Gazete Vatan Logo

Pazarlığı 1 ayda bitirdi ‘Kiler’i sepete attı!

Pazarlığı 1 ayda bitirdi ‘Kiler’i sepete attı!

CarrefourSA, yüzde 15’i halka açık olan Kiler’in yüzde 85’ini satın alıyor. Kiler’le 1 ay süren pazarlık sonucunda el sıkışan CarrefourSA, satın alma için 429 milyon 574 bin TL ödeyecek.

2015 yılını ‘vites büyütme’ yılı ilan eden CarrefourSA, yılın yarısına gelmeden üçüncü satın almayı gerçekleştiriyor. CarrefourSA; İsmar’ın 26, Antalyalı 1e1 Marketleri’nin 29 marketiyle başladığı satın alma operasyonuna Kiler’in yüzde 85’ini satın alarak devam edecek. CarrefourSA, Kiler Alışveriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 85 hissesini 429 milyon 574 bin TL’ye satın alacak. CarrefourSA, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile hisse devir anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşma gerekli onayların alınmasının ardından geçerli olacak. Onayın çıkması halinde Kiler’in halka açık olan yüzde 15 hissesi için de çağrı yapılacak.

(Soldan sağa) CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane, Kiler’in ortağı Vahit Kiler, Sabancı Holding Perakende ve Sigortacılık Grup Başkanı Haluk Dinçer ile Kiler Holding Perakende’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler, şirketin yüzde 85 hissesinin devrine ilişkin anlaşmaya imza attı.

Haberin Devamı

1 ayda tamamlandı

KAP’ta yer alan açıklamada, hisse devir bedelinin pazarlık usulüyle belirlendiği ve bedelin tamamının hisse devrinin gerçekleşeceği kapanış gününde peşin olarak nakden ödeneceği belirtildi. Kiler’in Mart sonu itibariyle 201 mağazası bulunuyor. Bu 201 marketin adı da satın alma tamamlandığında CarrefourSA olarak yoluna devam edecek. Edinilen bilgilere göre bu mağazaların yüzde 5’i Kiler’in geri kalanı ise kiralık... Yine şirkete yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre; satın alma görüşmeleri 1 ayda tamamlandı. Satışta Kiler Grubu’nun başka iş alanlarında büyüme kararı etkili oldu. CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet T. Nane, 2015 yılını vites büyütme yılı olarak belirlediklerini ve satın alma hamlelerini değerlendirebileceklerini dile getirdiğini hatırlattı. Nane, “Perakende sektörünün önemli oyuncularından Kiler’in yüzde 85 hissesinin CarrefourSA bünyesine katılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. CarrefourSA olarak önceki satın almalarımız sırasında yaptığımız açıklamalarda karşımıza çıkabilecek uygun fırsatları değerlendirebileceğimizi söylemiştik. Bundan sonra da büyümemize katkı sağlayabilecek inorganik hamleleri değerlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kiler Holding Perakendeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler, bir bakkal dükkanı ile başlayıp bugünlere büyük bir başarı öyküsü inşa ederek getirdikleri perakende zincirini emin ellere devrettiklerini belirtti. Kiler, “Stratejik planlamalarımız doğrultusunda, bu alandan çıkmayı düşünüyorduk. Kısa süre önce başladığımız görüşmeler sonunda çok yakın ilişkilerimizle dostluğumuzun da pekiştiği, Kiler’in değerini geliştireceğine inandığımız CarrefourSA ile anlaşma yoluna gittik. Hisse satışından elde edeceğimiz geliri yeni yatırımlarımızın finansmanında kullanacağız” dedi.

2015’in üçüncü operasyonu
CarrefourSA, geçtiğimiz aylarda İsmar’ın Türkiye çapındaki 26 marketi ile Antalyalı 1e1 Marketleri’nin 29 marketini bünyesine katmak üzere anlaşmaya varmıştı. 2014 yılında satışlarını yüzde 20 artırarak cirosunu 3.1 milyar TL’ye, net karını da 100.5 milyon 1 TL’ye ulaştıran CarrefourSA, 2015 yılı sonunda satışlarını yüzde 30 artırarak 4 milyar TL ciroya ulaşarak 200 yeni market açmayı ve 2500 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor. Şirket; 2015 yılına da kâr ederek başladı. CarrefourSA’nın yılın ilk üç ayında vergi öncesi karı 125 milyon 489 bin TL olurken, net kar seviyesi 112 milyon 748 bin TL olarak gerçekleşti.
İnşaat ve enerjide büyüyecek
Kiler Group’un temelleri Nahit, Vahit ve Ümit Kiler tarafından 1983 yılında atıldı. Grup şirketlerinin ihtiyaç duyduğu inşaat çalışmaları ile başlayan faaliyetler, farklı ölçeklerde pek çok konut ve işyeri, alışveriş merkezi inşaatları ile devam etti. Sapphire, Referans Güneşli, Referans Bakırköy ve Referans Kartal projeleriyle inşaat sektöründe büyüdü. Son dönemde turizm, enerji, sağlık ve hizmet sektörlerinde yatırım yaptı. Kiler’in kurucularından Vahit Kiler, Ak Parti’den milletvekili olarak Meclis’e girdi.

Haberin Devamı