Gazete Vatan Logo

Pedal çevirmek için en iyi 9 rota

Baharın gelmesiyle son yıllarda farklı arayışlar içinde olan sporseverlerin gözdesi haline gelen bisiklete binmenin vakti geldi. Bisikletliler Derneği İstanbul’da bisiklete binmek için en iyi rotaları anlattı...

Pedal çevirmek için en iyi 9 rota

Baharın geldiği, içimizin açıldığı şu günlerde akıllarda hep bir arayış var: Bu hafta sonu nereye gitsek, ne yapsak? Hem doğayla buluşmak hem spor yapmak ve yeni heyecanlar tatmak bisiklet turları sayesinde gerçekleşebiliyor. Son yıllarda farklı arayışlar içinde olan sporseverlerin gözdesi haline gelen bisiklet, ülkemizde de vazgeçilmez bir aktivite olma yolunda hızla ilerliyor. Bu keyifli aktivite için gerekli olan şeyler ise iyi bir bisiklet ve bisiklet rotaları. Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Melih Arat bu rotalarda size yardımcı olacak ipuçlarını anlattı.

Moda’da bisikler keyfi

Bisiklet tutkunu Ece Çelebioğlu günlük hayatta bisiklet kullanmak için Anadolu yakasının ideal olduğunu söylüyor, ‘’Moda bisiklete binmek için en doğru mahalle olabilir. Kaldırımlardaki bisiklet yolları bir yana trafik lambalarında da artık bisiklet ışıklarımız var. Her gün düzenli olarak bisiklete biniyorum, araç kullanmıyorum. Sahil yolu muhteşem bir rota. Genellikle Moda'dan Bostancı'ya kadar tempolu sürüş yapıyorum. Ev alışverişine, spora hatta işe de bisikletle gidiyorum. Mahallemizin Avrupa’daki gibi hizmet veren bir bisikletçisi var. Alis Bisiklet'in sahibi Mehmet Ali Aksoy Kadıköy'ün tüm bisikletçilerine yardım ediyor bu nedenle teknik sorun ile karşılaşırsam hemen onların kapısını çalıyorum.’’

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Kadıköy-Fenerbahçe

Anadolu yakasında bisiklet sürüşleri için en elverişli parkur. Avrupa Yakası‘nda oturup vapurla Kadıköy’e geçerseniz direkt olarak bu parkura başayabilir ve Fenerbahçe’ye kadar keyifli bir sürüş yapabilirsiniz. Birçok mola yeri var ama yol boyunca bisiklet tamircisi yok.

Yol: 3,5 km.

Zorluk derecesi 5/10

Süre 30 dakika

Bostancı-Tuzla

Yol 26 km.

Zorluk derecesi 6/10

Süre 2 saat 20 dakika

Bostancı'dan Tuzla'ya kadar olan bu rotada özel bisiklet yolu var. Ayrıca sahil yolu boyunca istediğiniz çay bahçesinde mola verebilirsiniz.

Aydos Ormanı

Yol: 13 km.

Zorluk derecesi 6/10

Süre 1 saat 13 dakika

İstanbul'un hemen dışında bisiklete binmek için ideal bir ortam. Çam ağaçları arasında gidilen parkur oldukça keyifli. Tek dikkat etmeniz gereken hızlı gitmemeniz.

Haberin Devamı

Beşiktaş-Sarıyer rotası

Yol: 24,3 km.

Zorluk Derecesi: 6/10

Süre: 2 saat 32 dakika

Bu parkur için sabah erken saatlerde yola çıkmanızı öneririz. Hep yoğunluk hem de parkurun uzun olması sebebiyle geç saatlere bırakmak alınan keyfi azaltacaktır. İstanbul Boğazı’na doyacağınız, yaşadığınız şehirden gurur duyacağınız olağanüstü bir parkur. Rota üzerinde kahvaltıdan akşam yemeğine kadar birçok seçenek sunan onlarca mekan var.

Belgrad Ormanı

Yol: 16,7 km.

Zorluk Derecesi: 7/10

Süre: 1 saat 55 dakika

İstanbul içinde doğa özlemini gidermek isteyenlere Belgrad Ormanı'nda, bisiklet sürüşleri için ideal bir rota mevcut. Huzur, eğlence ve motivasyonun bir arada bulunduğu bu ormanda 16,69 km'lik bir güzergah var. Akşam saatlerinde önerilmiyor. Yakınlarda bisiklet tamircisi yok.

Bilfen-Çamlıca rotası

Yol: 1,44 km.

Zorluk Derecesi: 8/10

Süre: 27 dakika

Bu rotanın hedefi olan Küçükçamlıca, halihazırda İstanbul’un en güzel dinlenme yerlerinden. Diğer yandan rota ağırlıklı olarak dik yokuşlardan oluşuyor ve mola verecek bir aralık bırakmıyor. Bu nedenle performansa dayalı bir rota. Bu rota niş kategorisine alınabilir. Aşırı dik eğimle hedefe varılıyor. Yüksek performansı isteyenler için ideal bir rota.

Haberin Devamı

Sirkeci-Bakırköy

Yol: 13,2 km.

Zorluk Derecesi: 5/10

Süre: 1 saat 10 dakika

Olağanüstü manzarası göz önüne alındığında açık ve güzel havalar için muhteşem bir rota. Özellikle sabah erken saatlerde ve haftasonları yola çıkarsanız, Gülhane Parkı’nda demlik çay içmeden geçmeyin. Dikkat, Kumkapı-Cankurtaran arasında Avrasya Tüneli inşaatı var.

Fenerbaçe- Bostancı

Yol: 15.6 km.

Zorluk dercesi 5/10

Süre 1 saat 15 dakika

İstanbul’un en keyifli bisiklete binilecek rotalarından biri. Özel bisiklet yolu var. Ayrıca sahil yolu boyunca istediğiniz çay bahçesinde mola verebilirsiniz. Rota güzergahında herhangi bir bisiklet tamircisi yok. Özellikle akşam üstü saatlerinde kullanılabilecek güzel bir rota.

Rumelifeneri-Kilyos

Haberin Devamı

Yol: 13 km.

Zorluk dercesi 7/10

Süre 1 saat 15 saat

İstanbul’un Karadeniz’e en uç noktası. Garipçe ve Demirciköy’e sınırı bulunan yerleşim bölgesine birçok noktadan ulaşılabilecek köyden sonra Kilyos’a kıyıdan giden 13 kilometrelik toprak yol da bir seçenek. Üçüncü Köprü çalılşmaları nedeniyle kamyonlara dikkat.

Rota boyunca manzaranın keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.