Gazete Vatan Logo

Paragraflar bitmek bilmedi!

YGS 1 milyon 851 bin üniversite adayı ter döktü. Adaylar, “Bu yıl paragraf soruları daha da uzundu” dedi

Türkiye dün üniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) heyecanını yaşadı. Sınav salonlarına 2013-YGS sınav giriş belgeleriyle nüfus cüzdanları kontrol edilerek alınan adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu. Adaylara, daha sonra adayın fotoğrafı, TC kimlik numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kağıtlarıyla içinde kalem, silgi, şeker ve peçete olan kutular dağıtıldı. Daha önceki yıllarda markalı kalem ve şeker dağıtan ÖSYM bu yıl, “ÖSYM” markalı şekerler ve üzerinde “Emeğiniz Emanetimizdir” yazan kalemler dağıttı.

Kitapçıklar kapalı geldi

Soru kitapçıkları, poşeti kapalı, açılmadan ve rastgele dağıtıldı. Kitapçıkların takibi için üzerlerinde yer alan karekodlar ile adaylar eşleştirildi. Bu yıl ilk kez, sınav salonları kameralı saat ile kayıt altına da alındı.

Din soruları yerine felsefe

YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri yer aldı. YGS sosyal bilimler testinde, ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredatla eğitim gören öğrenciler bu dersin sorularından muaf tutuldu. Bu öğrencilere felsefe alanından 5 soru soruldu. Sosyal bilimlerde toplam 45 soru yer aldı.

Bir paragraf 3 dakika!

Geçen yıl adayların tepkisini çeken uzun paragraf soruları bu yıl da şikayet konusu oldu. Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için alınan karar gereğince konulan uzun paragraflar bu yıl da adayları zorladı. Sosyal bilimler sorularında da paragraflar uzatıldı. Matematik ise geçen yıla göre daha kolay bulundu. Sosyal medyada “Yakında YGS kitapçığı yerine ansiklopedi verecekler”, “Bir paragrafı okumak 3 dakika sürüyor” eleştirileri yazıldı.

140

YGS’de, 100 bin 452 sınav salonunda, 282 bin kişi görev yaptı. 1 milyon 851 bin 326 aday yarıştı. En az bir puan türünde 140 ve üzeri alamayanların, YGS puanlarıyla bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmuyor.

Sonuç erken açıklanacak

ÖSYM Başkanı Ali Demir, uzun paragraflara ilişkin, “Sorular geçen yıllardakilerle aynı zorluktaydı. Kitap okumaya yöneltme amacındayız. Çağımız hız çağı, hızlı okumayı öğrenmemiz gerekiyor” diye konuştu. Demir sonuçlar için, “Önceki yıllarda 3 haftaya kadar sürüyordu bu yıl çok daha kısa sürede açıklanacak” dedi.

Adaylar, cevap kağıtlarına yanlış TC kimlik numarası veya yanlış kitapçık numarası kodladıysa, ÖSYM’nin çağrı merkezini arayarak düzeltebilecek.

Haberin Devamı