Gazete Vatan Logo

Parsel sorgulama işlemi nedir, nasıl yapılmaktadır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün vatandaşlara yönelik yaptığı birçok çalışmadan biri olan parsel sorgulama, vatandaşların artık bir yere gitmeye gerek duymadan ister evinden ister cep telefonundan veya tabletinden kendi parselinin ya da satın almayı düşündüğü parselin yerini görebilmektedir. İnternet ortamında gerçekleştirilen işlemlerden olan Parsel Sorgulama işlemi, Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü’nden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü(TKGM)’nün yaptırdığı bir sorgulama işlemidir.

Parsel sorgulama işlemi nedir, nasıl yapılmaktadır?

Mekansal Gayrimenkul Sistemi(MEGSİS), Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü(TKGM) tarafından; kadastro müdürlüklerinde yer alan taşınmazlara ilişlin teknik bilgilerin tapu verileri ile eşleştirilerek, uluslararası standartlarda hazırlanmış harita servisleri aracılığı ile bu bilgilere ihtiyaç duyan vatandaşlara sunulması, kurum, kuruluş ve belediyeler ile paylaşılması amacıyla hazırlanmış bir uygulama olarak karşımıza çıkan bir sistemdir. Aynı zamanda vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla tüm kadastro verileri tapu bilgileri ile beraber harita servisi olarak e-Devlet üzerinden de sunulmaktadır. Bu servis, “www.turkiye.gov.tr” adresinden sunulan ilk ve tek coğrafi servis olduğu unutulmamalıdır.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Vatandaşlar almayı düşündükleri ev, arazi, tarla, bağ, bahçe ve benzeri taşınmaz malları kontrol etmeleri açısından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden parsel sorgulama sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem üzerinden il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini seçtikten sonra sorgula tuşuna bastığınızda bilgilerini görmek istediğiniz taşınmazın tapu kayıt bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bilgilerin girilmesi sonucunda parselin uydu fotoğrafı ile çakışık görüntüsü ekrana gelmektedir. Girdiğiniz bilgiler ile idari sorgulama yapmış olursunuz. İdari sorgulamanın yanında coğrafi, adres ve katman sorgulaması yapmanız da mümkündür.

Mobil Uygulama İle Parsel Sorgulama Nedir?

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü vatandaşlara büyük kolaylık sağlamak amacı ile parsel sorgulama sisteminin mobil uygulamasını geliştirmiştir. Google Play ve App Store üzerinden uygulamayı edinebilir tüm akıllı cihazlarınızda kullanabilirsiniz. Bu uygulama ile MEGSİS kapsamında tapu verileri ile uyumlaştırılması tamamlanmış kadastro bilgilerine ait temel bilgiler sunulmaktadır. Ekranınıza gelen kayıtlar ile elinizde bulunan bilgiler arasında uyumsuzluk olması halinde tapu ve/veya kadastro müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir. Böylece bir hata var ise düzenlenerek, her zaman güncel ve doğru bilgileri görmeniz mümkün olacaktır. Mobil uygulamada bulunan bilgilerin resmi ve ticari amaçla kullanılamayacağı unutulmamalıdır.
Türkiye’deki parsellerin çeşitli sorgu kriterleri vardır. Bu kriterlere göre;

-İdari Sorgu(İl, İlçe, Mahalle, Ada, Parsele göre sorgulama)

-Adres Sorgu(Girilen adrese göre sorgulama)

-Koordinat Sorgu(Girilen Koordinat değerlerine göre sorgulama)

-Harita Üzerinden Sorgu(Harita üzerinden seçilen koordinata göre sorgulama) yapılabilmektedir.
Yapılan sorgulama ile bulunan parsellerin öznitelik bilgilerine(il, ilçe, mahalle, ada, parsel, yüzölçüm, pafta, mevki, nitelik) ve coğrafi bilgilere(Koordinat) erişilebilmektedir. Ayrıca bulunan parsellerin koordinat ve bilgilerinin uygulama üzerinden PDF, KML, GEO JSON formatta indirilebilmeleri sağlanmıştır. Son olarak bulunan parsellerin rota servis sağlayıcıları(Google Map, Bing Map, Yandex Map vs.) ile rotalama yapılabilmesi de mümkün kılınmıştır.

E-Devlet Harita Servisi Nasıl Kullanılır?

E-Devlet üzerinden tapu kadastro verileri ve tapu bilgileri ile beraber harita servisi sunulduğunu belirtmiştik. Bu servisi kullanabilmek için özellikle TAKBİS’e kayıtlı olmanız gerekmektedir. Çünkü bu servis sadece TAKBİS’e T.C. Kimlik Numarası kayıtlı olan bireyler kapsamında sunulmaktadır. Eğer kaydınız var ise servisi kullanabilmek için E-Devlet sistemine T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıkladığınızda kayıtlı bilgileriniz ekrana gelecek ve harita servisi kullanabileceksiniz.

Haberin Devamı