Gazete Vatan Logo

Papaz için anlaşma yok

ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 11 Temmuz’daki NATO zirvesinde İsrail’de tutuklanan Ebru Özkan ile İzmir’de cezaevinde olan Papaz Brunson’un karşılıklı olarak serbest bırakılması konusunda anlaştıkları iddia edildi. Tel Aviv doğrularken, Ankara yalanladı

Papaz için anlaşma yok

Washington Post gazetesi ABD Başkanı Trump’ın 14 Temmuz’da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu arayarak İsrail’de gözaltına alınan Ebru Özkan adlı Türk vatandaşının bırakılmasını istediğini yazdı. İsrail haberi doğrularken, talebin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump arasında ABD’li rahip Andrew Brunson’un bırakılmasına yönelik ‘takas anlaşması’ çerçevesinde olduğu öne sürüldü.

Gazeteye göre Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 11 Temmuz’daki NATO zirvesinde yaptığı görüşmede, Brunson’un serbest bırakılması karşılığında bir anlaşma yaptığı için İsrail’den bunu talep etti. 27 yaşındaki Özkan, Kudüs’e yaptığı ziyaretin ardından 11 Haziran’da Türkiye’ye dönmek için geldiği Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nda terör örgütleri (Hamas) ile birlikte komplo kurmak ve devlet güvenliğine tehlike arz etmek gibi terörizm suçlamaları ile gözaltına alınmıştı. İsrail Özkan’ı 15 Temmuz’da Türkiye’ye sınır dışı etmişti. Özkan’ın avukatı suçlamaları reddederken İsrail Özkan’ın yaklaşık 1 ay gözaltında kaldıktan sonra sınır dışı edilmesi konusunda sessizliğini korumuştu.

Haberin Devamı

İsrail, iddiayı doğruladı

İsrail gazetesi Haaretz’e konuşan bir İsrailli yetkili, Trump’ın Özkan’ın serbest bırakılmasını istediğini doğruladı. Yetkili “Başkan Trump’tan bu yönde bir istek geldiğini doğrulayabilirim” diye konuştu.

‘Ankara bahsi artırdı’

Washington Post’un iddiasına göre Trump, Ankara’nın Brunson’u serbest bırakmaması üzerine Perşembe sabahı Erdoğan’ı aradı. Görüşmeden bir sonuç alamaması üzerine önce Başkan Yardımcısı Mike Pence, ardından da Trump, Brunson’un derhal serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygulanacağı uyarılarında bulundu. Trump’ın danışmanlarından birisi, Washington Post’a yaptığı açıklamada, “Türkler Brunson için ‘bahsi artırarak’ hile yaptılar. Ama büyük bir fırsatı kaçırdılar. Brunson müzakere kozu değil” ifadelerini kullandı.

Gülen’in iadesi istendi

Trump’la Erdoğan’ın NATO zirvesinde yaptıkları anlaşmada Ankara’nın başka ne gibi talepleri olduğu haberde belirtilmedi. Ancak gazete, Ankara’nın ABD’den FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesini, İran’a yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle Halkbank’a yönelik yürütülen soruşturmanın sona erdirilmesini ve Kongre’nin engel olmaya çalıştığı F-35 savaş uçaklarının teslimatının bir an önce gerçekleştirilmesini istediğini hatırlattı.

Haberin Devamı

HABERLER YALAN

Reuters’in aktardığına göre üst düzey bir Türk yetkili, Özkan’ın ABD ile Brunson anlaşması çerçevesinde serbest bırakıldığı haberlerinin ‘hiçbir dayanağı olmadığını’ söyledi. Anadolu Ajansı (AA) da bir Türk yetkilinin “İsrail’de düzmece terör suçlamalarıyla gözaltına alınan Ebru Özkan’ın salıverilmesi karşılığında Andrew Brunson’un serbest bırakılmasına yönelik Türkiye ile ABD arasında anlaşma yapıldığına yönelik haberler tamamen asılsızdır” dediğini aktardı.

