Gazete Vatan Logo

Para sahipleri elini taşın altına soksun

Mevduatta bir faiz yarışı istemediklerini belirten BDDK Başkanı Akben, büyük meblağda para sahibi kişi ve kurumları ülke yararına hareket etmeye davet etti.

Para sahipleri elini taşın altına soksun

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu’dan sonra BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de mevduat faiz yarışı istemediklerini söyledi.

Ziraat Portföy Katılım Endeksi gong töreninin ardından soruları yanıtlayan Akben, “Mevduat faizleri açısından bir faiz yarışı olsun istemiyoruz. Kredilerin en önemli kaynağı mevduat. Son aylarda konut kredilerindeki faiz düşüşü ciddi manada konut kredilerine bir talep getirdi, konut kredilerinde bir artış var” dedi. Akben şöyle devam etti:

“Mevduat faizleri konusunda hassasız ve bankalarımız da gördüğümüz kadarıyla hassasiyet gösteriyor. Şu anda bilhassa büyük meblağ sahibi kurumlar var. Asıl para sahibi kurumların da bu konuda ülke yararına hareket etmeleri gerekiyor. Bu sadece bizim temennimizle, bankaların da yaklaşımıyla olacak şey değil. Para sahiplerinin de daha duyarlı olması ve bir şekilde taşın altına elini sokmaları gerekiyor.”

Yapılandırırken üzmeyin

Yapılandırmada faizlerin yüksek olup olmayacağına ilişkin soruya Akben, şu karşılığı verdi: “Faiz belirlemesi Merkez Bankası’nın bir kararı. BDDK’nın faiz konusunda ‘Şunu uygula, bunu uygula’ diye bir şeyi yok. Tabii ki, bekliyoruz ki düşük faiz uygulasınlar. 72 ay derken, esnek bir vade aralığı bıraktık. Her borçlunun ya da borcunu yapılandırmak isteyenin bankalarla uzlaşacaklarını düşünüyoruz. Burada çok uzlaşılmaz bir nokta çıkarsa tabii ki bu işle ilgilenen Merkez Bankası olsun, bizim tarafımız olsun, bu konuda gereken konularda görüşürüz, bir açılım sağlarız. Karşılıklarda düzenleme ile bankalarda önemli bir rahatlama sağladık. Elbette ki ödeme kolaylığı sağlamak içindir, buradan bir para kazanmak, insanları üzmek için değildir. Rahatlamak için yapılmıştır.”

Haberin Devamı

Ziraat’ten islami endeks

Ziraat Portföy Katılım Endeksi için BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Ziraat Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kılıç, Ziraat Portföy Genel Müdürü Hakan Eryılmaz’ın katılımıyla gong töreni düzenlendi. Eryılmaz bu endeksin İslami prensiplere uygun olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İslami hayat için düşük pay

BDDK Başkanı Akben de islami finansal ürünlerde 2023’te yüzde 15 büyüme hedefleri olduğunu belirterek, “Bu hedef de bu hızla biraz güç bir hedef haline geliyor. Ülkemizin demografik nüfus yapısına, insanların İslami hassasiyetlerine, yaşantı biçimine baktığımızda bu sektör için Türkiye’deki yüzde 5’lik pay az. Yurtdışından da yeni yatırımlar, talepler var” diye konuştu. Akben, finansal alandaki ürün çeşitliliğinin bankacılık dışında da genişlemesi, derinliğinin daha da sağlanması gerektiğini belirterek, “Burada önemli olan konulardan biri de yurt dışından gelecek yatırımcıların gözü kapalı yatırım yapabileceği şekilde standartların sağlanması ve alanların belirlenmesidir” dedi.