Gazete Vatan Logo

Parayla alınamayan ‘şeffaf zırhı’ üretti

Savunma sanayisinde kullanılan ve sadece birkaç ülkenin teknolojisine sahip olduğu şeffaf zırhın hammadesi Eti Alüminyum tarafından üretildi. Özel alümina maddesi stratejik ürünler arasında yer aldığı için isteyene parayla bile satılmıyor.

Parayla alınamayan  ‘şeffaf zırhı’ üretti

Eti Alüminyum, halihazırda sadece ABD, Çin ve Almanya gibi ülkelerde üretilebilen şeffaf zırhı Türkiye’de üretmeye başladı. Türk mühendislerinin imza attığı bu başarı savaş gemileri, uçaklar, zırhlı araçlar ve füzelerde kullanılan ‘özel alümina’ sıkıntısını giderecek. Fiyatı çok yüksek olan ve şeffaf zırh üretiminde kullanılan özel alüminayı üretebilen ülkeler, iç pazar ihtiyaçları ve strateji nedeniyle üretimin çok az bir kısmını ihraç ediyor.

Avrupa’da 4’üncü olacak

‘Özel alümina’yı halihazırda sadece ABD, Almanya, Çin ve Rusya’nın üretebildiğini ifade eden Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, “Stratejik ürünlerde kimse teknoloji paylaşmıyor. Bu nedenle her ülke kendisi geliştirmek zorunda. ‘Şeffaf zırh’ın hammaddesi olan özel alümina çok değerli ve temini zor olduğu için paranız olsa da istediğiniz kadar alamıyorsunuz. Bu ürünün geliştirilmesiyle birlikte yerli savunma sanayi araçlarının yapımında gerekli olan bir maddede sıkıntıyı aşmış olduk. Özel alüminyum hidroksit ve alümina yatırımı tamamlandığında Eti Alüminyum sektöründe Avrupa’da ilk 4, dünyada en büyük ilk 8 üretici arasına girecek” dedi.

Haberin Devamı

Yangından ölümler azalacak

Eti Alüminyum Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen ve ATH adı verilen yanmayı geciktirici ürün savunma sanayisi için büyük önem taşıyor. ATH, elektrik kablo izolasyonunda, mutfak tezgahlarında, banyo malzemelerinde, cephe kaplamada alüminyum kompozit panellerinde, izolasyon malzemesi olarak yanmaz akustik süngerlerde ve doğalgaz borularının izolasyonunda, dekoratif bina iç mimarisinde, çatı kaplama membranlarında, zemin kaplama ve laminantlarda kullanılıyor ve alevlenme süresini 3 kat azaltıyor. Böylece yangından kaçma süresi de uzuyor.

1.1 milyar dolar yatırım
2005 yılında Cengiz Holding bünyesine geçen Seydişehir’deki Eti alüminyum tesislerine şimdiye kadar 540 milyon dolar yatırım yapıldı. Tesislere 560 milyon dolar daha yatırım yapılacak ve toplam yatırım turarı planlandığı gibi 1.1 milyar dolara ulaşacak.
Türk askerine yanmayan elbise
ATH’nin EtiFine markasıyla yanmaz askeri elbise, otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döşemelerin yanı sıra yanmaz halı üretiminde de kullanılacağını ifade eden Mehmet Arkan, “EtiAlu markalı ürünler de sıcaklığa ve aşınmaya dayanıklı çimento üretiminde, mutfak ve yemek takımlarında, kurşun geçirmez camlar gibi sanayinin değişik alanlarında, televizyon ve telefon ekranlarında, ampullerde, fren balatalarında ve güneş enerjisi panellerinde de kullanılacak. Televizyon ekranı yüksek ısıdan zarar görmeyecek” dedi.
550 milyon dolarlık ithalat önlenecek
Tesislerde şu anda 2 binin üzerinde çalışanın olduğunu söyleyen Mehmet Arkan, “Yeni yatırım tamamlandığında 1.100 kişi daha istihdam ederek 3 bin 100 kişiye ulaşacağız. Dolaylı istihdamla birlikte en az 15 bin kişiye iş imkânı sağlayacağız. Eti Alüminyum 250 milyon dolarlık alüminyum ithalatının önüne geçiyor. Demek ki 10 yılda ortalama 2.5 milyar dolar ithalatı önlemişiz. Yeni yatırımla yılda 550 milyon dolarlık ithalatı önleyeceğiz. Türkiye’nin ithalata fren yaptıracak yatırımlar yapması gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı