Gazete Vatan Logo

Patatese Fırat Kalkanı

Tarım Kredi Kooperatifleri’nden patates fiyatına müdahale geldi. Birlik, Fırat Kalkanı Bölgesi’nde ürettirdiği patatesleri kilogramı 1.95 liradan piyasaya sürdü.

Patatese Fırat Kalkanı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, piyasada son dönemde yükselen patates fiyatlarını aşağı çekmek amacıyla piyasaya patates arz etmeye başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, hükümet yükselen patates fiyatlarını düşürmek için harekete geçti.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, bu doğrultuda Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi içinde yer alan El Bab, Azez, Çobanbey ve Aktarin’de sözleşmeli üretim modeliyle üretilen patatesleri marketlere arz etmeye başladı.

Söz konusu bölgeden getirilen patateslerin ilk olarak Ankara’da bulunan 2 market zincirine ulaştırıldığı ve 1.95 liradan tüketiciye satıldığı belirtildi.

Türkiye’ye yayılacak

Kademeli olarak getirilecek olan patatesler, Pazartesi’den itibaren İstanbul, Bursa ve İzmir gibi illerde market ve hallere ulaştırılacak. Patatesin satış fiyatı, bu bölgelerde de 1.95 lira olacak. Bu uygulamayla piyasada yüksek seyreden patates fiyatlarının düşürülmesi amaçlanıyor. Uygulamanın patatesin piyasa fiyatının makul seviyelere gerilemesiyle sonlandırılacağı bildirildi. Hafta içinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci aşırı artan soğan ve patates fiyatlarına müdahale edeceklerini ve toplam tüketimin yüzde 2’sini aşmayacak şekilde ithalata izin vereceklerini söylemişti.

Haberin Devamı

Elimizde kaldı dediler inandık destek verdik
Son günlerde patates ve soğan fiyatlarındaki artışa hakkında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bakın göreceksiniz patateste ve soğanda hatta nohutta da fiyatlar hemen düşecek. Biz bu konudaki artışa ilişkin gerekli tedbirleri aldık” şeklinde konuştu. Fakıbaba, şunları söyledi: “1.5-2 ay önce Niğde ve Aksaray’daydık. Dediler ki ‘Patates elimizde, depolarda kaldı, 50 kuruşa alan yok, bize ihracat desteği verin.’ Biz de bunun üzerine Bakanlar Kurulu’ndan patatese ihracat desteği verdik. Nasıl olur da böyle bir durumda 50 kuruş olan patates 5-6 liraya çıkar anlamış değilim.”