Gazete Vatan Logo

Pazarı silip ‘süpürecek’ 2 yılda ilk 3’e girecek

Electrolux; Türkiye’de küçük ev aletleri ile elektrikli süpürge pazarındaki hızlı büyümeyi ve Çin’den ithalata uygulanan ek vergiyi avantaja dönüştürecek. Electrolux, yüzde 7 olan pazar payını 2017’de yüzde 15’e çıkaracak. Hedef bu payla pazarda ilk 3 oyuncu arasına girmek

Electrolux, 103 yıllık bir şirket... Küresel küçük ev aletleri satışı 21 milyon adeti buluyor. Bunun 12 milyonu elektrik süpürgesinden oluşuyor. Türkiye’de kendi şirketini 20 yılı aşkın bir süre önce kuran Electrolux, yüzde 7 pazar payıyla sektörün önemli oyuncularından biri. Avrupa, Kore ve yerel üretim dışında üretilen küçük ev aletlerine uygulanmaya başlanan ek vergi, özellikle Avrupa’da üretim yapan Electrolux gibi markaların elini güçlendirecek. Türkiye’de küçük ev aletleri ve elektrikli süpürge pazarındaki hızlı büyüme ve ek vergi avantajını birleştirmek isteyen Electrolux, inovatif ürünlerinin de katkısıyla 2017 yılına kadar pazar payını yüzde 15’e çıkarıp sektöre yön veren ilk 3 markadan biri olmayı hedefliyor.

Electrolux Küçük Ev Aletleri Avrupa Doğu Bölge Genel Müdürü Heinz Daxecker, Electrolux Türkiye Küçük Ev Aletleri Ürün Grubu Ülke Müdürü Mete Geç ve Electrolux Türkiye Küçük Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Fatih Şengül ile Eylül ayından itibaren elektrik süpürgelerine gelen yeni enerji etiketi uygulamasını, şirketi ve ileriye dönük hedeflerini konuştuk. Eylül ayı itibariyle 1600 watt üzeri yüksek enerji tüketimli ürünlerin artık pazara sunulamayacağına dikkat çeken Daxecker, bu gelişmeden dolayı yaşanacak fiyat artışı tüketiciyi üst seviye ürünlere yönelteceğine dikkat çekti. Artık 3 A ve üzeri etiketli ürünleriyle tüketiciye ulaşacaklarını kaydeden Daxecker, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

1600 watt sınırı geldi

“Avrupa’da rakiplerimizde 3 A etikete sahip en düşük ücret 150 euro. Biz 100 euro bandında sunan markalardan biriyiz. 1.600 watt ve üzeri ürünler artık pazara sunulamayacak. Bu noktada yapmamız gereken ürünlerimizin özelliklerini ve fiyat kombinasyonlarını tüketiciye doğru anlatmak. Biz ürünlerimizin, yeni etiketlendirme sisteminin, antidamping vergisinin ve şahane ekibimizin bizi çok iyi noktalara taşıyacağına inanıyoruz. Doğu Avrupa’da ülkesine göre pazar payımız yüzde 22-28 arasında değişiyor. Türkiye’de yüzde 7 seviseyindeyiz ancak yeni koşullar, pazardaki yeni şekillenmelerle birlikte 2017’de yüzde 15 pazar payına ulaşmayı planlıyoruz.”

Haberin Devamı

Kafamdaki ilk 5 sorun içinde Türkiye yok

Heınz Daxecker, Türkiye pazarına güvendiklerini ve ekonomik veya siyasi konular yüzünden bir endişe taşımadıklarını vurguladı. Daxecker, şöyle devam etti: “Rusya ve Ukrayna gibi zorlu pazarlarda varız. Eski Yugoslavya’dan kopan ülkelerdeyiz. Sürekli kur dalgalanmalarıyla yaşıyoruz. Türkiye’de depremi yaşadık, 2001 krizini gördük ama her şeye rağmen Türkiye istikrarlı bir ülke. Tabii ke gelişmeleri takip edeceğiz, hedeflerimizi doğru koyduğumuzdan emin olacağız ama benim kafamdaki ilk 5 sorundan biri Türkiye değil. Benim bir numaralı sorunum Rusya.”

Kalite ve verimlilik öne çıkacak

Electrolux Türkiye Küçük Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Fatih Şengül, elektrikli süpürgeler için yeni bir döneme girildiğini anlattı. Şengül, “1.600 watt uygulamasının enerji verimliliği daha yüksek ve daha iyi performans gösteren elektrik süpürgeler üretilmesinin önünü açacağına, müşterilerimizin daha az enerji tüketimiyle para tasarrufu sağlarken, daha kaliteli ve üst seviye ürünlere sahip olacağına inanıyoruz” dedi.Electrolux Türkiye Küçük Ev Aletleri Ürün Grubu Ülke Müdürü Mete Geç ise “Türkiye’de 3 yılda ciromuzu 4 katına çıkardık. Enerji etiketi uygulamasında aktif rol alıp tüketicileri bilinçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şarjlılara ilgi artar

Türkiye’de 30 civarında modelle tüketiciye ulaştıklarını sözlerine ekleyen Heinz Daxecker, yüzde 15 pazar payı hedefinin gerçekçi olduğunu ve bu paya ulaştıklarında pazarda ilk 3 firma arasına gireceklerini vurguladı. 2017 yılında watt sınırının 700’e ineceğini hatırlatan Daxecker, şöyle devam etti: “Türkiye’de pazar yıllık yüzde 5-7 arasında büyüyor. 2017 itibariyle 700 watt sınırına gelindiğinde iyi performans gösteren ürünlerimize ilgi artacak. Özellikle şarjlı ürünlere ilgi artacak. Bu alanda talebin kablolu ürünlere yaklaşmasını bekliyoruz. Yeni Eco-Force özellikli elektrikli süpürgelerimizle 2020’de enerji tüketimimizi yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz. Her türlü yüzeyde üstün performansı garanti eden ürünlerimizle sürdürülebilirlik alanındaki çıtamızı daha da yükselteceğimize inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Havadaki alerjenleri yok ediyor

Electrolux’un süpürgeleri 399-1.399 TL arasında değişen fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor. Yeni Silent Performance Cyclonic grubunda yer alan ZSPCSILENT, ZSPCCLASS ve ZSPCPARKET modeli elektrik süpürgeleri sürahi yapısı ve sesi asgari düzeye çeken yeni DustPro başlığı sayesinde daha sessiz çalışıyor. Clean Air Filtration özelliği ise havadaki alerjen ve kirleticileri yok ediyor.