Gazete Vatan Logo

Pasaport krizi hortladı!

Umre ve yurtdışı tatil planlarınız ertelenebilir

Emniyet’in pasaport şubelerinde kuyruklar uzamaya başladı. Bu yıl umre döneminin yarıyıl tatiliyle birleşmesi sonucu yurtdışı programı yapanların sayısı önceki yıllara göre artarken, pasaport başvuruları da bir anda katlandı.

Umre döneminin yarıyıl tatiline denk gelmesinden dolayı pasaport başvurularında yoğunluk yaşanıyor.

Zaman'ın haberine göre Emniyet’in pasaport şubelerinde sistem adeta kilitlenirken bir hafta olan teslim süresi iki-üç haftaya kadar uzadı. Basım makinelerinin günlük kapasitesi 8 binden 20 bine çıkarıldı. Ancak hazırlanan pasaportların teslimi de zamanında yapılamıyor. Umre ya da yurtdışı seyahatini önceden planlayan pek çok vatandaş, gecikmeden dolayı mağduriyet yaşıyor.

Geçtiğimiz yıl kapağına çip yerleştirilmiş elektronik pasaport (e-pasaport) ihale sürecinde yaşanan aksaklıklardan dolayı vatandaşlar haftalarca pasaport alımı için sıra beklemişti. Yurtdışına çıkmak isteyenler şimdi de başvuru yoğunluğu sebebiyle sıra beklemeye başladı. Kimi vatandaşların umre için kutsal toprakları ziyaret etmek istemesi, bazılarının da yarıyıl tatilinde yurtdışına çıkmak için pasaport şubelerine akın etmesi sistemi kilitledi. Gelen taleplerin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Pasaport Daire Başkanlığı’nın günlük 8 bin olan basım adedi de 20 bine yükseldi. Yaşanan bu durumdan dolayı bir haftada gelen pasaportların teslimi iki üç haftaya kadar uzadı.

Pasaportta yaşanan sorunların ardından Emniyet, çift vardiya sistemine geçerek vatandaşların mağduriyetlerini en aza indirmeye çalışıyor. Bu kapsamda pasaport basımı yapan makineler gün boyu durmaksızın çalıştırılıyor. Ancak talebin aşırı olmasının yanı sıra günlük pasaport tesliminin de belli bir seviyede olması sistemde bazı aksaklıkların yaşanmasına yol açıyor. Eşi ve çocuğuna pasaport almak için başvuruda bulunduğunu belirten A.P. isimli vatandaş, pasaportların iki hafta sonra eline geldiğini dile getiriyor. Bundan dolayı da programında zorunlu değişiklik yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Yaşanan sorunla ilgili olarak bilgi veren Emniyet kaynakları ise sürecin aşırı yoğunluktan tıkandığını aktarıyor. Pasaport Dairesi’nin günlük basım adedinin 8 bin civarında olduğunu aktaran kaynaklar, vatandaşların daha az mağduriyet yaşaması için polis memurlarının yoğun bir gayret ortaya koyduğunu dile getiriyor. Kaynaklar, aşırı yoğunluk yaşanmasında vatandaşların kutsal toprakları ziyaret etmek istemesi ve yarıyıl tatilinin etkili olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, ayrıca elinde bileti olan vatandaşların mağduriyet yaşamaması için gün içerisinde teslimat yaptıklarını anlatıyor. Kaynaklar, sorunun da en geç hafta başına kadar çözüleceğini belirtiyor.

Haberin Devamı