Gazete Vatan Logo

Parayı en çok buna harcıyoruz

Toplam tüketim harcamalarının en büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma oluşturuyor.

Parayı en çok buna harcıyoruz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı Tüketim Harcaması (Bölgesel) verilerini açıkladı.

Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamalarının en büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu.

Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 29,8 oranıyla İstanbul iken, en düşük payı ayıran bölgeler yüzde 22,8 ile Doğu Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu Bölgeleri oldu.

Tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge yüzde 26,8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken, en düşük olduğu bölge yüzde 15,8 ile İstanbul oldu.

Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı yüzde 19,9 oranıyla Batı Anadolu Bölgesi ayırırken, en düşük payı ayıran bölge ise yüzde 14,7 ile Ortadoğu Anadolu oldu.

Eğitim ve sağlık Tüketim harcamaları içinde eğitime yüzde 3,2 oranıyla en yüksek payı İstanbul ayırırken, Batı Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri yüzde 1,2 ile en düşük payı ayıran bölgeler oldu. Sağlık harcamalarına en yüksek payı yüzde 2,4 ile İstanbul, en düşük payı ise yüzde 1,1 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.

Harcama gruplarında İstatistiki Bölge Sınıflaması 1. Düzey bölgelerinin dağılımı, 2015

Haberin Devamı

Hanehalkı tüketim harcamalarının dörtte biri İstanbul’da gerçekleşti

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının yüzde 25,3'ü İstanbul’da oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada yüzde 14,6 ile Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen Akdeniz Bölgesi'nin payı yüzde 12,2 oldu.

Tüketim harcamalarında en düşük pay

Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde Türkiye’deki toplam hanehalkı tüketim harcamalarında en düşük payı yüzde 1,7 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi, yüzde 3 oranıyla Doğu Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu Bölgeleri izledi.

Harcama gruplarının İstatistiki Bölge Sınıflaması 1. Düzey’e göre dağılımı, 2015