Gazete Vatan Logo

Peçetedeki şarkı, telifi ödenmişse çalınacak

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan düzenlemeden sonra MESAM, M.S.G, MÜYAP ve MÜYABİR yeni tarifeleri belirledi. Yeni tarifeye göre oteller yıllık 12 bin 585 dolar ödemezse lobilerinde, restoranlarında müzik yayını yapamayacak

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile "peçete ile istekte" bulunmak artık tarihe karışıyor. Yasaya göre canlı müzik yapan bir grup, müşteriden gelen isteği kuramayıp telif hakkı ödenmemiş bir şarkıyı söylerse işletme sahibi ceza yiyecek. Böyle bir durum karşısında özellikle otellerin, eğlence yerlerinin ve düğün salonlarının zor durumda kalacağını belirten TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Müşteri, 'Çadırımın üstüne şıp dedi damladı' parçasını istese ve bu parçanın telif hakkını almamışsanız, yandınız. Tespit edildiği anda ceza ödeyeceksiniz. Bu yüzden de pek çok yer canlı müzik yapmaktan vazgeçecek.

Örneğin; bir otelde çalan orkestradan, müşteri telif hakkı ödenmeyen bir parçayı isterse ve müzik grubunun bu parçayı çaldığı tespit edilirse otelciler 2 ile 4 yıl arasında hapse ve 50 ile 150 milyar lira arasında para cezasına çarptırılacak. Komik ama gerçek" diye konuştu.

Düğün salonları ne yapacak?
Düğün salonları da öyle istediği her parçayı çalamayacak. Düğün salonlarında orkestraların repertuarları geniş ve çok istek aldıkları için oteller gibi birden fazla müzik firması ile anlaşma yapmak durumunda kalacak. Düğün salonlarında özel istek alan parçanın telifi ödenmemişse müzisyenlerin listeye bakıp, "Üzgünüz, bu parçanın telif hakkını ödemedik" diyerek geri çevirmeleri gerekecek. Aksi takdirde lisansı ödenmemiş bir parçanın söylendiği tespit edilirse ceza ödenecek.

Berberlerin bile ödemesi gerekecek
Yasaya göre umuma açık ve ticari değer taşıyan bütün yerlerin müzik yayını yapmaları halinde telif hakkı ödemesi gerekiyor. Berber, pastane gibi yerler mağaza kapsamında değerlendiriliyor. Yapılacak ödeme ise mağazanın bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre değişiyor. İstanbul'da 100 metrekare büyüklükte bir berberin ödemesi gereken yıllık tutar, MESAM tarafından 114 dolar olarak tespit edildi. Tarkan ve Teoman gibi ünlü sanatçıları bünyesinde bulunduran M.S.G ise tarifesini 116 milyon 250 bin lira olarak belirledi.

Düğün salonunda biraz geri kaldık
Müzik Eseri Sahipleri Grubu (M.S.G) Lisanslama Müdürü Oğuz Han, otel, market, restoran, düğün salonu hatta lunaparklarda bile çalınan müzikler için telif hakkı ödenmesi gerektiğini söyledi. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerden sonra müzik şirketlerinin yeni tarifeleri belirlediğini kaydeden Han, denetimlerin de başlayacağına dikkat çekti. Han, "Denetimleri global bir şekilde yapmayı düşünüyoruz. Otellerin denetimi için TUROB ile mağazaların denetimi için de Birleşik Markalar Derneği ile görüşüyoruz. Düğün salonlarının da tespiti yapıldı. Bu alanda da denetimlerimizi artıracağız. Lisanslanan düğün salonu sayısı bir elin beş parmağını geçmez. O alanda biraz geri kaldık ama hepsini lisanslayacağız" diye konuştu.

Telif hakkı kime nasıl ödenecek?
Müzik eseri sahipleri Türkiye'de MESAM, MÜYAP, MSG, MÜYABİR gibi kuruluşlara üye bulunuyor. Bir otel MESAM'a başvuruda bulunup telif hakkı ödemeyi kabul ederek MESAM'a üye tüm sanatçıların eserlerini kullanma hakkına sahip oluyor. Ancak MESAM ile anlaşma yapmış olmak, MÜYAP ya da bir diğer meslek örgütüne bağlı sanatçıların eserlerini kullanma hakkını tanımıyor. Kuruluş herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmamak için ya tüm gruplarla ayrı ayrı anlaşacak ya da sadece anlaşma yaptığı kuruluşun listesindeki sanatçıların parçalarını çalacak.

Haberin Devamı