Gazete Vatan Logo

Partilere ‘sandığa sahip çıkın’ çağrısı

Partilere ‘sandığa sahip çıkın’ çağrısı

YSK Başkanı Güven, “Siyasi partiler üyelerini sandığa eğitim göndermelidir” uyarısı yaptı. Güven sandık tutanaklarının YSK’ya geldiği anda partilere iletileceğini de söyledi.

Milletvekili genel seçimine katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek üzere Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) kura çekildi. YSK Başkanı Sadi Güven özetle şunları söyledi:

Projeksiyon cihazı olacak

- Siyasi partiler, sonuçlarla birlikte sandık sonuç tutanakları, sayım döküm cetvelleri ile birleştirme tutanaklarını da görebilecek. Böylece birleştirmede hata olup olmadığını kontrol edebilecekler.

- İlçe birleştirme tutanaklarının düzenlenmesi sırasında, işlemin takibinin daha kolay sağlanması için salonlarda projeksiyon cihazları kullanılacak.

- İlçelerde kaydedilen sandık tutanakları YSK’ya geldiği anda siyasi partilere elektronik ortamda gönderilecek.

- Önceki seçimde “evet” mühürlerinin kullanımındaki olumsuzluklarla bu dönemde karşılaşılmaması için yeni “evet” mühürleri yaptırılacak.

- Bağımsız adayların isimleri, birleşik oy pusulasının en sağ tarafında yer alacak.

Haberin Devamı

- Oyların kullanıldığı sandığın oluşumundan, oyların sayım ve dökümünden, ilçe seçim kuruluna ulaşmasından, oradan il ve YSK’ya ulaşmasına kadarki süreçte, yani zincirin tüm halkalarında siyasi partiler bulunmaktadır. Siyasi partiler sandıklarına sahip çıkmalıdır. Partili üyelerini eğitip göndermelidir.

- Bugüne kadar siyasi partilerden veya başka bir şekilde mükerrer seçmen olduğuna dair hiç bir somut itiraz gelmemiştir. Mükerrer seçmen kaydı da mümkün değildir.

- Seçmenlerin 22 Eylül’den itibaren nerede oy kullanacaklarını YSK’nın internet sitesinden öğrenebilecek.

Partiler kaçıncı sıradı olacak?

Kura soncunda pusuladaki sıralama şöyle oldu: “Millet Partisi 1, Vatan Partisi 2, Genç Parti 3, CHP 4, Hak ve Adalet Partisi 5, Merkez Parti 6, Hak ve Özgürlükler Partisi 7, Saadet Partisi 8, DSP 9, DP 10, BTP 11, Anadolu Partisi 12, MHP 13, HYP 14, Halkın Kurtuluş Partisi 15, Liberal Demokrat Parti 16, HDP 17, Muhafazakar Yükseliş Partisi 18, BBP 19, AK Parti 20, TKP 21, KP 22, Demokratik Gelişim Partisi 23, İlk Parti 24, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi 25, DYP 26, Millet ve Adalet Partisi 27.”
Sayılarla 1 Kasım
11 Eylül 2015 itibarıyla yurt içinde 54 milyon 75 bin 851, yurt dışında 2 milyon 895 bin 885 seçmen bulunuyor. Bu sayı 7 Haziran seçiminde ise şöyleydi: Yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında 2 milyon 867 bin 658 seçmen. Yurt içinde tahmini 173 bin 672 sandık kurulacak. 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kurulacak. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar 30 gümrük kapısında oy kullanabilecek. Gümrüklerde ve yurt dışı bazı temsilciliklerde oy verme işlemi 8 Ekim’de başlayacak.

Haberin Devamı