Gazete Vatan Logo

Paranın üstüne oturmayın

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, topladığı mevduatı krediye dönüştürmeyen bankaları uyardı: Paranın üstüne oturmamak lazım. Cumhurbaşkanımız ile aynı görüşteyiz.

Paranın üstüne oturmayın

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, sohbet toplantısıyla sektörün performansını değerlendirdi. Toplantının en çarpıcı uyarısını TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın yaptı. Aydın, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bankalara ‘parayı kasada tutmayın, paranın üzerinde oturmayın’ eleştirisinin genel uygulamaya yönelik olduğunu söyledi. Aydın, şunları kaydetti:

“Türk bankacılık sistemi topladığı bütün mevduatı krediye dönüştürmüştür. Topladığı mevduatı tamamen krediye dönüştürememiş kesimler var ise onların parayı boşta tutmaması ve ekonomiye kazandırması gerekmektedir. Paranın üstüne oturmamak lazım. Biz Sayın Cumhurbaşkanımız ile aynı görüşteyiz.”

2017 iyi olacak

Zimmet kararı çıkmadan 52 milyar liranın üzerinde borç yapılandırdıklarını belirten Aydın, kârlılıkta tek hane istemediklerini söyledi. Aydın, “2017, 2016’dan daha iyi olacak. İlk 6,7 haftalık trend bunu gösteriyor” dedi.

Topladığınız kaynak yakar top gibidir

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bir bankanın kredi vermemesi ya da kredi vermemeye çalışması gibi bir hadisenin mümkün olmadığını söyledi. Banka bilançosunun pasifindeki bütün kalemlerin maliyetli ve gider oluşturduğunu ifade eden Bali, şunları kaydetti: “Siz onları plase etmediğiniz sürece marjlarınızdan çok daha büyük kayıplara uğrarsınız. Dolayısıyla kredi vermeye gönlünüz yoksa ya da onu yapabilme imkanları bulamıyorsanız zaten küçülmek durumundasınız ve kaynak toplamazsınız. Topladığınız kaynak bir nevi yakar top gibidir. Mutlaka uygun marjlarla ve uygun yerlere vermeniz gerekir.” Bali, 1.5 trilyon liralık mevduat, 790 milyar liralık mevduat dışı kaynak ve öz kaynak karşısında Merkez Bankası’nın 90-100 milyar lira civarındaki fonlamasının, bütün kredi faizlerini ve maliyetleri belirleme gibi bir fonksiyonu olamayacağına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

İştahımız var

Konut kredilerinde yüzde 15 gibi bir büyüme olacağını tahmin eden Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Geçen seneden daha fazla bir büyüme sanki bu sene olacakmış gibi duruyor. İştahımız var” dedi. Binbaşgil, trendin sürdürülmesi durumunda sektörde toplam TL ve YP kredilerdeki büyümenin yüzde 20’ye doğru gideceğini ifade etti. Yılbaşından bu yana Türk hazine tahvillerinin risk primi olan CDS’in 30 puan düştüğünü işaret eden Binbaşgil, “Hem de 2 kredi derecelendirme kuruluşundan not indirimi almamıza rağmen. Gelişmekte olan ülkelerde CDS’i Brezilya dışında en iyi gelişen 2’nci ülke konumundayız. Bono faizleri yarım puan düşmüş. Gelişmekte olan ülkelerin en iyilerinden bir tanesiyiz” dedi.

Haberin Devamı

Bu kadar müşteri artışı hiçbir coğrafyada yok

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, bankaların Merkez Bankası nezdinde tuttuğu döviz cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan risk oranının yüzde 50’den sıfıra indirilmesinin doğru olduğunu ifade ederek, “Bankamıza toplamda 10 baz puanlık katkı olur” dedi. Bankacılık sektörünün her yıl müşteri sayısında yüzde 3-5’lik artış sağladığını belirten Erbil, “Hiçbir coğrafyada bu artışlar yok artık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Beni BDDK’ya ihbar ettiler

HÜSEYİN Aydın, Ziraat Bankası Genel Müdürü olduğunda yaşadığı bir olayı anlatırken, 30 milyar liralık mevduat kaynağını bankacılık sistemine bıraktığını, bir bölümünü de ekonomik olduğu için para piyasalarından borçlandığını belirterek, şöyle devam etti: “2001 krizinden sonra hiç borçlanmayan Ziraat Bankası’na bir genel müdür geldi. 6 ayda bankayı borçlandırdı’ diye ihbarda bulundular. BDDK’ya bir şey söylemek istemiyorum. Bu durum inceleme konusu da oldu. Aslında Cumhurbaşkanımızın kastettiği olay budur.”

2016 son çeyrekte kendimize geldik

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, BDDK’nın inisiyatif kullanarak bankacılık sisteminin risk ağırlıklarını rahatlatmak için karar aldığını ifade etti. Açıkalın, şunları kaydetti: “Geçen yılın son çeyreği belki de hem ülke ekonomisi hem de bankacılık sistemi açısından kendimize geldiğimiz ve nefes aldığımız bir dönemdi. Bankaların kredi büyüklüğünü sadece arzla değil taleple de değerlendirmek gerekir. 2017, 2016 yılının üzerine koyacağımız bir yıl olacak.”

Haberin Devamı

Kurda 3.30-3.70 arası normal bant

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Döviz kuru üzerindeki köpük gitti mi?” sorusunu yanıtlarken, piyasada belirlenen kurun gerçek kur olduğunun altını çizdi. Genel Müdür Ümit Leblebici, kur bir bandın içerisinde hareket etmeye çalışacak olursa, 3.30-3.70 arasının normal bir bant olabileceğini aktardı.