Gazete Vatan Logo

Penguen yangını kaza değil kundaklama çıktı!

İtfaiye raporları ne diyor...

Metin Üstündağ ve Ercan Genç’in itfaiyeciler tarafından kurtarıldığı Penguen dergisi yangını kundaklama çıktı. İtfaiye raporuna göre yangın, içeriye giren meçhul kişiler tarafından tiner ve gazyağının tutuşturulmasıyla çıkarılmış

3 Mayıs’ta Beyoğlu’nda Penguen dergisinin de bulunduğu 6 katlı binada yangın çıkmış, yoğun dumanın etrafı sarması üzerine vatandaşlar tarafından itfaiyeye haber verilmişti. Yangına 4 araç ve 16 personelle müdahale eden itfaiye görevlileri binada bulunan karikatürist Metin Üstündağ’ı binadan çıkarmış, dergi çalışanı Ercan Genç ise itfaiye aracının merdiveniyle bulunduğu 6. kattan alınarak kurtarılmıştı.

‘Mizaha karşı şiddet üzücü’

Ancak Penguen dergisinin dün yayımlanan yeni sayısında “İtfaiye müdürlüğünün raporu, yangının bir kaza değil, kimliği meçhul kişi ya da kişilerce başlatıldığı yönünde. Olayın aydınlatılması ve sorumluların tespiti için savcılık da soruşturma açtı. Saldırının nedeni açığa çıkarsa bunu da okurlarımızla paylaşırız. Nedeni ne olursa olsun mizahımızın karşısında şiddet bulmak bizim için üzücü. Bizim bildiğimiz tek şey yazıp çizmek, okuyucumuzu biraz gülümsetebilmek” denilerek yapılan açıklama yangının kundaklama olduğunu ortaya çıkardı.

Tiner veya gazyağıyla yakılmış
VATAN’ın ulaştığı o itfaiye raporu yangının meçhul kişiler tarafından çıkarıldığını doğruluyor. İBB İtfaiye Daire Başkanlığı Beyoğlu Bölge Grup Amirliği tarafından düzenlenen raporda Penguen dergisinde çıkan yangın şöyle değerlendiriliyor: “Yangın mahallinde yapılan tahkikat neticesinde yangın olayının 6 katlı binanın 5. kat merdiven sahanlığı ve kapı giriş kısmında başlangıç ve ani gelişme gösterdiği müşahade edilmiştir. Yapılan incelemede merdiven sahanlığı, kat giriş kapısı sol kısmında zeminde karton kutu ve naylon poşet enkazıyla birlikte erimiş pet şişe ve erimemiş halde kapak kısmı görülmüştür. Yangın olayına müdahele esnasında yoğun yanıcı sıvı kimyasal kokusu (tiner veya gazyağı) hissedilmiş ve bu enkaz araştırması esnasında da yanmamış halde bulunan kapak ve karton civarında yoğun şekilde sıvı kimyasal koku (tiner ve gazyağı) ve diğer emareler gözlemlenmiştir” denildi.

‘Kimliği meçhul kişi ya da kişiler’

İtfaiyenin düzenlediği yangın raporunun devamında ise yangının kaza olmadığı belirtilerek adli soruşturulma başlatılması istendi: “Bina merdiven sahanlıklarında ve basamaklarında elektrik kesintilerinde kullanıldığı kat sakinleri tarafından ifade edilen mum ve eriyiklerine rastlanmıştır. Yangın olayında enkaz durumuna gelen koli ve eşyaların kat malikleri tarafından bilinmediği ifade edilmiştir. Bu bilgiler ışığında yangın olayının kimliği meçhul kişi veya kişilerce bina dahiline girilerek bırakılan koli içerisindeki sıvı kimyasalın kibrit, çakmak ve benzeri ısı kaynağı ile tutuşturulması ile başladığı ve gelişerek merdiven sahanlığı ve kapı kısmında kanaati hasıl olmuştur. Olayın adli makamlar tarafından tahkik ve tetkik edilmesi uygun görülmektedir.”

Savcılık soruşturma başlattı

VATAN’ın ulaştığı Penguen dergisi yöneticileri itfaiye raporu neticesinde olayın adli mercilere yansıdığını belirterek konu hakkında konuşmak istemediklerini belirtti. Muhalif yanıyla tanınan derginin yazar ve karikatürleri hakkında çok sayıda dava açılmıştı.

Haberin Devamı