Gazete Vatan Logo

Paris’te Türk tangosu

Paris Motor Show, 7 markanın katılmamasıyla sönük başladı. Ancak Türkiye’de üretilen modeller dünyanın en eski fuarının itibarını kurtardı. Rekor sayıda, 9 yerli model şov yaptı

Paris’te Türk tangosu

Otomobil tutkunlarının merakla beklediği Paris Motor Show, kapılarını basın ve medyaya açtı. 1898’den bu yana düzenlenen dünyanın en eski organizasyonlarından biri olan fuar, 16 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek. Frankfurt Otomobil Fuarı ile dönüşümlü olarak

2 yılda bir düzenlenen fuarda yaklaşık 80 yeni modelin dünya ve Avrupa lansmanı gerçekleştirildi. Ancak fuar geçmiş şovlara oranla sönük bir başlangıç yaptı. Ford, Mazda, Aston Martin, Rolls-Royce, Volvo, Bentley, Lamborghini’nin maliyetler ve yeni pazarlama stratejileri doğrultusunda katılmaması fuara gölge düşürdü.

Yerliler kurtardı

Paris Motor Show’un itibarını adeta Türkiye kurtardı. Fiat, Honda, Hyundai, Renault’nun Türkiye’deki fabrikalarında 2 milyar dolarlık yatırımla ortaya çıkan 9 yeni model, sönük geçen fuarda ışık saçtı. Oyak Renault’nun 200 milyon dolarlık yeni bebeği Megane Sedan ile makyajlı Clio’su, Toyota’nın crossover silahını çekeceği Sakaryalı C-HR, Honda’nın Şekerpınar bantlarından indirdiği yeni Civic Sedan, Hyundai Assan’ın İzmitli modeli i10 ile i20, Fiat’ın Egea Ailesi’nin 3 modeli gövde gösterisi yaptı.

Haberin Devamı

Dünyada ilk kez Türkiye’de satışa çıkacak

TOYOTA Türkiye’nin 350 milyon euro yatırımla yılın son çeyreğinde Adapazarı fabrikasında üretimine başlayacağı C-HR modeli görücüye çıktı. Japon üretici, crossover segmentine Türkiye’de üretilecek C-HR ile hızlı girmeye hazırlanıyor. Yeni yatırımla fabrikanın kapasitesi 280 bin adede ulaşırken, araç 60 ülkeye ihraç edilecek. C-HR, 14 Kasım’da dünyada ilk Türkiye’de satışa çıkacak. Toyota Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “CH-R’a 1.500’den fazla sipariş geldi. Fabrikadan 15 bin araç istiyoruz ancak 8 bin alabiliyoruz” dedi.

5 yıl sonra uykudan uyandı

HONDA Türkiye, baştan aşağıya yenilenen Civic Sedan’la gövde gösterisi yaptı. Honda Türkiye’nin Şekerpınar tesislerinde geçen hafta bantlardan inen otomobil ilk kez Paris’te görücüye çıktı. 8 Ekim’de ülkemizde satışa sunulacak yeni Civic’in fiyatı 75 bin 740 liradan başlayacak. Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki, yeni Civic modeliyle çift vardiyaya geçtiklerini belirterek, “5 yıl sonra Honda Türkiye uykudan uyandı” dedi. Yamasaki, “Fabrikamızın kapasitesi 50 bin adet ama önümüzdeki yıl 70 bin adedi zorlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Batı’da Sedan pazarı yarattı

TOFAŞ’IN Bursa fabrikasında ürettiği, Avrupa’da Tipo ismiyle satılan 3 modelden oluşan Fiat Egea Ailesi, tam kadro Paris’teydi. Egea Sedan ve Hathchback modellerinin yanı sıra gelecek hafta Türkiye’de satışa çıkacak Egea Station Wagon da markanın yenilikleri arasındaydı. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Egea Sedan’ın beklentilerinin üzerinde talep gördüğünü belirterek, “Batı Avrupa’da sedan pazarını yarattık. Geçtiğimiz yıl 50 bin sedan aracın satıldığı Batı Avrupa’da şimdiden 30 bin Egea Sedan satıldı. İhracat hedefimiz ilk etapta 10 bin adetti ama 3 katını aştık. Bursa fabrikamızda talebe yetişemiyoruz. Bu yıl Egea’da 120 bin adet ihracat hedefliyorduk ama sedan sayesinde 150 bin adetle kapatacağız” dedi.

7 yıl sonra geri döndü

RENAULT, Bursa’da üretilen yeni Megane Sedan ve makyajlı Clio ile fuarda büyük sükse yaptı. 200 milyon euro yatırımla ortaya çıkan Megane Sedan’ın dünya lansmanına Oyak ile Renault’nun yöneticileri tam kadro katıldı. 7 yıl sonra Türkiye’de yeniden üretilmeye başlanan aracın Avrupa’da büyüyen sedan pazarında ilgi görmesi bekleniyor. Yeni Megane Sedan’dan toplam 500 bin adet üretilmesi planlanıyor. Otomobil Türkiye’de Ekim’de satışa sunulacak.

Haberin Devamı

100 bin Ayten üretecek

HYUNDAI’NİN fuarda sergilediği 3 yeni modelinden 2’si İzmit’te üretilen modellerden oluştu. Ülkemizde Ayten olarak tanınan yeni i10 ve i20’nin WRC versiyonu ile i30 ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, markanın 233 bin adetle yılı tamamlayacağını, bu rakamın 100 bin adedinin i10 modeline ait olacağını söyledi.

Best Seller’ı yeniledi

KIA dördüncü nesil Rio modelinin dünya prömiyerini yaptı. 2015’te 473 bin adetle markanın dünyada en çok satan modeli olan Rio, fuarın ardından yollara çıkmaya başlayacak.

Haberin Devamı

Yeniden doğacak

Citroen, üst segment hibrit konsepti CXperience, yeni yarış otomobili C3 WRC ve yeni C3 ile 3 dünya lansmanı gerçekleştirdi. C3, Türkiye’de Kasım sonunda satışa sunulacak ve Citroen’in yeniden doğuşunu simgeleyecek.

Üstsüz Ferrari

FERRARİ’NİN LaFerrari Aperta modeli Paris’te vitrine çıktı. Hibrit otomobilde 6.3 litrelik V12 benzinli ve 120 kw elektrikli motor bulunuyor. Model, 7 ileri yarı otomatik şanzımanla gelecek.

Kodiaq 100 binden ucuz olacak

SKODA, fuarda SUV hamlesinin ilk yeni üyesi Kodiaq’ı tanıttı. Skoda 7 koltuklu ilk büyük SUV’uyla bu sınıftaki atağının startını verecek. Marka, Kodiaq ile mevcut model yelpazesini 7’ye, versiyon sayısını 40’ın üzerine çıkarıyor. Şubat ayında Türkiye’de satışa sunulacak Kodiaq’ın fiyatı 95 bin TL’den başlayacak.