Gazete Vatan Logo

Parkinson tedavisinde yeni umut!

Fareler üzerinde yapılan çalışmada, beyinde hasara uğramış hücrelerin yeniden programlanmasıyla Parkinson hastalığının tedavi edilebileceği umudunu doğurdu.

Parkinson tedavisinde yeni umut!

İsveç'in başkenti Stockholm'de Karolinska Enstitüsünde yapılan çalışmada, önce Parkinson benzeri semptomların (titreme, denge kaybı, kas sertliği, hareket kısıtlılığı) görülmesi için farelerin beyinlerinde dopamin adlı kimyasalı üreten sinir hücrelerine hasar verildi.

Parkinson semptomları göstermeye başlayan farelerin beyinlerine daha sonra çeşitli moleküllerden oluşan bir karışım enjekte edildi. Beş hafta içerisinde farelerin hareketlerinde belirgin bir iyileşme ve daha düzgün yürümeye başladıkları görüldü.

BEYİN YENİDEN PROGRAMLANDI

Araştırmacılar, bunun bir hücre nakli olmadığını, sadece enjekte edilen moleküllerle beynin yeniden programlandığını ifade etti.

Uzmanlar, farelerde Parkinson hastalığının semptomlarını yok eden bu yöntemin daha sonra insanlarda da deneneceğini belirtti.

İNSANLARDA BAŞARI GÖSTERECEK Mİ?

İngiltere'de bu hastalıkla ilgili çalışmalarda bulunan Parkinson's UK adlı vakıftan Prof. David Dexter yaptığı açıklamada, eğer bu teknik insanlarda da başarılı bir şekilde sonuçlanırsa, milyonlarca Parkinson hastasının beklediği tedaviye ulaşacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Araştırmanın sonuçları "Nature Biotechnology" dergisinde yayımlandı.

Parkinson, beyindeki dopamin adlı kimyasalı üreten sinir hücrelerinin hasara uğraması ve kaybedilmesinden kaynaklanan önemli bir rahatsızlık. Titreme, gövde, kol ve bacaklarda sertlik, hareketlerde yavaşlama ve denge sağlama, koordine hareketlerde zorluk hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.