RAHİP İÇİN YOĞUN GÜVENLİK

Rahip Andrew Craig Brunson’un İzmir’de ev hapsinde bulunduğu apartmanın önü ve çevresi boşaltıldı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri ve Brunson’un evinin önünde görev yapan polisler, apartmanın önünden yayın ve çekim yapılmamasını istedi. Apartmanın etrafında 10 polisin yanı sıra terörle mücadele ekipleri güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı

TUTUKLANSIN DİLEKÇESİ

İzmir’de faaliyet gösteren Toplumsal Adalet ve Yardımlaşma Derneği (TAYDER), elektronik kelepçeyle ev hapsine alınması kararlaştırılan ABD’li papaz Andrew Craig Brunson’un yeniden tutuklanması talebiyle 3. Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe verdi. Derneğin avukatı Ela İlden, “Brunson’un tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesine gerekçe gösterilen sağlık raporunu inandırıcı bulmuyoruz. Kaçma şüphesi nedeniyle yeniden tutuklanmasını talep ettik” dedi.

POMPEO GAFİL AVLANDI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Trump ve yardımcısı Pence’in ‘Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’yi geniş yaptırımlar uygulamakla tehdit ettiği’ açıklamalarından haberinin olmadığı iddia edildi. NBC News’e konuşan bir Dışişleri yetkilisi, Brunson konusunda yapılan ‘hassas müzakerelere’ dahil olmasına rağmen Pompeo’nun, Trump ve Pence’in açıklamaları karşısında ‘gafil avlandığını’ öne sürdü. Amerikan BuzzFeed haber sitesi ise yaptırım tehditleriyle Brunson davasında Türkiye’deki yargı sistemine müdahale etmeye çalışan Kongre üyelerinin, Pence ve Trump’ın Türkiye’ye yönelik açıklamalarını daha önce onlarla paylaşmadığını söylediği iddiasında bulundu. BuzzFeed haberinde, Demokrat Kongre üyesinin danışmanlarından biri ise, Trump’ın Kongre’den Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımları konusunda muafiyet talep ettiğini, ancak Kongre’ye sert görünmek için bu açıklamayı yaptığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

MECLİS BAŞKANI YILDIRIM: Türkiye’ye tehdit sökmez

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, ABD Başkanı Trump’ın, “papaz Andrew Craig Brunson’un serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulayacağı” şeklindeki tehdidine sert tepki gösterdi. İzmir’de Cuma namazının ardından soruları yanıtlayan Yıldırım, şunları vurguladı: Bize tehdit sökmez, bu millete tehdit sökmez. Dolayısıyla ABD Türkiye ile ilişkilerini uzun vadede geliştirmek istiyorsa bu tehdit dilinden vazgeçmesi lazım. Türkiye’yi tehdit etmeden önce Türkiye’de bir 15 Temmuz darbe girişiminin olduğunu ve bu girişimin faali olan, başı olan FETÖ’nün ABD’de elini kolunu sallayarak hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmadan muhafaza edildiğini unutmamalıdır. ABD hukuk kararına saygı göstermelidir. Bizim tavsiyemiz ABD’nin bu ucuz tehdit lisanını bırakması ve Türk halkının güvenini nasıl kazanacak bunun yollarına bakması lazım.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ AKSOY: İddialar asılsız gerçek dışıdır

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türk vatandaşı Özkan’ın İsrail’de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmasına ilişkin basında yer alan iddiaları yalanladı. Aksoy, “Rahip Brunson’un serbest bırakılması karşılığında Ebru Özkan’ın İsrail’deki tutukluluk haline son verildiğine ilişkin iddialar kesinlikle asılsız ve gerçek dışıdır” dedi.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU: Müttefiklik hukukuna aykırı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik tehditlerine Twitter hesabından tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, mesajında şu ifadeleri kullandı: Trump ve ekibinin, ülkemize yönelik tehdit içeren sosyal medya mesajları, müttefiklik hukukuna aykırıdır. Milli Kurtuluş Savaşı sonunda bağımsızlığını kazanmış bir ülkenin vatandaşları için bu mesajlar asla kabul edilemez.