Gazete Vatan Logo

Parayla nöbet tutuyorlar

Türk gençleri para kazanmak için ABD askeri yerine nöbet tutuyor. 5 bin işçinin çalıştığı üsler arasında Bağdat'a yakın Anaconda da var

Türk gençleri, para kazanmak için Amerikan üslerinde nöbet tutuyor. 5 bin Türk işçisinin çalıştığı üsler arasında Bağdat'a yakın Anaconda da bulunuyor. Verilen ücretleri az bulan Türk işçiler, bir süre sonra geri dönüyor.

BİN 500 DEDİLER, 850 VERDİLER

İslam Balcık, daha iyi bir yaşam umuduyla soluğu ABD'nin Musul yakınlarındaki Geyara askerî üssünde aldı. Şırnak'ın Cizre ilçesinde kamyon şoförlüğü yapıyordu.

Silopi'de 7 çocuklu bir ailenin evladı olan 24 yaşındaki genç, Amerika'nın işçi aldığını duyunca çok sevindi. Bin 500 dolar maaş verildiği söyleniyordu. O da çevresindeki birçok arkadaşı gibi, Amerika'nın Irak işgalinden sonra üslerde ucuz işgücü kullanmak amacıyla Türkiye'den götürdüğü işçiler arasına katıldı.
Geyara'da yakıt tankeri şoförlüğü yapmaya başladı. Fakat kısa sürede, manzaranın göründüğü gibi olmadığını anladı. Ay sonu 850 dolar ücret alabildi. 8 ay daha çalışıp geri döndü.


AMERİKAN ASKERLERİ YERİNE NÖBET


Amerikan üslerinde çalışmaya giden 5 bin civarında Türk var. Bunların çoğu güvenlik görevlisi. Üssün içerisinde ve koğuş önlerinde görev yapan bu güvenlikçiler, Amerikan askerlerinin yerine nöbet bile tutuyor. Ancak Balcık gibi birçoğu ağır şartları beğenmeyip geri dönüyor. Amerika'nın çevre ülkelerden topladığı ucuz işgücü arasında Türkiye'den gidenler çoğunlukta.

İşçileri götüren taşeron firma Serka Limited Şirketi, Adana'da olduğu için özellikle Adana'dan giden çok sayıda işçi var. Başta Şırnak olmak üzere Güneydoğu illerinden gidenler de çok.

İşsizlikten bunalan Güneydoğulu gençler, Amerika'dan gelen teklifleri seve seve kabul ediyor. 700 dolar ile bin 500 dolar arasında değişen ücretlerle Amerikan üslerinde çalışıyorlar.

Birçoğu güvenlik görevlisi olarak alınıyor. Yemekhanede çalışanlar, çöpçülük yapanlar ve temizlikçi olanlar da var. Kendilerine silah verilmiyor; ancak birçok noktada nöbet tutturuluyor.

Türk işçilerin çalıştığı üsler arasında Musul yakınlarında Geyara üssü, Bağdat'a yakın (Beled'de) Anaconda üssü, Telafer üssü ve Bağdat hava üssü bulunuyor. İşçiler, taşeron firmalar aracılığıyla toplanıyor.

Türk taşeron firma, Adana, Şırnak, Mardin ve Gaziantep başta olmak üzere değişik illerde ilanlar veriyor. Irak'a gitmek isteyen gençlerin listesi oluşturuluyor.

ABD 5 BİN DOLAR VERİYOR, BİZE 750 DOLAR KALIYOR!

Türk işçiler, halinden memnun değil. İslam Balcık ve diğer bazı işçilerin yakınları, bunun sebebini taşeron firmalara bağlıyor. Verilen bilgilere göre ABD, her bir işçi başına 5 bin ile 6 bin 500 dolar arasında ücret veriyor. Fakat taşeronlar, işçilere bunun çok az bir kısmını dağıtıyor.

Haberin Devamı