Gazete Vatan Logo

Paris'te Türkler'e Türkiye tanıtımı

Fransızlar'a, Türk kültürünü tanıtmak için düzenlenen Türkiye Mevsimi dün başladı. Ancak açılışta sadece bir avuç Fransız vardı

Fransa’da 9 ay sürecek “Türkiye Mevsimi” etkinlikleri Eyfel Kulesi manzaralı Trocadero Meydanı’nda başladı. Türk kültürünü Fransızlar’a tanıtmak için düzenlenen Mercan Dede konseri ve Anadolu Ateşi gösterisini Paris’te yaşayan Türkler izledi. Konser sonunda bayraklar sallanıp Onuncu Yıl Marşı söylendi.

Türk kültür zenginliğini Fransızlar’a tanıtmak için aylardır süren planlama sonucunda geçtiğimiz hafta resmen başlayan 9 aylık “Türkiye Mevsimi” sönük bir açılışla hayal kırıklığı yarattı.

Dünyaca ünlü Eyfel Kulesi altındaki Trocadero Meydanı’nda gerçekleşen ücretsiz konser ve dans gösterileri Fransızlar’ı değil Türkler’i eğlendirdi. Konserden birkaç saat önce, bazıları özel otobüslerle gelen Türk kafileler, Trocadero Meydanı’ndaki süs havuzunun çevresinde yerlerini aldı. Halılar serildi, börekler çıkarıldı, çekirdekler “çıtlanmaya” başladı. Çıkan yer kavgalarında vatandaşlar birbirlerini “Hepimiz Türküz, kötü gözükmeyelim” diye uyardı.

Keşke kokoreççi olsa

Konserin başlamasına yakın Trocadero metro istasyonu ve meydanınında herkes Türkçe konuşuyordu. Aralarında hasretle “Türkiye’de olsak kokoreççiler, köfteciler hazır olurdu” diyenler, birbirlerine “İçkiyi nereden aldınız” diye soranlar bile vardı. Bazıları rakı-kavunlarını yanlarında getirmişti. Türk bayraklı giysilere bürünmüş gençler ise, aralarında Fransızca-Türkçe karışımı bir dil konuşarak sahnenin önüne geçti. Gecenin sonunda “Kırmızı-beyaz Türkiye” sloganları atanlar da yine onlardı. Mercan Dede konseri saat 21.00’de piknik havasında başladı. 14 Temmuz etkinliklerinde ve Paris Müzik Festivali sırasında hınca hınç dolu olmasıyla tanınan Trocadero Meydanı hâlâ boştu. Bazı gruplar sahneden uzağa yerleşip şarap içti, peynir yedi. Çiftler sere serpe çimlere uzandı. Çocuklar süs havuzuna atladı. Sahnenin önündekiler Mercan Dede’nin konserini Türk bayrağı sallayarak dinledi. Hava kararıp Anadolu Ateşi sahneye çıktığında meydan kalabalıklaşmıştı, ama insan yığını gecenin hiçbir anında etrafta dolaşmayı engelleyecek kadar artmadı.

Fransızlar nerede?

Tabloda tek bir şey eksikti: Fransızlar! Fransa ve Türkiye’nin 23 milyon dolar bütçeyle hazırladığı mevsimin açılışında Fransızlar başta parmakla sayılacak kadar azdı, sonlara doğru sayıları bir avucu buldu. Konser, gece yarısına doğru misyonunu, küçük ölçekte de olsa tamamladı. Meydanın girişinde, merak eden, geçerken uğrayan Fransızlar belirdi. Bazıları torunlarına dondurma almaya çıkmışken uğradı, diğerleri bisikletleriyle sahneye yaklaşıp Anadolu Ateşi’nin danslarını, “Ne kadar tutkulular” diye övdü.

Taksim Meydanı gibi

Gece yarısı etkinlik biterken Trocadero, Taksim Meydanı’nı andırıyordu. Zaten çok az sayıda olan Fransızlar’ın, ortamın havası üzerinde hiçbir etkileri yoktu. Anadolu Ateşi gösterisi bittiğinde seyirciler, dansçıları “Türkiye sizinle gurur duyuyor” sloganlarıyla uğurladı. Sahne boşaldığında “Kırmızı-beyaz Türkiye sloganları” atıldı, bayraklar sallandı. Sahneden 10’uncu Yıl Marşı çalındı, hep bir ağızdan söylendi. Sonuçta Türkiye Mevsimi’nin ilk etkinliğinde Türkler kendileri çaldı, kendileri oynadı. Mevsim başarılı olursa 9 ay içinde yapılacak konserlerde Türkler kadar Fransızlar da boy gösterecek.

Haberimiz yoktu müziği duyup geldik

Tanıtım zayıftı


Christelle Çelebi: Etkinlikle ilgili tanıtım zayıf oldu. Geç başladı ve pek yayılmadı. Bir de tabii tatil sezonu başladı, onun da etkisi var.

Sevgilim duymuş

François: Günde 3 gazete okuyorum Le Monde, 20 Minutes, Metro. Hiçbirinde konserle ilgili bir şey görmedim. Sevgilim duymuş, öyle geldik.

Fransızlar değişmez

Caillet: Müziği duyup geldim. Enteresan bir etkinlik. Ama bu etkinliklerin, Fransızlar’ın görüşlerini değiştireceğini zannetmiyorum.

Haberin Devamı