Gazete Vatan Logo

Part-time çalışanlar işe iade davası açabilirler mi?

Part-time çalışanlar aynı tam zamanlı çalışanlar gibi gerekli şartları sağladıkları takdirde işe iade davası açma hakları olup olmadığını merak ediyor. İşte o sorunun cevabı!

Part-time çalışanlar işe iade davası açabilirler mi?

İşe iade davası açmak için yasada bazı şartlar bulunmaktadır. Bunların başında haksız sebeple iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmiş olması gelir. Peki kısmı süreli çalışanlar da dava açabilir mi?

İŞE İADE DAVASI AÇMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

İşe iade hükümlerinden yararlanılabilmesi için; söz konusu işyerinde en az "30" işçi çalıştırılıyor olması, iş sözleşmesi feshedilen işçinin ilgili işverene bağlı çalışma süresinin en az "6" ay olması gerekmektedir. İş sözleşmesini feshetmek isteyen işveren; feshi yazılı olarak bildirmek, feshin gerekçesini açıkça belirtmek, feshe bağlı olarak ortaya çıkan tüm hakları fesih tarihinde işçiye ödemekle yükümlüdür. İş sözleşmesinin neden belirtilmeksizin feshi veya belirtilen nedenin geçerli olmadığı iddiasında bulunulması durumunda, feshin geçersizliği ve işe iade talebinde bulunulabilmektedir. Fesih tarihinden itibaren 1 ay içinde İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca arabulucuya başvurulması gerekmektedir.

PART-TİME ÇALIŞANLAR DAVA AÇABİLİR Mİ?

Yargıtay 9 Hukuk Dairesİ’nin bir kararında şöyle denmektedir. “İşsözleşmeleri belirli veya belirsiz süreli yapılır. Söz konusu sözleşmeler çalışma biçimleri bakımından tam süreli veya kısmi süreli yahut dönem süreli ya da diğer türde yapılabilir.” (2005/24731 K.)

Haberin Devamı

Yani iş sözleşmesinde temel ayrım belirli ya da belirsiz süreli olmasıdır. Kısmi süreli bir iş sözleşmesi bulunan çalşan, eğer belirsiz süreli bir çalışsansa işe iade davası açabilir. Ancak belirli süreli sözleşmeye sahip olanların bu hakkı yoktur. Part-time çalışanlar için de işe iade davası açma konusundaki kriter sözleşmelerinin belirli ya da belirsiz süreli olmasıdır.