Gazete Vatan Logo

Pekin-İstanbul Hattı dünyanın tek şansı

B20 Türkiye Konferansı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Pekin-İstanbul Hattı’nı dikkate almayan hiçbir ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel projenin başarıya ulaşma şansı yoktur. Önümüzdeki 10 yılda yaşanacak değişimin merkezinde bu hat bulunacaktır” dedi.

Pekin-İstanbul Hattı dünyanın tek şansı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel değişimin adresi olarak İstanbul-Pekin hattını gösterdi. Erdoğan, “Bugün Pekin-İstanbul Hattı’nı dikkate almayan hiçbir ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel projenin başarıya ulaşma şansı yoktur” diye konuştu.

Erdoğan, TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen “B20 Türkiye Konferansı”nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı G20’nin küresel ekonomik politikaların belirlenmesinde en etkili diyalog mekanizmalarından biri haline geldiğine işaret etti.

“Küresel sorunlara, küresel çözümler bulunması gerekiyor” diyen Erdoğan, anlayış birliğinin önemini altını çizerek, her ekonomik gelişmenin ilgili ülke ile tüm dünyayı da etkilediği bir dönemde, bu anlayışla, birlikte hareket edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Takım oyunu çağrısı

G20’nin en önemli hedefinin güçlü, dengeli ve sürdürülebilir bir küresel büyümenin sağlanması olduğunu belirten Erdoğan, yaşanan krizin fırsata dönüştürülmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. Erdoğan şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Açık söylüyorum, bugün Pekin-İstanbul Hattı’nı dikkate almayan hiçbir ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel projenin başarıya ulaşma şansı yoktur. Bilhassa önümüzdeki 10 yılda ulaşımda, enerjide, ticarette ve diğer alanlarda yaşanacak değişimin merkezinde bu hat bulunacaktır. Londra’dan başlayıp Pekin’e kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması mahiyetindeki demiryolu projesini önümüzdeki yeni dönemin sembolü olarak kabul ediyoruz. Halen hizmette olan Marmaray ve Boğaz’da inşa edilen üçüncü köprünün üzerindeki demiryolu hattı bu muazzam projenin iki kıtayı birleştiren unsurlardır.”

Ülkelerin içine düştüğü sıkıntıları aşma yönündeki gayretlerinin güçlü bir iş birliğiyle desteklenmesinin, “bir takım oyunu” şeklinde sergilenmesinin sorunların daha kolay aşılmasını sağlayacağını kaydeden Erdoğan, “Türkiye olarak biz, 2008 yılındaki küresel finans krizini bu yaklaşımla aldığımız önlemler sayesinde sınırlı bir kayıpla atlattık. Dünyanın yeni bir küresel ekonomik sıkıntının eşiğinde olduğu şu günlerde aynı yolu hep birlikte takip etmek mecburiyetindeyiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

B20 zirvesine 1.000 işadamı katıldı

3 ‘I’ ile katkıda bulunduk

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, G20 gündeminin oldukça kapsamlı bir görünüm arz ettiğini belirterek, “Biz de bu görünüme üç önemli başlıkla katkıda bulunmaya çalıştık. Bunlar, ‘kapsayıcılık’, ‘uygulama’ ve ‘yatırım’ başlıkları. İngilizce ifadesiyle ‘3 I’ (Inclusiveness, Implementation ve de Investment) diyoruz” diye konuştu.

Kapımız sonuna kadar açık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, B20 katılımcılarına seslenirken “Şunu açıkça ifade etmek isterim ki sizlere ülkemizin yatırımlar noktasında kapısı sonuna kadar açıktır. Türkiye olarak her türlü güvenli liman olma anlayışımızla kapımızı açtık, her türlü desteği de vermeye hazırız” ifadesini kullandı.

İŞ DÜNYASI GİRİŞİMCİLİK VİZESİ İSTİYOR

- Ortak bir uluslararası yatırım prensipleri seti oluşturulsun.

- Yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık olsun.

Haberin Devamı

- Ülkelere özel altyapı yatırım stratejileri geliştirilsin.

- Dünya Ticaret Örgütü’nün Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması onaylanarak yürürlüğe konulsun.

- Küresel finansal reform gündemi nihai hale getirilsin.

- Kanunlar arasındaki bütünlük sağlansın ve finansal reform gündemindeki danışma süreci iyileştirilsin.

- G20’nin Şirketlerde Hak Sahipliği Şeffaflığı Prensipleri uygulansın.

- Altyapının menkul değer olarak geliştirilebilmesini kolaylaştırmak amacıyla altyapı yatırım ekosistemi iyileştirilsin.

- Özellikle teknik, yönetsel ve girişimcilik becerilerini dikkate alacak biçimde programlar geliştirilsin ve finanse edilsin.

- İstihdam olanaklarını artırmak için işgücü piyasalarını daha dinamik ve kapsayıcı yapacak yapısal reformlar uygulansın, genç istihdamı ile kadınların istihdama katılım oranları artırılsın.

- KOBİ kredi güvenilirliği ile ilgili veriler daha şeffaf ve kolay erişilebilir olsun.

- KOBİ’lerin alternatif finansmana erişiminin genişletilmesi ve derinleştirilmesi sağlansın.

Haberin Devamı

- 5 yıllık küresel geniş bant bağlantısı hedefi G20 üyesi ülkelerin büyüme stratejilerine entegre edilsin.

- Dijital ekonomi için küresel ticaret sistemi iyileştirilsin.

- G20 ülkeleri için girişimcilik vizesi programı başlatılsın.

- Yerelleştirme önlemlerini de içeren ticarete tarife dışı engelleri barındıran mevcut korumacı önlemler geriye çekilsin.

- 5 yıl içerisinde kamu-özel işbirliği aracılığıyla tüm G20 ülkelerinde gümrük prosedürleri ve sınırlararası geçiş sistemleri için dijital ortam geliştirilsin.

- Kamu alımları dijitalleştirilsin.

- High Level Reporting Mechanisms (iş ombudsmanlarının) geliştirilsin ve kamu alımları prosedürleri için iş uyumluluk programları teşvik edilsin.

Deniz dalgalı, kaptan gerekiyor

Toplantıya ev sahipliği yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, ticaret pastasının istenilen hızda büyümediğini, bu durumun korumacı politikalarla işsizliği ve eşitsizliği artırdığını kaydetti. “Kur savaşları” olarak adlandırılan bir dönemden geçildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti.

“Ulusal gibi görünen kararların etkileri küresel oluyor. Bu gelişmeler, bizler için son derece sıra dışı bir durum. En güçlü paraların yüzde 10’lar düzeyinde değer kaybının normal karşılandığı ilginç bir dönem. Bu küresel sorunların çözümü için de küresel bir koordinasyon mekanizmasına ihtiyacımız var. G20 bu yüzden çok önemli. Umarım, Kasım ayında Antalya’da, Sayın Cumhurbaşkanımızın misafiri olacak liderler, küresel ekonomiye yön verecek somut adımlar atacaklardır. Çünkü küresel iş dünyası olarak, G20 liderlerinin bizlere yol göstermesine ihtiyacımız var. Kısacası, deniz dalgalı, kaptanlara, dümende ihtiyacımız var.”

Önümüze duvar çekmeyin

Hisarcıklıoğlu, hazırladıkları 19 talepten oluşan B20 Raporu’nu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teslim edeceklerini belirterek, “Ticaret serbest olsun, önümüze duvarlar çekilmesin istiyoruz. Reformlar tamamlansın ki piyasada belirsizlik ortadan kalksın istiyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu konuşmasında, hem Türkiye’yi hem de B20’yi anlatmak için 9 aylık sürede 5 kıtada 12 büyük toplantı organize ettiklerini dile getirerek, “Toplamda 170 bin kilometre yol yaptık. Yani dünyanın etrafında 4 turdan fazla attık” diye bilgi verdi.