Gazete Vatan Logo

Perakende ordusuna 50 bin kişi katılacak

Yüzde 10’un üzerinde seyreden işsizlik Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ederken organize perakendede bu yıl 50 bin kişiye daha istihdam kapısı açılacak

Türkiye’de organize perakende sektörü ekonominin üzerinde büyümeye devam ediyor. 2014 yılında yüzde 9 oranında büyüyen sektör, istihdam açısından bir adım önde... Türkiye’de işsizlik yüzde 10’un üzerinde seyrederken bu yıl 120 milyar dolar çıtasını aşması beklenen organize perakende sektörü binlerce kişiye daha iş kapısı açacak. Yeni açılacak 20 alışveriş merkezinin de etkisiyle organize perakendede istihdam ordusuna 50 bin kişi daha eklenecek. Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, toplam perakende sektöründe toplam çalışan sayısının 2.5 milyonu bulduğunu, bunun 1 milyonunun organize perakende sektöründe olduğunu söyledi.

Haziran’dan sonra artabilir

Bu yıl 50 bin kişiye yeni istihdam sağlanacağını belirten Küçük, seçimlerden sonra oluşacak havaya göre bu sayının daha da artabileceğini vurguladı. Küçük, “2014’de perakende sektörü reel yüzde 9 büyüdü. Geçen yıl perakende sektöründeki toplam istihdam 2.5 milyon oldu. Bu yıl içinde 20 yeni alışveriş merkezi tüketicilere kapılarını açacak. Modern perakende istihdamına yaklaşık 50 bin kişilik katkı sağlayacak. Organize perakende cirosunun 120 milyar doları bulmasını bekliyoruz. Ayrıca Haziran ayındaki seçimlerden sonrasına bakmak gerektiğini de düşünüyoruz. Yeni istihdam sayısı seçimden sonraki gelişmelere göre 50 binin üzerine çıkabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 8’lere ulaştı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü de perakende sektöründeki istihdamın toplam istihdamda payının yüzde 8’lere çıktığını anlattı. Belgü, şöyle devam etti:

“Türkiye’de erakende sektöründe çalışan sayısı 2 milyon, toplam istihdama oranı yüzde 8. ABD’de ise bu oran yüzde 20. ABD’de perakende sektöründe sadece satış alanında çalışanların sayısı 4.5 milyon. Buna kasa, gıda servisler gibi alanlar da dahil edildiğinde, her 5 çalışandan birinin, perakende sektöründe görev aldığı görülüyor. Türkiye’de yüzde 8’lerde olan bu oranın yüzde 20’lere çıkması halinde Türkiye işsizlik sorunun çözümünde çok önemli bir eşiği atlamış olacak. Türkiye’nin gelecek yıllarda oransal olarak ABD’yi yakaladığını düşünürsek, perakende sektöründe çalışan sayısının 3.2 milyon kişi artarak 5.2 milyon kişiye ulaşması mümkündür. Türkiye’de 2014 Kasım verilerine göre işsiz sayısının 3.1 milyon kişi olduğu dikkate alınırsa, bunun nasıl büyük bir potansiyel olduğu daha rahat görülebilir.”

Haberin Devamı

BMD % 10 artış bekliyor

2014 yılı rakamlarına göre 45 milyar dolar ciro yapan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) bünyesindeki markalarda 315 bin kişi istihdam edildi. BMD Başkanı Sami Kariyo, geçen yıl sektörün yüzde 19 civarında büyüdüğünü, bu çerçevede istihdamda da yüzde 15’ler civarında bir büyüme yaşandığını anlattı. Bu yıl da benzer bir büyüme öngördüklerini kaydeden Kariyo, “2015 yılında BMD olarak yüzde 15-19 arasında bir büyüme öngörüyoruz. İstihdamda da yüzde 10’dan daha düşük bir büyüme olmaz” diye konuştu.2015 yılı sonunda BMD üyesi markaların yurtdışı satış noktası sayısının 3 bin 750’ye ulaşacağını da hatırlatan Kariyo, yurtdışındaki mağazalarda Türk yönetici istihdam edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı