Gazete Vatan Logo

Paris, Milano’ya değil İstanbul’a geldiler

İstanbul Moda Haftası, yabancı hazır giyim şirketlerinin alım gruplarının yoğun ilgisiyle sürüyor. Modanın merkezi Paris, Londra ve Milano gibi şehirlere artık gitmediklerini söyleyen temsilciler, “Kaliteli ürünler ve fiyat gücünüzden dolayı buradayız” dediler.

Paris, Milano’ya değil İstanbul’a geldiler

Türkiye’nin en önemli moda etkinliklerinden Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul (MBFWI) için Türkiye’ye gelen küresel alım gruplarının temsilcilerine göre, Türkiye hızlı moda ve tasarım gücü ile rakiplerinin açık ara önünde bulunuyor. Hazır giyimde günümüzde farkı gençlerin yarattığına dikkat çeken Hudson’s Bay Canada Moda Direktörü Tyler Franch, “Türkiye’nin genç tasarımcılara verdiği destek beni çok etkiliyor. Önümüzdeki dönem piyasada genç, butik tasarımcıların etkin olduğu bir dönem olacak. Kendi mağazalarımda bu tür alımlara önem veriyorum. Ben bir süredir New York, Paris, Londra ve Milano moda haftalarına gitmiyorum. Yeni ve farklı ürün arayışım olduğu için İstanbul’a geldim. Çok verimli bir ziyaret olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Fırsatlar ülkesi

Tasarım gücü ve hızlı üretim kapasitesi ile Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyonda büyük fırsatları barındırdığını söyleyen ABD merkezli alım devi Barney’s New York temsilcisi Chiristine Ellis, döviz kurlarının TL karşısında yılbaşından bu yana yüzde 70’i aşan değer artışının alım grupları için Türkiye’nin cazibesini daha da arttırdığını vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ABD’ye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 560 milyon dolar olduğunu belirten Ellis, şunları kaydetti: “ABD’nin hazır giyim ürünü tedarik ettiği ülkeler listesinde Türkiye 20’nci sırada yer alıyor. Üretim kapasitesi ve güçlü tasarım alt yapısına sahip Türk moda endüstrisi, ABD pazarında çok daha üst sıralarda olabilir. Çünkü Türkiye, fırsatlarla dolu bir ülke. Kalite ve rekabetçi fiyat verebilme gücü ülkenizi rakipleri karşısında öne çıkarıyor. Tanıtımın rolünü de çok önemsiyorum. Moda endüstrinizin kamu otoritesi ile de el ele verip başta ABD olmak üzere tüm pazarlarda güçlü bir tanıtım atağı başlatması gerektiğini düşünüyorum.”

Çözümde hızlısınız

15 yıldır alım yaptığı Türkiye’nin hızlı moda ve inovatif ürün konusunda çok ileride olduğunu söyleyen Debenhams UK Dış Ticaret Direktörü Sara Bradley, “Neredeyse her kategoriden ürün alıyoruz. Ülkeniz ürün çeşitliliği ve hızlı modanın yanı sıra, sorunların hızlı çözümü konusunda da bize güven veriyor” dedi. Bradley, Türkiye pazarından çıkan Debenhams’ın geri dönme konusunda, “Yakın zamanda öyle bir planımız yok ama ileride ne olur bilemeyiz tabii” diye konuştu.

Haberin Devamı

4 yılda markalı ihracatımızı yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkaracağız
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, 17 milyar dolarla Türkiye’nin 2’nci büyük ihracatçı sektörü olduklarını söyleyerek ihracatta kilogram birim fiyatını arttırmanın yolunun tasarımdan, markalaşmadan ve inovatif üretimden geçtiğini hatırlattı. İHKİB’in dünya çapında bir marka haline getirdiği MBFWI sayesinde Türk markalarının ve tasarımcılarının küresel vitrinde yerlerini aldıklarını ifade eden Gültepe, şunları söyledi: “Türkiye’nin hazır giyimde markalı ihracatı yüzde 10 civarında. Tasarım odaklı ihracatta yüzde 1’in altındayız. Yani arzu ettiğimiz yerin çok uzağındayız. Dört Dörtlük Eylem Planı’mızla 4 yılda markalı ihracatımızı yüzde 25’e, tasarım odaklı ihracatımızı da yüzde 5’e çıkarmayı hedefliyoruz.”
İşin yüzde 75’i döviz
Sektörde yüzde 25’lik kısım haricinde her şeyin dolara bağlı olduğunu belirten Gültepe ayrıca, doların henüz doğru bir seviyeye oturmadığını belirterek, “6-6.5 seviyesinde oturması, daha da yükselmemesi işlerin sürdürülmesini sağlar” dedi.

Haberin Devamı