Gazete Vatan Logo

Paskalya ateşkesi bozuldu

Paskalya Bayramı nedeniyle operasyonlara ara verilen Ukrayna’nın Slavyansk Kasabası’nda Rus yanlılarının kontrol noktasına düzenlenen saldırıda beş kişi öldü. Kremlin saldırıdan Ukraynalı sağcıları sorumlu tuttu...

Ukrayna’da Kiev yönetimine karşı isyan bayrağı açan kasabalardan Slavyansk’ta önceki gece kan aktı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı’nın Paskalya Bayramı nedeniyle ayrılıkçılara yönelik “anti-terör” operasyonuna ara verdiğini açıklamasından kısa süre sonra Slavyansk girişinde Rus yanlılarının kurduğu kontrol noktasına silahlı kişilerce saldırı düzenlendi. Çıkan çatışmada Rus yanlılarından 3 kişi yaşamını yitirirken saldırganlardan da 2 kişi öldü.

Saldırıya tepki gösteren Rusya, olayın arkasında Ukraynalı aşırı sağıcı “Sağ Sektör” grubunun bulunduğunu öne sürdü. Rus Dışişleri, saldırının Kiev yönetiminin radikal grupları silahsızlandırma konusunda yetersizliğini ortaya koyduğunu belirtti. Ukrayna İçişleri ise kasabaya askeri müdahale olmadığını savundu. Sağ liderleri de suçlamayı reddetti.

‘Asker gönderin...’

Slvayansk’taki ayrılıkçıların liderlerinden Viyaçeslav Ponomaryov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den, Ukrayna’nın doğu bölgeleri Donetsk ve Lugansk’ta asayişin sağlanması için barış gücü askeri göndermesini istediklerini duyurdu. Ponomaryov ayrıca kasabada 21.00’den sabah 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Kriz, Ortodoks Kilisesi’ni de böldü. Ukrayna Kilisesi Patriği Filaret, düşman Rusya’nın yenilgiye mahkum olduğunu söyledi. Rusya Patriği Kirill ise “Ukrayna, Rusya’nın bir parçası. Tanrı, Rusya’yı parçalama girişimlerine son verecek” dedi.

Haberin Devamı