Gazete Vatan Logo

Parlak zekâlılardan ‘batarsa batsın’ kredisine rekor ilgi

100 bin liralık hibe kredisine 1.598 başvuru geldi

Yerli Bill Gates’lerin önünü açmayı hedefleyen 100 bin liralık hibe kredisine 1.598 başvuru geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Bu yıl 500 teknogirişimci gencimize 100 bin lira hibe vererek, şirket kurmaya teşvik edeceğiz. 3 yıl önce 10 milyon lira bir bütçe ile başladığımız bu projenin bütçesini bu yıl 50 milyon liraya çıkarttık” dedi.

ANKARA - Parlak zekalı 100 genç girişimciye verilecek 100’er bin liralık hibe sermaye desteğine rekor başvuru geldi. Teknogirişim sermaye desteği programına 1.598 başvuru yapıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Teknogirişim Sermayesi” adını taşıyan proje için “Neden Türkiye’den de Bill Gatesler çıkmasın? Biz bu parayı karşılıksız veriyoruz. Teminat istemiyoruz. Batarsa batsın diyoruz” demişti.

Son gelişmeleri değerlendiren Ergün, Bakanlığın 100 bin liralık “Teknogirişim Sermaye Desteği” 2012 programına 1598 başvuru geldiğini açıkladı. Ergün, “Bu programla, eğitimli ve nitelikli gençlerimizin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini hayata geçirmelerine destek oluyoruz. Proje kapsamında her yıl 100 genç girişimcimize karşılıksız, kefilsiz, geri ödemesiz 100 bin lira veriyor, teknoparklarda kendileri için yer tahsis ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 724 başvuru aldığımız programa bu yıl iki kat fazla başvuru aldık. Bu yıl aynı zamanda yurtdışındaki üniversitelerden de çok sayıda başvuru aldık” dedi.

En çok ilgi ODTÜ’den

Ergün ayrıca, “Bu yıl 500 teknogirişimci gencimize 100 bin lira hibe vererek, şirket kurmaya teşvik edeceğiz. 3 yıl önce 10 milyon lira bütçeyle başladığımız projenin bütçesini bu yıl 50 milyona çıkarttık. Her gittiğimiz üniversitede, gençlerle buluşmamızda bu destek programını anlattık” diye konuştu.

En çok başvuruyu ODTÜ’den aldıklarını vurgulayan Ergün şunları söyledi: “ODTÜ’de bir siyasinin katıldığı ve protesto edilmediği tek toplantıyı yapmış olduk. Bu yıl da yine en çok başvuruyu ODTÜ’den aldık. Türkiye’de girişimcilik artık başlı başına bir sektör haline gelmeli. İşsiz stokumuzu eritmek için en doğru adres girişimcilik. Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Bu ülkenin Apple gibi küresel firmaları niçin olmasın? Bu program, ülkemizde ‘beyin göçü’nü tersine çevirmeye başlayan özelliğe sahip olduğu için de ayrıca önemli.”

Bakan Ergün, mevcut programın devamıyla ilgili de yeni çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Mevcut 100 bin liralık hibe desteği, birinci faz destek modeli. Belli bir prototip ürün elde eden şirketler 2. faza geçecek. Bu şirketlere 500 bin lira hibe destek vereceğiz. 3. fazda ise risk sermayesi şirketi bu firmalara ortak olacak. 4. fazda bu şirketleri büyük firmalar satınalacak” diye konuştu.

En çok yazılım projesi geldi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün verdiği bilgilere göre, programa en çok başvuru 757 girişimci ile yazılım alanında yapıldı. Bu alanı 291 başvuru ile elektrik-elektromekanik, 236 başvuru ile makine, 157 başvuru ile biyoagroteknoloji, 89 başvuru ile malzeme, 46 başvuru ile kimya ve diğer sektörlerdeki projeler takip etti. Yurtdışındaki üniversiteler de bu yıl programa yoğun ilgi gösterdi. Yurtdışındaki 50 üniversiteden 69 girişimci, 100 bin liralık hibe kredi için projelerini Bakanlığa sundu. En çok başvuru Hollanda’daki Delft Teknik Üniversitesi ve Lefke Üniversitesi’nden geldi. ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Kaliforniya, George Washington Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Berkeley Üniversitesi’nden de başvuru geldi.

100 bin liralık hibe kime veriliyor?

Yüksek eğitimli ve nitelikli gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmelerini teşvik etmek amaçlanıyor. Üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış kişiler başvurabiliyor.

Haberin Devamı