Gazete Vatan Logo

Perakendecilerin ‘yelkenleri’ fora

Gecesini gündüzüne katan Türk moda perakendecileri, stresini ’deniz’de atıyor

TÜRK markalarına yurtdışından gelen yoğun talebi karşılamak için gecesini gündüzüne katan Türk moda perakendecileri, stresini ’deniz’de atıyor. Deniz tutkunu perakendeciler arasında Mustafa Taviloğlu, Zafer Kurşun, Melih Çelet gibi duayenler gösterilirken Turgut Toplusoy, 3 yıl teknede yaşayacak kadar deniz tutkunu. Sektörün duayen ismi Abdullah Kiğılı da yeni teknesinin yurtdışından gelmesini bekliyor.

Dünya pazarlarında genişlemek konusunda özellikle kriz sonrası rüzgarı arkasına alan Türk moda perakendecileri denizde de ’pupa yelken’ gidiyor. Geçtiğimiz hafta Budapeşte’de düzenlenen Perakende Liderler Konferansı’nda Türk perakendecilerinin ciddi bir ’deniz’ tutkunu olduğu ortaya çıktı. Konferans sırasında Suat Soysal tarafından yapılan ankette salonu dolduran perakendecilerin yüzde 35’e yakın bölümünün yelkenli ya da motoryat kullandığı belirlendi.

Gulet meraklıları da var

Perakendeciler arasında en ünlü deniz tutkunları Mudo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, İstinye Park’ın ortaklarından Zafer Kurşun, Desa Deri Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, APS Tekstil’in sahibi Osman Benzeş, Roman’ın sahibi Turgut Toplusoy, Unitim Holding’in Başkanı Burç Cemiloğlu, Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, AVM MFI Partners’ın başkanı Aydın Yurdum olarak gösterilirken sektörün ’Apo’ abisi Kiğılı’nın sahibi Abdullah Kiğılı da teknesine kavuşmak için gün sayıyor. Perakendeciler arasında ’motoryat’ kullanımı daha yaygınken Osman Benzeş ve Aydın Yurdum gibi isimler ’yelkenli’yi tercih edenler arasında. Yurdum’un küçük yaşlardan beri bu işle uğraştığını ve yarışlara katıldığını da hatırlatalım. Mustafa Taviloğlu guletiyle sektörün en çok özendiği isimler arasında yer alırken yine Zafer Kurşun da ’gulet’ meraklısı. Sektörün duayenleri Zafer Kurşun için, “Denizci perakendeciler arasına sonradan katıldı ama tam katıldı. Şu anda ’üstat’lar arasında” değerlendirmesini yapıyor. Balıkçılığa da meraklı olduğu belirtilen Kurşun’un guletinin 28 metre uzunlukta olduğu ifade ediliyor. Roman’ın sahibi Turgut Toplusoy için ise ’deniz’ öyle bir tutku haline gelmiş ki, 3 yıl yaşamını teknede geçirmekten çekinmemiş...

Bu dönemde Roman’ı kardeşlerine bıraktığını ve denizle haşır neşir olduğunu söyleyen Toplusoy, işlerin başına geçmesi için istek gelince ’evi’ yine karaya taşımak zorunda kalmış... Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim da ’deniz’ tutkunları arasında yer alırken 16.80 metrelik motoryatını yine bir denizci Melih Çelet’ten 3 yıl önce satın almış... Burç Cemiloğlu’nun 25 metrelik, Emir Yargıcı’nın ise 10.5 metrelik motoryat kullandığı belirtiliyor.

TAVİLOĞLU’NUN DENİZCİLİĞİ ÖRNEK ALINIYOR

SEKTÖR temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, balıkçılığa da meraklı olan Mustafa Taviloğlu, yaklaşık 2.5 yılda inşa edildiği belirtilen ’gulet’iyle en çok konuşulan isimler arasında... Taviloğlu aynı zamanda sektörde en eski ve örnek alınan denizcilerden biri olarak nitelendiriliyor. Guletinin uzunluğunun ise 40 metre düzeyinde olduğu belirtiliyor.

BİR AYAĞIM DENİZDE OLMALI

’BEN yengeç burcuyum. Su olmadan yapamam. Bir ayağım karada, bir ayağım denizde olmalı’ diyen Desa Deri Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, 24 metrelik bir motoryata sahip. Çiftlik evini bile göl üzerinden yaptıran Çelet, yazın her haftasonu denize açıldığını söyledi. Rotasının Göcek-Gökova olduğunu belirten Çelet, bazen Yunan Adaları’na geçtiğini de aktardı. Çelet, son dönemde ’deniz’ yolculuklarına torunlarına da dahil etmiş...

ROTAMA HIRVATİSTAN DA GİRDİ

ÖZLENİR Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Özlenir de 5 yıldır motoryat sahibi. 32 metrelik bir tekne kullanan Özlenir, ağırlıklı olarak yaz döneminde denize açılıyor. Teknesiyle genellikle Ege’ye açılmayı tercih ettiğini söyleyen Tahsin Özlenir, “Yunan Adaları’na da gidiyorum yeni rotamda Hırvatistan var. 15 gün sonra Hırvatistan’a gitmeyi planlıyorum” dedi.

KİĞILI’NIN TEKNESİ YOLDA

ABDULLAH Kiğılı, ’nazar değmesin’ diyerek teknesi hakkında bilgi vermekten kaçınırken sadece şu anda yolda olduğunu söylemekle yetindi. Meslekdaşları ise, “Abdullah Abi’ye yakışacak nitelikte bir 24 metrelik Princess geliyor” yorumunu yaptı.

MAĞAZA AÇMA TELAŞI HOBİLERİ UNUTTURDU

SAHİBİ olduğu motoryatı 1993 yılında satan, 2008’e kadar da yakın dostlarının tekneleriyle ’deniz’ hevesini alan APS Tekstil’in sahibi Osman Benzeş, 2008’de ise şimdi kullandığı Alman malı 14 metrelik yelkenlisini almış. Yelkenlinin motor sesinin olmaması, kullanırken çok efor sarfettirmesi nedeniyle insana farklı bir haz verdiğini söyleyen Benzeş, yazın minimum 15 kez denize açılıyor. Ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz’de yol alan Benzeş’in rotasına Yunan Adaları da giriyor. İlk teknesini 1986’da alarak denize açılan Benzeş, henüz tekne sahibi olmayan meslektaşlarına tavsiyede bulunarak, “Bizim perakendeciler öyle bir mağaza açma, büyüme, rakiplerle mücadele yarışı içinde ki hobilerine vakit ayıramıyor. Ben bizim ihracat yaptığımız şirketlerin CEO’larından ve üst düzey yöneticilerinden biliyorum; hepsinin avcılık, dağcılık, yelken, kayak gibi hobileri var. Bu bir kültür, yaşam tarzı, bizimkiler de böyle hobilere sahip olmalı” dedi.

Haberin Devamı