Gazete Vatan Logo

Pencereyi açar mı?

Piyasalar Merkez’in bugünkü PPK toplantısında alacağı karara odaklandı. Ekonomistler politika faizinde değişiklik beklemezken, geç likidite penceresinde ölçülü artış öngördü

Pencereyi açar mı?

Piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) referandum sonrası ilk kez gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Ekonomistler politika faizinde ve faiz koridorunda değişiklik beklemezken, piyasayı fonladığı geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranında artış olacağı tahmininde bulundu.

Uzmanlar, TL’nin son dönemde dolar karşısında değer kazanması ve belirsizliğin ortadan kalmasıyla TCMB’nin bu yılın üçüncü PPK toplantısında elinin rahat olacağını ancak enflasyonun çift hanede bulunmasını da göz önünde bulunduracağını söyledi.

Limitlere çok yaklaştı

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Strateji Planlama Müdürü Şakir Turan, son PPK toplantısından bu yana açıklanan verilerin enflasyon görünümündeki bozulmanın derinleştiğini teyit etse de finansal piyasalardaki gelişmelerin TCMB’yi bir süre ‘bekle-gör’ stratejisi uygulamaya yöneltebileceğini ifade etti. Bozulan enflasyon görünümüne karşın TCMB’nin son günlerde daha da sıkılaştırdığı likidite duruşunda matematiksel limitlerine çok yaklaştığını belirten Turan, PPK’nın bir sonraki toplantısına 1.5 ay gibi uzun bir süre olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Turan, şunları kaydetti:

“Türk varlıklarına yönelik risk iştahında ani bir kötüleşme olması halinde tabii ki TCMB bir sonraki toplantı tarihi olan 15 Haziran’ı beklemeden de toplanarak para politikası duruşunu değiştirebilir. Ancak bir sonraki olağan toplantıya kadar elini güçlendirmek için bu toplantıda sembolik bir faiz artırımına gitmeyi de seçebilir. Bu ihtimali tümüyle göz ardı etmiyoruz.”

Yüzde 11.75’e çıkarmıştı

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da uzunca bir sürenin ardından heyecan yaratmayan bir PPK toplantısı ile karşı karşı olunduğunu belirtti.

Mart ayındaki PPK toplantısında politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandı sabit tutulurken, GLP borç verme oranı yüzde 11’den 11.75’e yükseltilmişti.

TCMB takvimine göre, PPK’nın bir sonraki toplantısı 15 Haziran’da yapılacak.