Gazete Vatan Logo

Parayı Emlak Konut’a yatırdı!

Dan Loeb’in 150 milyon dolarlık hisse aldığı ortaya çıktı

Parayı Emlak Konut’a yatırdı!

ABD’li ünlü yatırımcı Dan Loeb’in Emlak Konut’un ikincil halka arzından 150 milyon dolarlık hisse aldığı ortaya çıktı. Yahoo, Fedex, Nokia gibi dev şirketlerin ortağı olan Loeb, Türkiye’de 1 haftada 12 milyon dolar kazandı.

Emlak Konut GYO’nun geçen hafta tamamlanan ikincil halka arzından yüzde 5’in üzerinde hisse alan 3 gizemli yatırımcıdan biri ABD’li ünlü yatırımcı Dan Loeb çıktı. 1.5 milyar dolara yakın kişisel serveti bulunan ünlü yatırımcının kurucusu olduğu Third Point adlı hedge fon, Emlak Konut GYO’nun halka arzından yüklü miktarda hisse senedi aldığı belirtildi. Bloomberg’te yer alan habere göre Third Point, Emlak Konut GYO hisselerine 150 milyon dolar yatırdı. Halka arza aracılık eden Halk Yatırım’dan yapılan açıklamaya, isminin açıklanmasını istemeyen 3 yatırımcı halka arzda yüzde 5’ten fazla pay aldı. Bu yatırımcılardan ilki nominal 163 milyon nominal değerli hisseye 407.5 milyon TL karşılığında diğeri 122 milyon nominal değerli hisseye 305 milyon TL karşılığında sahip oldu. Bir başka yatırımcı da 204.5 milyon TL vererek halka arzdan tek başına yaklaşık 81.3 milyon nominal değerli Emlak Konut hissesi aldı.


Yani verilen bilgilere göre 150 milyon dolara eşit 122 milyon nominal değerli hissenin yeni sahibi ABD’li yatırımcı Dan Loeb.

Loeb’in aldığı hisseler halka arz edilen hisselerin yüzde 9.38’ine şirket sermayesinin de yüze 3.21’ine denk. Halka arzda hisseleri 2.50 TL’den alan Loeb’in 1 haftalık kazancı 12 milyon dolara ulaştı.

10 milyar dolarlık bir varlığa sahip olan Third Point adlı hedge fonun çok sayıda büyük şirkette ortaklığı bulunuyor. Bu şirketler arasında Yahoo, Fedex, Sothebys, Google, Walt Disney ve Nokia da var.

Devleri tercih ediyor

Büyük şirketlerin yanında gelecek vaadeden ancak mali zorluk içindeki şirketlere de yatırım yapan Loeb, bu tür şirketleri ayağa kaldırıp kar eder duruma getirdikten sonra satıyor.

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzında hisse senetlerine 2.3 kat talep gelmişti. 20 farklı ülkeden 100’ün üzerinde yatırımcının ilgi gösterdiği Emlak Konut halka arzı, Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı oldu. Halka arzın büyüklüğü 1.6 milyar (3.25 milyar TL) dolara ulaştı. Halka arz edilen hisselerin yüzde 80’i yurtdışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 10’u yurtiçi bireysel yatırımcılara ve kalan yüzde 10’u ise yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Toplamda 104 farklı yabancı yatırımcıdan yaklaşık 2.5 milyar dolarlık talep geldi. Yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3.8 katı kadar talep geldiği belirlendi.

Halka arza talepte bulunan yabancı yatırımcıların yüzde 49’u ABD, yüzde 29’u İngiltere’den geldi. Kanada, Almanya, Fransa, Orta Doğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi toplam 20 değişik coğrafyadan yabancı yatırımcı arzda talepte bulundu.

Emlak Konut yönetimine mektubu O mu gönderdi?

Yahoo’nun 3 büyük ortağından biri olan ve şirketteki hisselerinin büyük bölümünü satarak Temmuz’da yönetimden ayrılan Dan Loeb’in bir diğer özelliği de şirket yöneticilerine yazdığı mektuplar. Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arz sonuçlarının açıklandığı toplantıda Genel Müdür Murat Kurum, ABD’li bir yatırımcının kendilerine Türkçe yazdığı mektubu okumuştu.

Mektupta özetle bu ifadelere yer verildi: “Emlak Konut ile ortaklık ilişkisine gireceğimiz için çok heyecanlıyız. Nisan 2013’te Emlak Konut’u ofisinde ziyaret ettiğimizden beri, iş modeli, kamu stratejisi doğrultusundaki vizyonu ve hedefleri konusunda çok heyecanlıyız. Kuvvetli bir Emlak Konut, şehir planlamasında ve konut üretiminde global liderlerden biri olacaktır. Bunun sonucu yatırımın gayri safi milli hasılaya oranının artması, Emlak Konut’a çok önemli bir misyon vermektedir. Biz Türkiye’nin makro hikayesine çok inanıyoruz ve Emlak Konut’a yatırım yaparak aslında size, üst yönetime yatırım yapmış oluyoruz. Biz, hissedarlarına tam güven veren ve iş planını kusursuz şekilde uygulayan üst yönetim ve yetkili yönetim kurulu olan şirketlere yatırımlar yapmayı seven bir kurumuz, siz de bu kategoride en ön sıradasınız.”

Bütçe açığı 7.6 milyar TL’ye indi

Merkezi yönetim bütçesi Ekim ayında faiz hariç giderlerdeki artışa bağlı olarak 3.17 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 761 milyon TL oldu. Ekim ayında revize edilen OVP rakamlarına göre, bütçede bu yıl 19.4 milyar TL açık, 31.1 milyar TL de faiz dışı fazla (FDF) hedefleniyor.

Bütçe geçen yıl Ekim ayında 4.4 milyar TL açık vermiş, faiz dışı açık 681 milyon TL düzeyinde gerçekleşmişti.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ocak-Ekim döneminde bütçe 7.66 milyar lira açık verirken, faiz dışı fazla 38.58 milyar lira oldu. Geçen yıl aynı dönemde açık 18.75 milyar lira, faiz dışı fazla da 24.5 milyar lira düzeyindeydi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yılın aynı dönemine göre mali performansta ciddi bir iyileşme elde edildiği belirterek şöyle dedi:

“Yılın ilk 10 ayındaki gerçekleşmeler, OVP çerçevesinde yaklaşık 14.5 milyar lira aşağı yönlü revize ettiğimiz yıl sonu bütçe açığı hedefini yakalayacağımızı göstermektedir. Global piyasalarda risk algısının artığı bir dönemde sergilediğimiz güçlü mali duruş ülkemizi şoklara karşı dirençli kılan en önemli faktördür. Mali disiplini kararlılıkla devam ettireceğiz.”

Gelirler % 18 arttı

Aylık bütçe gerçekleşmeleri raporuna göre, Ekim ayında bütçe gelirleri yıllık bazda yüzde 9.8, Ocak-Ekim döneminde ise yüzde 18.1 oranında artışla Ekim ayında 30 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bütçe giderleri ise, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.5 artarak 33.19 milyar lira seviyesinde ulaştı.
Faiz hariç bütçe giderleri yüzde 9.8 artarak 30.8 milyar lira; faiz giderleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.3’lük gerilemeyle 2.4 milyar lira oldu.

Haberin Devamı