitleyin’ diyor. Bankaların TL ile kredi vermediği AVM’ler de ‘Kurlar düşerken ben mağdurdum. O zaman siz fedakârlık yapmadınız, bugün niye benden bekliyorsunuz’ cevabını veriyor. Sonuç olarak iki taraf da kendi cephesinden haklı ama rakamları değerlendirdiğimizde döviz bazında kiralama son 10 yıldır AVM’lere zarar ettirmiş. Daha doğrusu kârdan zarar ettirmiş.”

Ortak giderler yeniden düzenlenecek

ALIŞVERİŞ Merkezleri Yatırımcıları Derneği perakendecilerle aralarında bir diğer önemli konu olan ortak giderleri yeniden belirlemek için harekete geçti. İklimlendirmeden genel müdür maaşına kadar birçok kalemin yer aldığı ortak giderleri yeniden tanımlamak için bir komite oluşturuldu. Komite ilk toplantısını yarın yapacak. Komitenin çalışmalarından oluşturulan yeni ortak giderler tavsiye kararı niteliğinde olacak. Murat İzci, “Toplantıda ortak gider nedirin cevabını vermeye çalışacağız. Şu anda 100’e yakın işletme gideri var ve bunların hangilerinin ortak gider olduğuna, hangilerinin olmadığına ilişkin bir çalışma yapacağız. En azından bir tavsiye kararı çıkaracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı