Gazete Vatan Logo

Park et, devam et modeli

‘Otopark Yönetmeliği’ ile ‘Park et, devam et’ modelinin başlayacağını belirten Bakan Kurum, ‘İnsanlar aracını park edip toplu ulaşımı kullanabilecek’ dedi.

Park et, devam et modeli

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘Otopark Yönetmeliği’nin 15 Eylül’de yürürlüğe gireceğini belirterek, “Yeni yönetmelik, şehir merkezlerindeki trafik problemini çözmek, otopark ihtiyacını karşılamak adına, park ve meydanların altına otopark yapabilme imkanı getiriliyor. Bu da çok önemli bir değişiklik. Büyük şehirlerde, şehir merkezlerindeki otopark problemi tamamıyla aşabilecek bir düzenleme” dedi.

Kurum, bundan sonra yapılacak her daire için bir otopark yapılacağını belirterek, “Şehir merkezlerinde sokakları biraz daha rahatlatacağız. Artık sokak üzerinde değil, binaların altında, her daireye bir otopark düşecek şekilde yapacağız” diye konuştu.

Kurum, Türkiye geneli için mekansal ve stratejik plan hazırladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Şehirlerin 1/100 bin, 1/5 bin, 1/25 bin ölçekli planlarını yeniden gözden geçiriyoruz. Bunlara ilişkin, bundan sonra yapılacak düzenlemelerde ‘Toplu ulaşım noktalarında, büyük otopark alanları bırakılma zorunluluğu getiriyoruz. Bu sayede insanlar arabalarını park edecek ve buradan toplu ulaşımla şehir merkezine gidecek. Yine şehir merkezlerindeki trafik problemini çözmek, otopark ihtiyacını karşılamak adına, park ve meydanların altına otopark yapabilme imkanı getiriliyor. Bu da çok önemli bir değişiklik. Otopark yapan herkes, otoparkların yüzde 1’ini bisiklet, yüzde 5’ini engelli park yeri, yüzde 2’sini de elektrikli araç için ayırmak zorunda.”

Haberin Devamı