Gazete Vatan Logo

Pepe cevap hakkını kullandı

Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe, belgeleri ile ortaya koyduğumuz haberlerin ardından dün sabah gazetemizi arayarak cevap hakkını kullanmak istediğini söyledi. Pepe’ye “İsterseniz yüzyüze görüşelim. Sorularımızı ve yanıtlarınızı karşılıklı teybe kaydedelim ve noktasına dokunmadan aynen yazalım” önerisinde bulunduk. Ancak Pepe soruların yazılı geçilmesini, cevaplarını da yazılı vermeyi tercih ettiğini belirtti. Bunun üzerine Osman Pepe’ye 12 sorudan oluşan bir fax mesajı ilettik ve şu yanıtları aldık...

‘Turkut 2005’te işten ayrıldı’

Soru: Cüneyt Turkut’u kaç yıldır tanıyorsunuz?


Cevap: Cüneyt Turkut bizim Kar İnşaat’da mübaya eleman olarak çalışmış, muhasebeci olarak hiçbir zaman çalışmamıştır. Mart 2005’te de işten ayrıldı.

Soru: Katıldığınız TV programında Cüneyt Turkut ’Bizim şirketlerimizde 7-8 yıldır çalışan bir elemandır’ifadesini kullandınız. Cüneyt Turkut’un şirketinizdeki pozisyonu ve aylık kazancı nedir?

Cevap: Bu sorunun yanıtı yukarıda verilmiştir. Gelirinin ne kadar olduğunun muhatabı biz değiliz.

Soru: Bakanlığınızın da onayını gerektiren süreçleri tamamlamadan faaliyete geçmesi neredeyse imkansız görünen alanlarda, üçüncü bir şahıs gibi görünen Cüneyt Turkut tarafından kurulan şirketlerin her defasında sizin oğullarınıza ait şirketlere devir yapılması bir tesadüf müdür? Üstelik bu kişi sizin şirketlerinizde çalışan sizin ifadenizle Bağ-Kur’lu biri görünüyor iken

Cevap: Üçüncü sorunun ikinci bölümündeki cevap istenen hususla ilgili şunu söylemek mümkündür. Bu bilgi son derece hatalıdır. Çünkü soru kendi içinde çelişkilidir. Şöyle ki bir kişinin Bağ-Kur’lu olması için kendi işinin sahibi olması gerekir. Başkasının işyerinde çalışan kişi ancak SSK’lı olabilir. (VATAN’ın notu: Sorunun ilk kısmına hiç yanıt verilmiyor. Cüneyt Turkut tarafından kurulan şirketlerin her defasında Pepe kardeşlere devrinden hiç sözedilmiyor)

Soru: Neden Altınova tersane bölgesinde faaliyet gösteren Hat-San’a tersane izinlerinin çıktığı ve orada faaliyete başlandığı dönemde ortak olunmuyor da, Osman Pepe bakanlık görevini bıraktıktan sonra aile şirketi tersaneye dahil oluyor?

Benzer bir sürecin Kar Elektrik Üretim Ltd Şirketi ve Karayel Madencilik’te de yaşandığı dikkati çekiyor. Başlangıçta yoksunuz, sonra şirkete dahil oluyorsunuz. Ve hep dikkat çeken ortak nokta şirketleri Cüneyt Turkut’tan devralıyorsunuz.

Hat-San’a 2005 yılında yani tersaneler Altınova’da kurulurken Cüneyt Turkut dahil oluyor ve yine tesadüf eseri 2008 yılında şirketi size devrediyor.
Cevap: Hat-San şirketi 1999’da kurulan ve kurulduktan sonra defalarca hisseleri el değiştiren bir şirkettir. Bu şirketin kuruluşunda Cüneyt Turkut hiç olmamış. Kar Elektrik Üretim ise gayri faal bir şirkettir. Bunu yukarıda da belirttik. Kaldı ki Hat-San A.Ş hisselerini Cüneyt Turkut’tan değil, Çelik ailesinden aldık. Karayel Madencilik’le alakalı durumda hisseleri Cüneyt Turkut’a devretmişiz. (VATAN’ın notu: Biz de haberimizde Hat-San’da Cüneyt Turkut’un hisselerini önce Çelik soyadlı pek çok kişiye devrettiğini, bu devirden sonra Pepe kardeşlerin hisseleri Çelik ailesine mensup kişilerden aldıklarını vurgulamıştık. Kar Elektrik Üretim Ltd. Şti, Pekar Grup’un internet sitesine göre enerji alanındaki en büyük yatırımları ve Gürcistan’da 7 adet HES yapım işini üstlendi. Karayel Madencilik hisseleri önce Cüneyt Turkut’tan Kar İnşaat’a yani Pepe’lerin aile şirketine geçiyor ancak bir süre sonra Kar İnşaat yeniden Cüneyt Turkut’a satılıyor.)

‘Turkut’la alış-veriş yok...’

Soru: Henüz araştırma aşamasındayız ancak Cüneyt Turkut ismi çocuklarınızın sahip olduğu gemilerde de ortaya çıkıyor. Gemiyi alan şirketin sahibi önce Cüneyt Turkut görünüyor. Sonra sizin şirketlerinize devrediyor.


Cevap: Bahsettiğiniz gibi bir alışveriş sözkonusu değildir. Bu bilgi hilafı hakikattir. Gemi yurt dışından direkt alınmıştır.

Soru: Cüneyt Turkut sözkonusu şirketleri devrederken, kendisine ne kadar devir bedeli ödenmiştir?

Cevap: Yok

Soru: Toplamı 8.5 milyon TL’yi bulan sermayesi olan bu şirketlerdeki paylarını size satan bir şahsın, bu satışların hem öncesinde hem de bugün hala sizin şirketinizde çalışmaya devam ediyor olması hayatın doğal akışına uygun mudur?

Cevap: 2005 Mart’tan bu yana şirketimizde böyle bir çalışan personel yoktur.

Soru: Gürcistan’da kurulu bulunan Acar Energy 2007 adlı şirkette, Kar Elektrik Üretim Limited Şirketi’nin tam olarak yüzde kaç payı vardır. (Pekar Grup internet sitesinde sözkonusu yatırım, grubun enerji alanındaki en büyük yatırımı olarak lanse edilmektedir)

Cevap: Acara Enerji 2007’de Kar Elektrik Üretim Ltd. Şti’nin herhangi bir hissesi yoktur. (VATAN’ın notu: Osman Pepe hem bizimle daha önce yaptığı telefon görüşmesinde hem de önceki gün CNN Türk’te katıldığı 5N1K programında sözkonusu yatırımda oğullarına ait şirketin yüzde 10 civarı bir hissesi olduğunu belirtmişti.)

Soru: Karayel Madencilik’te Cüneyt Turkut’un üzerine görünen hisseleri sizin Kar İnşaat şirketiniz devralıyor. Ancak sonra bir bakıyoruz ki bu kez Kar İnşaat şirketi Cüneyt Turkut’a sizin tarafınızdan devrediliyor. Ancak hisse devri gerçekleşmesine ve bu şirketten ortak olarak çıkmanıza rağmen Kar İnşaat şirketini iki oğlunuz tam yetkili müdür olarak idare etmeye devam ediyor. Bu değişikliklere neden gerek duyuldu?

Cevap: Ticari hayatın gerekleri doğrultusunda hareket edilmiştir.

Soru: Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Amasra’daki maden sahası 2007 tarihinde Cüneyt Turkut tarafından Kar İnşaat’a devrediliyor. Daha sonra hisselerin sizin tarafınızdan başka bir kişi ya da kuruma devredildiğine dair bir kayıt yok. Ancak siz bu bölgedeki maden sahasının ailenize ait olmadığını söylüyorsunuz. Siz buradaki hisselerinizi hangi tarihte ne kadarlık bir fiyata kime sattınız?

Cevap: Gazetenizin 4 Mayıs 2010 tarihli nüshasındaki konulan fotoğrafın bizimle hiçbir ilgisi yoktur. Dolayısıyla bu sahanın devri de sözkonusu değildir. (VATAN’ın notu: Yine Pekar Grup’un internet sitesinde madencilikle ilgili bölümde mermer ocağının adresi Bartın Amasra’ya bağlı Çakraz Köyü olarak verilmiştir. Kaldı ki DHA muhabiri sözkonusu maden sahasına gittiğinde maden sahasını işleten Şaban Kan, Pepe ailesi ile 25 seneye dayalı dostluklarının bulunduğunu ifade etmiş ve 2006 yılında kurulan Karayel adlı şirkete Pepe’lerin olduğunu belirtmiştir. Şu an ise şirketi Alkan Madencilik adına işlettiklerini vurgulamıştır.)

‘O ocakla çalışmıyoruz...’

Soru: Bu saha bizim değil diyorsunuz ancak Pekar Grup’un faaliyetlerinin anlatıldığı internet sitenizde Amasra Çakraz Köyü Aliobası mevkiindeki maden sahasından sözediliyor ve buradan çıkarılan 23 bin ton mermerin başta Çin olmak üzere pek çok ülkeye ihraç edildiği vurgulanıyor.

Cevap: Yukarıdaki cevabımızda yer alan gazetenizdeki fotoğrafla hiçbir ilgisi olmayan ve tamamen başka bir ocakta rödavansla çalışıyoruz. İhracı yapılan mermer de rödavanslı sahanındır.

Soru: Kastamonu yolu üzerinde sahip olduğunuzu beyan ettiğiniz maden sahasını hangi tarihte kimden devraldınız.?

Cevap: Herhangi bir ruhsat devir alınmamıştır.

Soru: Kastamonu yolu üzerindeki madenin ve ’Artık bizim değil’dediğiniz Çakraz Köyü’ndeki madenlerin ruhsatları tam olarak hangi tarihte çıktı.

Cevap: Bizim olmayan ruhsatların, çıkış tarihlerini de bilmemiz mümkün değildir.

KÜRSÜDEN VATAN’I GÖSTERDİ

TBMM’de Anayasa değişikliğinin 21. maddesi görüşülürken CHP’li Akif Ekici, VATAN’ın Amasra’daki orman talanı haberini gündeme getirdi ve Pepe’yi eleştirdi. Bunun üzerine söz alan eski Bakan Osman Pepe, kürsüden VATAN’ı göstererek, “Ekici bir fotoğraf gösterdi. Deniyor ki, ’ormana nasıl kıydınız.’Buraya bir maden ocağı kurulmuş. Burada alınan izinle hiçbir çocuğumun ya da ailemin alakası yoktur” dedi.

İSMAİL PEPE, ESKİ BAKAN GÜLER’İN KIZI İLE EVLİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler’in kızı Şeyma Güler’le 2 Eylül 2005 yılında evlenen Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe’nin büyük oğlu İsmail Pepe, Taşdelen’de 43 milyon TL’lik inşaat yatırımını üstelenen konsorsiyumun büyük ortağı Hat-San’ın Yönetim Kurulu Başkanı.

Haberin Devamı