Gazete Vatan Logo

Park cezası ne kadar 2019?

İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeyle park yasağına uymayan araçlar, trafik düzenini etkilemediği hallerde parka çekilmeyecek, bu araçlara ceza yazılacak. İçişleri Bakanlığının yaptığı değişiklik ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yeni ceza değerlendirmelerinden sonra, vatandaşlar park cezası ne kadar? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, Park cezası ne kadar 2019?

Park cezası ne kadar 2019?

İçişleri Bakanlığı, park yasağı ile ilgili bir genelde yayımladı. 81 ilin valilik, emniyet müdürlüğü ve jandarma komutanlığına gönderilen Bakan Süleyman Soylu imzalı genelgeye göre, park yasağı kuralı ihlali yapan araçlar, trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği hallerde çekilmeyecek. Söz konusu araçlara sadece park yasağı cezası yazılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı da yeni yıl için vergi, harç ve cezalarda yeniden değerlemeye gitti. 2020 yılına günler kalırken, yapılan düzenlemeler vatandaşın park cezası ne kadar? 2020 yılında park yasağı ihlalinin ücreti ne kadar soruları sormasına neden oldu.

DURAKLARA 15 METRE, GİRİŞ ÇIKIŞLARA 5 METRE

Genelgeye göre park halindeki araçlar şu hallerde çekilebilecek:

- Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay gibi yolcu taşıtlarının duraklarına 15 metre

- Yaya kaldırımı ve geçitlerine, okul geçitlerine, kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş ve çıkışlarına 5 metre

- Usulüne uygun olarak park etmiş araçların ikinci sıra yanına, kavşak içlerine ve kavşaklara, tünel girişlerine, köprü girişleri ve üzerine, yangın musluklarının bulunduğu yerlere 5 metre mesafe

Haberin Devamı

- Engelliler için ayrılmış park yerlerine park etmiş araçlar ile trafik düzeni ve genel güvenlik bakımından tehlike oluşturacak şekilde bulunan ve kaldırılması gereken araçlar.

SÜRÜCÜ GELDİĞİNDE ARAÇ ÇEKME İŞLEMİ DURACAK

Araç çekiciye yüklendiği veya götürüldüğü sırada sürücüsünün gelmesi durumunda trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine tebliğ edilecek, varsa yapılan masrafların (UKOME veya İl Trafik Komisyonları tarafından güncel belirlenen tarifeler üzerinden) makbuz karşılığında ödenmesi halinde araç sürücüsüne teslim edilecek.

ÇEKİLEN ARAÇLARIN TAKİBİ

Sürücüsünün çekici üzerinde seyahatine izin verilmeyecek. Çekilen araçlar en yakın otoparka götürülecek. Aracın otoparka giriş yaptığı an itibariyle görevlilerce PolNet bilgi sistemi kısmından veri girişi yapılacak. Araçla ilgili bilgiler www.egm.gov.tr adresinde yer alan “trafik cezası" ve "otopark sorgulama" kısmından sorgulanabilecek.

Haberin Devamı

Ayrıca araç sahiplerinin e-Devlet’te kaydı var ise “elektronik posta adresine”, e-Devlet mobil uygulamasını indiren kullanıcıların ise cep telefonlarına araçlarının çekildiği otopark bilgilerinin gönderildiği hususları duyurulacak.

PARK CEZASI NE KADAR 2019?

Çekme, Taşıma ve Kurtarma olmak üzere, üç tip ödeme vardır. Ücretler mesafeye ve yapılan işin niteliğine göre değişmektedir.

Yıl

Cezası

Erken Ödeme

Ceza Puanı

2019

133.6 TL

100

10-15-20

2019 yılı park yasağını ihlal etmek ise 109 TL.

2020 PARK CEZASI NE KADAR?

Park yasağını ihlal edenlere 132 lira ceza kesilecek.

Engellilerin araçları için ayrılmış yerlere park etmek 216 TL