Gazete Vatan Logo

Papadan eşcinsel açılımı

Ortaçağ’da eşcinselleri diri diri yakan Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Françesko, çocukluğunda rahip tacizine uğrayan eşcinsel Juan Carlos Cruz’dan, “Eşcinsel olup olmaman mühim değil. Tanrı seni böyle yaratmış” diyerek yaşadıkları için özür dilediği ortaya çıktı

Papadan eşcinsel açılımı

Eşcinselliği günah sayan Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Françesko’nun geçen ay Vatikan’da görüştüğü eşcinsel bir adama “Eşcinsel olup olmaman mühim değil. Tanrı seni böyle yaratmış ve seni olduğun gibi seviyor” dediği ortaya çıktı.

Şili’de çocukken bir Fernando Karadima adlı rahibin cinsel tacizine uğrayan Juan Carlos Cruz, geçen ay sonunda Papa’nın daveti üzerine gittiği Vatikan’da neler konuştuklarını anlattı.

İspanyol El Pais gazetesine konuşan Cruz, Peder Karadima’yı şikayet ettiğinde eşcinsel olması nedeniyle bazı Şilili din adamlarının kendisini ‘sapkın’ gibi göstermeye ve cinsel taciz iddialarını bu gerekçeyi de öne sürerek geçiştirmeye çalıştığını söyledi. Cruz, bu konuda Papa ile aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı: “Papa’ya benim kötü biri olduğum söylenmişti. Bense, bir aziz olmadığımı, ama kötü bir insan da olmadığımı, kimseyi incitmemeye gayret ettiğimi anlattım. Papa bana şöyle dedi: ‘Juan Carlos, eşcinsel olup olmaman mühim değil. Tanrı seni böyle yaratmış ve seni olduğun gibi seviyor. Benim için de bunun bir önemi yok. Papa seni böyle seviyor. Olduğun gibi olmaktan mutlu olmalısın’.”

Haberin Devamı

Bir adım öteye geçti
cruz, yaşadıklarından ötürü Papa’nın kendisinden af dilediğini de söyledi. Papa görüşmede, “Papa adına ve kilise adına, yaşadıkların için özür diliyorum” dedi. Papa’nın “Tanrı seni böyle yaratmış ve böyle seviyor” şeklindeki sözleri, 2013’te sarfettiği “Ben kimim ki eşcinselleri yar gılayayım” açıklamasından bile daha ileri bir adım olarak görülüyor. Papa, 2013’teki açıklamasında “Bir kişi eşcinselse ve Tanrı’yı arıyorsa, iyi niyetliyse, ben kimim ki onu yargılayayım” demişti. Papa’nın Cruz’a sarf ettiği sözler, eşcinselliğin Tanrı tarafından verildiği düşüncesine dayandığı için daha da ‘kucaklayıcı bir adım’ olarak yorumlanıyor.