Gazete Vatan Logo

Pazartesi önemli kararlar alacağız

Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı’yla ortak basın toplantısı düzenledi: FETÖ tüm ülkeler için tehdit teşkil ediyor. Biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Pazartesi günkü zirvede çok önemli kararlar alınacak

Pazartesi önemli kararlar alacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile görüştü. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına da katılan iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan Erdoğan, şu mesajları verdi…

EV SAHİBİ OLACAĞIZ: Çolpan Ata’da yapılacak 3. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış törenine katılacak olmaktan da ayrıca bahtiyarlık duyuyorum. Bu oyunların dördüncüsüne 2020 yılında ev sahipliği yapmayı planladığımızı ifade etmek isterim. İnşallah ev sahibi biz olacağız.

BAŞKANLAR KATILACAK: Pazartesi günü Çolpan Ata’da yapılacak Türk Konseyi Zirvesi’ne diğer üye ülke devlet başkanlarıyla katılarak önemli kararlar alacağız.

FETÖ BÜYÜK TEHDİT: 15 Temmuz tarihinde bir darbe girişiminde bulunan FETÖ, mevcut olduğu tüm ülkeler için büyük bir tehdit teşkil ediyor. Ülkemiz son dönemde attığı kararlı adımlarla bu terör örgütünün belini kırmayı başarmıştır. Demokrasimize kasteden, Meclisimizi ve Cumhurbaşkanlığı Külliyemizi bombalayan, 251 vatandaşımızı şehit eden bu terör örgütünü ülkemiz ve kardeşlerimiz için de tehdit unsuru olmaktan çıkartacağız.

Haberin Devamı

KARDEŞİMİZ ÇEKMESİN: Bu kapsamda bugünkü görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda atılabilecek müşterek adımları da değerlendirdik. Zira biz kardeşsek biz çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Çünkü biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Bunlar askeriyeye sızarlar, polis teşkilatına sızarlar, devletin bütün mekanizmalarının içine sızarlar ve oralardan da aynı darbeyi burada da yaparlar. İki tarafın da bu terör örgütüyle mücadele bağlamında atılacağı adımlarla FETÖ meselesini gündemimizden çıkararak, olumlu gündeme yoğunlaşmak konusunda ben inanıyorum ki Kırgızistan’ın da kazanımları daha da artacaktır.

12 ANLAŞMA: İki ülke arasında farklı alanlarda 12 anlaşma imzalandı.

Kırgızistan’a destek sürecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına başkanlık etti. Devlet Konukevi’ndeki toplantının açılışında konuşan Erdoğan, Türkiye’nin, bağımsızlığından bu yana Kırgızistan’ın yanında yer aldığını belirterek, şunları söyledi: 2011’de YDSK’yi kurarak ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yüksettik. Buna rağmen 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hiç arzu etmediğimiz halde iş birliğimizde kısmi bir duraklama yaşandı. Biz ilişkilerimizin tekrar olması gereken düzeye çıkartılması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin Bişkek’te en kısa sürede açılabilmesi için ilgili bakanlıkların süratle çalıştıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: FETÖ’nün Kırgızistan’da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması, tabii ki gelecekle ilgili bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız sıkıntıyı biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. FETÖ konusunu gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmamız iki tarafın da yararına olacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Kırgızistan’a ekonomi, eğitim, kültür ve kalkınma yardımları gibi konularda her türlü desteğimizi inşallah sürdüreceğiz.
Kırgız teğmenlere jest
Kırgızistan’a giden Erdoğan, Kara Harp Okulu’nda katıldığı törende diploma alan iki Kırgız teğmeni de beraberinde götürdü.
Milli Savunma Üniversitesine bağlı harp okullarından mezun olan teğmenler Kara Harp Okulu’ndaki törenle diplomalarını aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da diploma dağıttığı törende, yabancı ülkelerden gelen 80 misafir askeri personel de harp okullarından mezun oldu. Söz konusu personelin arasında Kırgız iki öğrencinin de olduğunu öğrenen Erdoğan, Kırgız teğmenleri dün başlayan Kırgızistan ziyareti kapsamında, ülkelerine götürmek için uçağına davet etti. Teğmenler Sherali Marasulov ile Akshol Nursulanbekoğlu dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Kırgızistan’a uçtu.
Hava Savunma Teğmen Nursulanbekoğlu, 5 sene önce geldiği Kara Harp Okulundan teğmen olarak mezun olmanın gururunu yaşadığını belirtti. Söz konusu süreçte çok kaliteli eğitim aldıklarını vurgulayan Nursulanbekoğlu ‘Kırgızistan’a giderek askerleri iyi yetiştirip, iyi bir subay olma konusunda kendimi şu anda çok hazır hissediyorum’ diye konuştu.
Türkler misafirperver
Eğitimine tatilin ardından sınıf okulunda devam edeceğini dile getiren Nursulanbekoğlu ‘Burada kaldığım sürece Türklerin çok misafirperver olduğunu, can dostu olmaya her daim hazır olduğunu gördüm. Burada kendimi misafir olarak hissetmedim, kendimi buranın bir evladı, subayı gibi hissediyorum. Komutanlarımız, arkadaşlarımız bize çok yakın davrandı. Komutanlarımız bizi evlatları gibi görüyordu. Bunların hiç unutmayacağım’ ifadelerini kullandı.
Diploma töreni sonrasında bir sürpriz de yaşadıklarını ifade eden Nursulanbekoğlu, şunları söyledi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kırgızistan’a giderken bizi de uçağına almak istediğini öğrendik. Tabur komutanımız geldi, tören sonrasında bize bunu söyledi. Bunu duyunca çok heyecanlandım. Böyle bir şey herkese nasip olmaz. Çok gurur duydum, mutlu oldum. 30 Ağustos’ta bize bir hediye oldu. Cumhurbaşkanı’nın bizi yanında götürmesi bizim ve ailemiz için gurur, onur verici bir durum.
Erdoğan’a teşekkür
Tank Teğmen Sherali Marasulov da söz konusu haberi tabur komutanından öğrendiğini belirtti. Erdoğan’ın kendilerini davet ettiğini duyunca çok mutlu olduğunu dile getiren Marasulov ‘Davetten gururlandım, sevindim. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok teşekkür ederim, şükranlarımızı iletiyorum’ dedi.
Emine Hanım’dan hastane ziyareti
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, TİKA koordinasyonu ile inşa edilen Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi’ni ziyaret edip incelemelerde bulundu. Hastanenin donanımı hakkında yetkililerden bilgi alan Emine Hanım, ileri teşhis ve tedavi hizmetlerinin verildiği hastanedeki çeşitli üniteleri gezdi. Emine Erdoğan’a Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un eşi Aygül Ceenbekov da eşlik etti.

Haberin Devamı