Gazete Vatan Logo

Pas mı diyecek, artıracak mı?

Piyasalar, Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştireceği yılın son PPK toplantısı için ikiye bölündü. Ekonomistlerin bir bölümü ‘TCMB, bekle-gör stratejisini uygulayıp, faize dokunmaz’ derken, bazıları ‘Merkez Bankası hamle yapmazsa TL’de sert değer kayıpları görebiliriz’ değerlendirmesini yaptı

Pas mı diyecek, artıracak mı?

Piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün gerçekleştireceği yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 1 yıl sonra faizleri 25 baz puan yükseltmesi ve 2017 için beklentilerin aksine 2 yerine 3 faiz artışına yeşil ışık yakmasıyla TCMB’nin kararı daha da önem kazandı.

Kritik zirve öncesinde piyasalar, “TCMB ‘Bekle ve gör’ deyip pas geçer, TL’deki değer kaybını dikkate alarak faiz artırır” şeklinde ikiye ayrılmış durumda. Reuters’ın 18 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre; politika faizinde 8 katılımcı 25 baz puan, 5 katılımcı 50 baz puan artırım bekliyor. 5 ekonomist de sabit tutulmasını bekliyor. Koridorun üst bandında 12 katılımcı 25 baz puan, 3 kişi 50 baz puan yükseliş öngörürken, 3 katılımcı da sabit tutulacağını bildirdi.

‘TL düşer’ uyarısı

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, “Fed’in faiz artırım beklentilerinin yükselmesi sonucu TL’deki değer kaybının kalıcı olacağını düşündüğümüzden TCMB’nin koridorun üst bandını artırmasını bekliyoruz. PPK bu yönde bir hamle yapmamayı seçerse ileride TL’de sert değer kayıpları görebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

TCMB, sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda 7 ay süren 250 baz puanlık indirime Ekim ayı itibarıyla ara vermişti. Kurum, geçen ay da politika faizini 7.5’ten yüzde 8’e, marjinal fonlama oranını da yüzde 8.25’ten yüzde 8.5’e yükseltmişti.

Goldman Sachs: Faizi sabit tutar

Goldman Sachs analistleri, TCMB’nin gecelik borç verme faizi ve haftalık repo faizi oranlarını değiştirmeyeceğini açıkladı. ABD’li yatırım bankasının notunda; “Türkiye’nin zayıf noktası dış denge ve düşük tasarruf oranı olmaya devam ediyor. Döviz kurundaki değer kaybı bu meselelere hitap etmekte bir nebze yol katedebilir” denildi.

Gereken adım için tereddüdü yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, “TCMB ile ilgili kimse yorum yapmasın. TCMB bağımsız bir şekilde ne yapması gerekiyorsa yapacaktır... TCMB’nin gerek adımları atmak için en küçük tereddüdü yok” dedi. Bulut ayrıca doların sadece TL’ye karşı değil küresel olarak tüm para birimlerine karşı değer kazandığına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bekleyip görecek

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın zorlu dönemde bu ayki faiz hamlesini pas geçebileceği ve bekle gör politikası izleyebileceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Kaçış olur mu?

CredIt Agricole Merkez Bankası’nın bugün piyasaları hayal kırıklığına uğratabileceğini belirterek, bu durumun sermaye çıkışına neden olabileceğini kaydetti. Credit Agricole, 2017 yıl sonu dolar/TL beklentisini de 3.60 olarak açıkladı.