Gazete Vatan Logo

Paris'te Gazze için kritik zirve

ABD, AB, Almanya, Türkiye ve Katar'ın yarın Paris'te ateşkesi görüşeceği öğrenildi. İsrail'in ise, yarın sabah 7'den itibaren saldırılarını 12 saat durduracağı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Gazze'ye insani yardım girişinin sağlanması için yedi günlük ateşkes sağlanması için öneride bulunduğu iddia edilmiş, İsrail'in Kanal 1 televizyonu, Başbakan Netanyahu başkanlığıda toplanan kabinenin ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin ateşkes teklifini reddettiğini bildirmişti. İsrail'in yarın sabah 7'den itibaren 12 saat saldırıları durduracağı gelen bilgiler arasında.

Ancak Kerry, bunun gerçeği yansıtmadığını çünkü İsrail'e resmen bir ateşkes önerisinde bulunmadıklarını söyledi.

Kerry ateşkes görüşmeleri için Cumartesi günü Fransa'nın başkenti Paris'te olacak.

Reuters ve AFP haber ajansıları, Fransız diplomatik kaynaklara dayandırarak verdikleri haberlerde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Paris'teki zirvede yer alacağını duyurdu.

Ancak Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre Davutoğlu'nun bu toplantıda yer alıp almayacağı henüz kesinleşmedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE-KATAR-ABD DEVREDE

Al Jazeera’ye konuşan kaynaklar, Türkiye ve Katar’ın Filistin tarafı, özellikle de Hamas üzerinde etkili olduğunu, ABD’nin de İsrail ve Mısır üzerinde etkili olduğunu söyledi. Bu sebeple Doha'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Halit Bin Muhammed Atiyye, Hamas lideri Halit Meşal ile görüşürken, Kerry de Kahire’de Mısırlı ve İsrailli yetkililerle görüşüyor. Davutoğlu ile Kerry sık sık telefonla görüşüyor.

Kerry ile görüşmelerini sürdüren İsrail kabinesinden ismini vermeyen istemeyen bir yetkili, ilerleyen saatlerde görüşmeler doğrultusunda toplantıya devam edebileceklerini açıkladı. Türk dışişleri heyeti de, Doha'da Filistinli ve Katarlı yetkililerle toplantıda.

ORTAK METİNDE ANLAŞILIRSA AÇIKLAMA PARİS'TE

Önceliğin ateşkesin sağlanması olduğunu belirten Dışişleri kaynaklar, ateşkes sağlanırsa Davutoğlu’nun, Katar Dışişleri Bakanı’nın ve Kerry’nin Paris’e gideceğini, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile birlikte, uzlaşılan ortak metni açıklayacaklarını söyledi. Ateşkes sağlanamazsa, Davutoğlu ve beraberindeki heyet Ankara'ya dönecek.

Haberin Devamı

İSRAİL HAMAS'I SUÇLAMAK İÇİN 'EVET' DEDİ

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf da, Davutoğlu’nun Katar ziyaretinde Meşal’i ateşkese ikna etmeye çalışacağını söyledi. Al Jazeera’ye konuşan Büyükelçi, Mısır’ın iki hafta önce yaptığı ateşkes önerisine Hamas’ın hayır diyeceğini bildiği için Netanyahu’nun evet dediğini, sonra da Hamas’ı suçladığını belirtti.

Maruf, Kerry’nin Mısır’da olmasını, Abbas’ın Kahire’nin ardından Türkiye ve Katar’ı ziyaret etmesini, son olarak da Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Fransa ziyaretini erteleyerek Katar’a gidişini “tüm bölgesel ve uluslararası aktörler artık hızla ateşkes yapılması gerektiği konusunda hemfikir” diyerek yorumladı.