Gazete Vatan Logo

Parlamenter sistem 1923’ten beri problem

Başbakan Yıldırım parlamenter sistemde iki yerde problem çıktığını söyledi, “Bir, zayıf iktidarlarda; ikincisi de cumhurbaşkanı seçiminde. Millet, sandıkta memleketi kimin yöneteceğine karar veremiyor; veremediği için orada Ali Cengiz oyunları başlıyor” dedi.

Parlamenter sistem 1923’ten beri problem

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kültür Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ankara’yla ilgili çevre projelerinin açılış töreninde Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliğiyle ilgili konuştu. Yıldırım özetle şunları söyledi:

‘Terörü kaldıracağız’

“Şimdi aralarında ne konuşuyorlar. ‘Aman bu referandum, ‘Evet’ çıkarsa biz bittik’. Biteceksiniz, başka yolu yok. Ben bölgedeki vatandaşlarımı şunu söylemek istiyorum. Siz kimliğinizle gurur duyun. Kürt’sünüz, Kürt’lüğünüzden iftihar edin; ama PKK terör örgütünün sizinle ilgili hiçbir derdi yok. Bunların işi gücü hayatı size zehir etmek. Asıl Kürt vatandaşlarımızın terör örgütü gibi bir sorunu var. Bu sorunu gündemden kaldıracağız.”

‘Sanki genel seçim’

“Şimdi çıkmış konuşuyorlar. ‘Efendim, halk oylaması olursa Türkiye bölünür’. Türkiye, bölünmez kardeşim. Türkiye, 80 milyon vatandaşıyla tek bayrak, tek vatan, tek millet, tek devlet, kararımız ‘Evet’. 16 Nisan’da sandığa gideceğiz. Sanki ölüm kalım meselesi, sanki genel seçim oluyor. Seçimi daha 1 Kasım’da yaptık. Üzerinden 1,5 sene geçti. Seçim falan yok. Bu bir referandum. Mevcut sistem cumhuriyet kuruldu, parlamenter sistem. Parlamenter sisteme 1923’ten bu tarafa bir bak. Sürekli problem. Problem iki yerde çıkıyor. Bir, zayıf iktidarlarda; ikincisi de cumhurbaşkanı seçiminde. Millet, sandıkta memleketi kimin yöneteceğine karar veremiyor. Veremediği için orada da Ali Cengiz oyunları başlıyor.”

Haberin Devamı

‘Onların kimyası değişiyor’

“Biz ne diyoruz? Kriz üretmeyen, istikrarsızlık üretmeyen, güçlü, tek başına bir iktidar olsun. Aynı belediye başkanlığı seçimi gibi. Rejim falan değişmiyor. Onların kimyası değişiyor. Bunların çalışıp, çabalayarak, iktidar olmak gibi derdi yok. Bir karambol olsa da bir taraftan sisteme dahil olsak. Ömürleri boyunca terlemeden, yorulmadan ya ihtilaller öncesi ya ihtilaller sonrası iş çıkarmışlar. Artık davetsiz misafirlere geçit yok. İşin adını millet koyuyor, sandıkta hükümeti kuruyor, sandıkta hesabını soruyor.”

Araçlara kara kutu

Başbakan Yıldırım, araçlara uçaklardaki, gemilerdeki gibi kara kutu konulacağını belirterek, “Orta ve uzun vadede, hemen yarın değil. Bu kara kutu ne yapacak? O aracın bütün seyahatinde ne oldu, ne bitti, sollamada hata var mı, hız aşımı, trafik kuralı ihlali var mı? Bunları hep kaydediliyor. İşin sonunda açıyor, bakıyor herkes kusuruna göre oradaki hasarın bedeline ortak oluyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Af’ yanıtı: Ceza süresi değişmiyor

Başbakan Yıldırım, Ankara’da cuma namazı sonrası soruları yanıtlarken, cezaevlerine yatan mahkumlarla ilgili hazırladığı yönetmelik üzerinden başlayan ‘af’ tartışmasıyla ilgili şunları söyledi: “Af, nasıl olur? Af, eğer diyelim ki 10 yıl ceza var, tamamen salıverilsin; af olur veya 10 yıl ceza var, 3 yıla indirirsin bu da af olur. Ama burada cezanın süresi değişmiyor. Cezanın şekli değişiyor. Kapalıdan açığa geliyor. Biraz yer sıkışıklığı var malum terörle mücadeleden dolayı. O yüzden organize suçlar, terör suçları, istismar gibi önemli suç grupları dışında disiplin suçlarına benzer suçları işleyen ve bundan hüküm giyen mahkumları kapalıdan açığa alıyorlar. Geri kalan kısmını açıkta tamamlayacak. Açık cezaevindeyken bir yanlış içerisinde olursa bu hakkı kaybediyor. Tekrar bir önceki konumuna dönüyor.”

Haberin Devamı