Gazete Vatan Logo

Patron bile sıraya girdi!

Patronlar o alışveriş merkezinden yer alabilmek için sırada bekliyor...

Chanel’den Dior’a, Louis Vuitton’dan Gucci’ye dünyanın en ünlü markalarının yer aldığı İstinyePark, 5 yılı geride bıraktı. Dünya markaları, merkezdeki yerlerini büyütmek için yönetimi zorlarken bir İstinyePark’ı daha dolduracak kadar marka da mağaza açmak için sırada bekliyor. Bekleyenler arasında İstinyePark’ın yüzde 42 hissesi olan Doğuş Grubu’nun da markaları var.

280 mağazanın bulunduğu İstinyePark’ın Genel Müdürü Tolga Engin, “220 metrekare yeri olan Chanel’in yerini 650 metrekareye çıkardık. Louis Vuitton 1.000 metrekareye çıkmak istiyor. Gucci, Dior, Fendi’den talep var. Bütün talepleri yerine getirmemiz mümkün değil. Doğuş Grubu’nun da restoran ve diğer markalarıyla ilgili talepleri var. Ama onlar da bekliyor” dedi.

hanel’den Dior’a, Louis Vitton’dan Gucci’ye, Hermes’ten Christian Louboutin’e dünyanın en ünlü markalarının yer aldığı İstinyePark, 5 yılı geride bıraktı. Dünya markaları, alışveriş merkezindeki yerlerini büyütmek için yönetimi zorlarken bir İstinyePark’ı daha dolduracak kadar marka da mağaza açmak için sırada bekliyor. Sırada bekleyenler arasında İstinyePark’ın yüzde 42 hissesi olan Doğuş Grubu’nun da markaları var.

280 mağazanın olduğu İstinyePark’ın Genel Müdürü Tolga Engin, “Lüks markalardan çok talep alıyoruz. Başlangıçta 220 metrekare yeri olan Chanel’in yerini 650 metrekareye çıkardık. Louis Vuitton 440 metrekarede ama 1.000 metrekareye çıkmak istiyor. Gucci, Dior, Fendi’den talep var. Victoria Secret tüm ürün gamını getirmek istiyor ama yer istiyor. Bütün talepleri yerine getirmemiz mümkün değil. Doğuş Grubu’nun da restoran ve diğer markalarıyla ilgili talepleri var. Ama onlar da bekliyor” diye konuştu. Son dönemde Moncler’in 205 metrekarelik bir mağaza açtığını, yakında Hublot ve Brunello Cucinelli markalarının geleceğini kaydeden Engin, “Moncler, Avrupa’daki en büyük, dünyadaki ikinci büyük mağazasını İstinyePark’ta açtı. Brunello Cucinelli’yi Beymen getiriyor. Doğuş ise Hublot saatlerini getirecek. Dünyadaki en değerli 10 markadan sadece Cartier yok ama onlar da gelmek istiyor. Şu anda yerimiz olsa bir İstinyePark daha doldururduk, üstelik yine elimizde bekleme listesi kalırdı” dedi.

İzmir’e de AVM yapılacak

Bu yılı 17 milyon ziyaretçiyle kapatacaklarını da anlatan Tolga Engin, yabancıların alışverişteki payının yüzde 10 civarında olduğunu belirtti. Engin, şöyle devam etti: “Başından beri en çok alışveriş yapan yabancılar Azeriler. Ruslar da çok yapıyor. Son yıllarda Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan yoğun talep var. Kış sezonu için merkezin ziyaretçi kapasitesi limitine ulaşmış bulunuyoruz. Seneyi yüzde 16’lık ciro artışı ile tamamlayacağız. Burada 3 bin 500 kişinin de istihdam edildiği dev bir ekonomiden söz ediyoruz. İstinyePark, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışından gelen ziyaretçilerimiz için de bir çekim merkezi. Vergi iadesi verilerine baktığımız zaman 2009 yılında bu hizmeti sağlayan 5 alışveriş merkezinin toplam satışının yüzde 50’si İstinyePark’ta gerçekleşirken 2012 yılında bu rakam yüzde 65’e kadar çıktı.”

Bu arada Tolga Engin’in verdiği bilgiye göre Orjin Grup ve Doğuş Grubu, İzmir’de de İstinyePark benzeri bir alışveriş merkezi yapacak. Lüks konseptli alışveriş merkeziyle ilgili bürokratik süreç devam ediyor. İki grup burada eşit ortak olacak.

Zorlu rekabet olmayacak!

Tolga Engin, lüks markalarla açılmaya hazırlanan Zorlu Center’ın kendilerine rakip olup olmayacağına ilişkin soruyu şöyle cevapladı: “Rekabette avantajlı olduğumuza inanıyoruz. Açılan her yeni tesis mutlaka bir diğerini etkiler ama bizim açımızdan durum farklı. Markalar en iyi cirolarını İstinyePark’ta yapıyor. 2008-2012 karşılaştırması yaptığımızda markaların ciroları yüzde 130 artmış. Yeni açılacak bir yer İstinyePark’ın konumunu ve tüketiciyle markalardaki algısını değiştirmeyecek.”

Doğuş Grubu’nun İstinyePark’ta Armani Jeans dışında ortak olduğu GoMongo ve Gigi restoranları var. Bunlara Hublot saatleri eklenecek.

Cirosu 500 milyon euroyu geçiyor

-Orjin Grup ve Doğuş Grubu ortaklığıyla kurulan ve 2007 yılında hizmet vermeye başlayan İstinyePark’ta 280 mağaza ve 190 bin metrekarelik konut bölümü yer alıyor.

-Bu yılın ilk 5 ayında Akmerkez, Kanyon, Cevahir ve Metrocity’nin yer aldığı 5 alışveriş merkezinde yabancıların yaptığı vergi iadesi başvurusu 25 milyon euroyu buldu. İstinye Park, 17 milyon euro ile ilk sırayı aldı.

-İstinyePark’ın yıllık cirosu ise 500 milyon euroyu geçiyor.

Haberin Devamı