Gazete Vatan Logo

Patronlar ‘demokrasi raporu’nu yad edecek

TÜSİAD, 24 Ocak’taki genel kurulunda 1997’de başını ağrıtan demokrasi raporunu hazırlayan Prof. Bülent Tanör’ü anacak. İlber Ortaylı ve Zafer Üskül, demokratikleşmeyi tarihi perspektifle anlatacak.

TÜSİAD’ın 44. Olağan Genel Kurulu, 23 Ocak’ta gerçekleştirilecek. Seçimsiz genel kurulda bu yıl özel bir anma töreni yapılacak. Demokratikleşme tartışmalarının yapıldığı, paralel devlet ve yolsuzluk operasyonlarının tartışıldığı bir döneme denk gelen genel kurulda TÜSİAD’ın 1997 tarihinde kamuoyuna sunulan demokrasi raporunu hazırlayan Prof. Dr. Bülent Tanör’ün anısına “Türkiye’nin Demokratikleşme Evreleri” başlıklı oturum düzenlenecek.

TÜSİAD’ı karıştırmıştı

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu ve Başkan Muharrem Yılmaz’ın açılış konuşmalarının ardından başlayacakn Oturumda Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Zafer Üskül bir sunum yapacak, Türkiye’nin demokratikleşme süreci tarihi perspektif üzerinden ele alınacak ve sürecin bugün geldiği aşama değerlendirilecek.

TÜSİAD’ın dönemin parasıyla 500 milyon lira telif, 500 milyon lira da baskı için harcama yaparak hazırlattığı “Türkiye’de Demokratikleşme Pesfektifleri” raporu, o dönemde ciddi tartışmalara neden oldu. Hatta TÜSİAD’ın 1996 Yılı Faaliyet Raporu oylamaya sunulduğunda bazı üyeler karşı çıkınca Demokrasi Raporu onaylanan 1996 yılı faaliyetlerinden çıkartıldı.

Rapora karşı çıkan Borusan’ın patronu merhum Asım Kocabıyık, Bülent Tanör’ün bakış açısıyla hazırlanan raporun TÜSİAD üyelerine mal edilemeyeceğini belirterek, yalnız kendisinin değil büyük bir grubun raporun içeriğine karşı olduğunu açıkladı.

Sabancı, Boyner savundu

Tartışmalar üzerine Sabancı Holding’in patronu merhum Sakıp Sabancı, raporun olumlu ve olumsuz yönleriyle eleştirilmesi gerektiğini ancak üyelerin seçtiği yönetim kurulu üyelerinin raporu hazırlattığını belirterek raporu savundu. Cem Boyner de herkesin raporu savunması gerektiğini söyledi.

Tartışmaların büyümesi üzerine Divan Başkanı merhum Aydın Bolak, demokrasi raporunun Yüksek İstişare Konseyi’nde tartışılacağını bildirdi. Aynı genel kurulda başkanlığı devralan Muharrem Kayhan ise raporun altında kendisinin de imzasının bulunduğunu ve savunucusu olacaklarını vurguladı.

Çözüme yatırım kararı aldılar halay çektiler

TÜSİAD, 1997 tarihli “Türkiye’de Demokratikleşme Perspektifleri” raporunu 2007 yılında yine Prof. Dr. Bülent Tanör’ünanısına güncelledi. Demokratikleşme Raporu’ndaki alt başlıklardan biri olan Kürt sorunu o dönem ciddi tartışma yarattı. Rapora ‘Kürt raporu’ diyenler çıktı. Kürt sorununa 8 sayfa ayrılan raporda Kürtçe isim yasağının kalkması, yer adlarının iade edilmesi, anadilde eğitim hakkı, Kürtçe TV yayını gibi devletin bugün ancak yapmak için harekete geçtiği öneriler yer almıştı. O dönem çok eleştirilen TÜSİAD, geçen yıl başlatılan Çözüm Süreci’ni destekleyenler arasında. Derneğin yönetimi ve üyeleri geçen yıl Cizre’de büyük bir yatırım toplantısı yaptı, bölgeye gelen huzurun refahı artıracağını savundu.

Haberin Devamı