Gazete Vatan Logo

Pazartesi ateşi söner

Ekonomi Bakanı Zeybekci, döviz kurundaki yükselişin geçici olduğunu belirterek “Kur reel değil. Şimdi sakin olunmalı. Pazartesi-Salı bunlar geçmiş olacak” dedi

Pazartesi ateşi söner

Piyasadaki dalgalanmayla dolar 3.84 TL’yi görürken, ekonomi kurmaylarından ‘Sakin olun, yükseliş geçici’ mesajı geldi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurdaki hareketliliğe ilişkin olarak, “Bunun geçici olduğunu düşünüyorum. Şu anda gelinen kur noktası kesinlikle reel değil” dedi. Kura müdahaleye karşı olduklarını vurgulayan Zeybekci, “Spekülatif hareketlere karşı en etkili çalışma dokunmamak, müdahale etmemek” diye konuştu.

Merkez müdahale etmesin

Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

“Türkiye’ye bazı kuruluşların finansman sağlamayacağı haberleri çıktı. Bunlar yalan. Yapılmak istenen dalga boyunu artırmak, kur ve faizle oynayanların rant temin etmesi... Başarılı olamayacaklar. Merkez Bankası imkan ve kaynaklarıyla piyasadaki spekülatif hareketlere dokunmamak lazım, en etkili karşılık budur. Merkez Bankası olarak spekülatif hareketlere döviz satarak müdahale ettiğiniz zaman 30-40 milyon dolarlık spekülasyon hareketini milyar dolarlara çıkarırsınız. Şu anda gelinen kur noktası kesinlikle reel değil. 1 ay önce 3.40 TL olan doların şimdi 3.80’lere gelmiş olması... Şimdi sakin olunmalı. Bunlar da aşılacak, görecekler. Pazartesi-Salı bunlar geçmiş olacak.”

Haberin Devamı

Operasyonu kimler yapıyor?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, TL’deki dalgalanmayla ilgili olarak Twitter’dan “İlgili kurumlarımızın ve bakan arkadaşlarımızın gereken işlemleri yapacağına eminim. Meydanı boş bulup at koşturmalarına müsaade edilemez” dedi. Gedikli, “TL’de neden değer kaybı var?” sorusunun doğru soru olmadığını, doğru sorunun “TL’ye operasyon yapanlar kim ve neden şimdi?” olduğunu söyledi.

Stokta 100 milyarlık yatırım var

Nihat Zeybekci, Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında 3 milyar liralık yatırımı desteklediklerini belirterek, “Elimizde stok olarak bekleyen ve yıl sonuna kalmadan belgelerini vereceğimiz 100 milyar liralık yatırım var. 103-104 milyar liraya da çıkabilir. Gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda en son sunumunu bitireceğiz, kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.