Gazete Vatan Logo

Paris Otomobil Fuarı başlıyor

Otomotiv devleri Paris’te 41 yeni model tanıtıp küresel krizi aşacak

Otomotiv dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan Paris Otomobil Fuarı, bu hafta başlıyor. Kuruluşunun 112’nci yılını kutlayan fuar, 30 Eylül tarihinde kapılarını medya ve VIP ziyaretçilere açacak. 2 Ekim’den itibaren halk tarafından gezilebilecek Paris Otomobil Fuarı, 17 Ekim’e kadar açık kalacak. Dev organizasyonda, 41 dünya prömiyeri yapılacak. Frankfurt Otomobil Fuarı’yla 2 yılda bir dönüşümlü olarak gerçekleşen fuarın 2008’deki bir önceki organizasyonunda 90 yeni modelin dünya tanıtımı yapılmıştı.”Gelecek, şimdi” sloganlı Paris Otomobil Fuarı’nın konsepti sıfır emisyonlu çevreci araçlar olacak. Otomotiv üreticileri, elektrikli, hibrid modellerini ziyaretçilerle buluşturacak. Paris’te Türkiye’de üretilecek elektrikli Fluence Z.E.’nin de sergileneceğini ekleyelim. 101 ülkeden 11 bin basın mensubunun takip edeceği fuarı, 1.5 milyon kişinin gezmesi bekleniyor. Paris Otomobil Fuarı’yla ilk 8 ayda yüzde 12.1 daralan Avrupa otomotiv pazarının da hereketlenmesi bekleniyor. Fuarda; Audi A7 Sportback, Bentley Continental GT, yeni Citroen C4, Range Rover Evoque, Lotus Evora, yeni Mazda 3, Mercedes SLS, Peugeot 508, Porsche GT2 RS, Renault Latitude ve Volkswagen Passat gibi modellerin dünya lansmanı gerçekleşecek.

Tofaş CEO’su Altın Madalya için Japon jüri üyesinin peşine düştü!

Geçen yıl 170 Fiat tesisi içinde Gümüş Seviye’ye yükselerek ilk fabrika olan ve Altın Seviye’ye ulaşmak için ter döken Tofaş’ın önünü Chrysler kesti. Evet yanlış okumadınız... Dünyanın en kaliteli Fiat üretim merkezi seçilen Bursa tesisleri, ABD’li Chrsyler yüzünden Altın Madalya için büyük jürinin karşısına hâlâ geçemedi.

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Fiat dünyasında Gümüş Seviye’ye ulaşan ilk fabrika olduklarını hatırlatarak, “Eylül-Ekim ayı gibi Japon mühendis Prof. Dr. Hajime Yamashida başkanlığında Fiat jürisi Bursa’ya gelerek, bizi denetleyecekti. Ancak ortaya Fiat’ın yeniden yapılandırdığı ABD’li ortağı Chrysler çıktı. Fiat’ın yanı sıra Chrysler’i de yöneten Sergio Marchionne tüm ağırlığı bu aralar Chrysler’e veriyor. Bildiğiniz gibi Fiat, Alfa Romeo ve Chrysler ortak platformlarda birçok yeni model üretmeye hazırlanıyor. Yamashida da 100’den fazla Chrysler tesisini denetime çıktı. Bu yüzden Tofaş’ın Altın Seviye’ye yükselmesi gecikti” açıklaması yaptı.

Pandır, Fiat jürisini Aralık ayında Türkiye’ye getirmek için uğraştıklarını ancak ekibin yoğun temposu nedeniyle bu tarihin de zor olduğunu söyledi. Pandır, şöyle devam etti:

“Yamashida’yı yakalamaya çalışıyorum. Açıkçası kolundan çekip, Bursa’ya getirmek istiyorum diyebilirim. Ancak görünen o ki, bu yıl Altın Seviye’ye yükselemeyeceğiz. Bursa’nın denetlenmesi 2011 yılının ilk çeyreğine kalacak. Altın Seviye için İtalya’daki Cassino fabrikasıyla yarışıyoruz. Onlar bizden sonra Gümüş Seviye’ye ulaştı. Cassino da çok iddalı. Yeni Alfa Romeo Giulietta orada üretiliyor. Altın Seviye’ye ulaşacağımızdan hiç kuşkum yok. Sadece Yamashida’nın yoğunluğu nedeniyle biraz geç olacak, o kadar.”

Hedef sıfır hata

Dünya Klasında Üretim prensibiyle Altın Seviye’ye ulaşmak için sıfır kaza, sıfır arıza, sıfır hata, sıfır stok, sıfır israf kriterlerine uyulması gerekiyor. Matematiksel olarak bronz seviye için 50 puan üstü ve gümüş seviye için 60 puan ile üstünü başarmak şart. Tofaş, ilk olarak Kasım 2007’de 53 puan ile “Bronz” seviyeye ulaştı. Şirket iyileştirici çalışmalar sonrasında, 6 ayda bir denetlenerek Mart 2009’da 62 puan ile “Gümüş” seviyesine ulaşmayı başardı.

Haberin Devamı