Gazete Vatan Logo

Parayla yatıp kalkan inşaat işçisi

Gaziantep'te inşaat işçiliği yaparak geçinen Esat Kaplan, evde 3 tona yakın parasıyla yatıp kalkıyor.

Evinde kendi imkanlarıyla paralarını sergileyen koleksiyoner Esat Kaplan, akşam işten geldikten sonra evde eski medeniyetlere ait biriktirdiği 3 tona yakın parasıyla yatıp kalkıyor. Koleksiyonerliğinin yani sıra, inşaat işçiliği de yapan Kaplan'ı parası çok diye annesi tarafından evden kovulmuş. Kaplan, uyumak için, başını yastık yerine para koyuyor. Binlerce eski medeniyete ait 3 tona yakın tarihi parası olduğunu ifade eden Kaplan, “Annem bu kadar paraya düşkün olduğumu görünce, bana pulunu pırtını topla git” dedi.

“PARAMLA REZİLİM”

Kaplan, “Arap Baharıyla beraber, bir otorite boşluğu oluştu. Suriye’den para geliyor, Yemen’den, Tunus’tan bana para geliyor. Aslında param çok diye annem beni evden kovdu. Kadıncağız artık kafayı yedi. Annem bu kadar paraya düşkün olduğumu görünce, bana dedi ki pulunu pırtını topla git dedi” ifadelerini kullandı.

“TARİHLE, İNSANLARIN RUHUYLA UYUYORUM”

Aslında parayla değil, tarihle beraber yattığını da sözlerine ekleyen Esat Kaplan tarihle, ilimle, bilimle insanların ruhuyla yatıp kalktığını söyledi. Kaplan, “Gidersin bir bankayı soyarsın çuvalla paran olur, o ayrı bir konudur. Burada her bir paranın ayrı bir hatırası var. Buradan birinin çağır deki bu parayı göster deki bana anlat o günün Türkiye’sinin. Yani ben dünyanın en huzurlu insanlarından bir tanesiyim. İnşaatta çalışırken, hem stresimi atıyorum hem de alın teriyle olduğu için zevklidir. Mesela bir Marko Polo’yu düşünün. Marko Polo aslında baktığın zaman Portekizlidir. Ama İtalyan paralarının üzerindedir. Mesela Nikola Tesla, ne Sırp’tır ne de Yugoslav’dır. Çünkü Balkanlarda yaklaşık 500 yıl biz yaşadık. Hani 500 yılda artık kendileri bile değişir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“A’DAN Z’YE KADAR PARA VAR”

Paraların sergilendiği evi ziyaret etmeye gelen Cengiz Barna da, her medeniyetin parası bulunduğunu ifade etti. Barna, "Mesela kendimize ait eski paralar vardır. Görmediğimiz paraları burada görüyoruz. Mevcut bazı yerlerde 3-5 çeşit para vardır ama buraya geldiğinde A’dan Z’ye kadar hemen hemen her medeniyete ait paraları görebilirsiniz” diye konuştu.

Haberin Devamı