Gazete Vatan Logo

Papa’yı zorlayacak en kritik beş konu!

Papa’yı zorlayacak en kritik beş konu!

Papa Francis’in Türkiye ziyareti bugün başlıyor. 3 gün boyunca çeşitli temaslarda bulunacak olan Papa’yı ziyareti süresince 5 hassas konu bekliyor.

Papa Francis, IŞİD’in Müslümanlığı kullanarak Ortadoğu’yu kan çanağına döndürdüğü, radikal İslami örgütlerin şiddet dozunu artırdığı şu günlerde Türkiye’ye çok kritik bir ziyarette bulunuyor. Bir önceki ziyareti yapan ve “Kalbimin yarısı İstanbul’da kalıyor” diyerek İslam’a ve Türk kültürüne barış mesajları gönderen Papa Benedikt, Ortodoks ve Katolik kiliseleri arasında birliğe ulaşma hedefiyle İstanbul’daydı. Ancak Papa Francis, bugün selefinden çok daha kritik bir gündemin ortasında Türkiye’de bulunacak. Vatikan’ın başbakanı konumundaki Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin, Papa’nın Türkiye gezisinin ana temalarını açıklarken, Papa’nın IŞİD’in yarattığı şiddet ortamında “dinin manipüle edilmesinin ve Tanrı’nın adını kullanarak şiddet eylemlerinde bulunulmasının kınanması gerektiği” mesajıyla Türkiye’yi ziyaret ettiğini aktardı. Bugün önce Ankara ve Anıtkabir’i ziyaret edecek olan Francis’in programındaki 5 kritik unsur Amerikan AP ajansı tarafından şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

Ayasofya’da dua

Papa 6. Paul Türkiye ziyaretinde Ayasofya’da diz çöküp dua ederek tartışma yaratmıştı. Benedikt ise hassasiyetlere uyarak müze haline getirilen yapıyı sadece gezdi. Francis’in de bu doğrultuda yeniden camiye çevrilmesi çağrıları yapılan Ayasofya’da duadan kaçınması bekleniyor.

Sultanahmet gezisi

Sultanahmet gezisi Benedikt, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile Sultanahmet Camii’nde beklenmeyen bir şey yapmış ve dua etmişti. Benzer bir jestin yeni Papa tarafından da gerçekleştirilmesi bekleniyor. Francis Sultanahmet Camii’nin ziyaret edecek ikinci Papa olacak.
Soykırım tartışması
Papa’yı bekleyen en zorlu konulardan biri de Ermeni meselesi. Bu nedenle, Papa Francis’in 2013 yılında verdiği bir demeçte, 1915 olaylarıyla ilgili “20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı” sözleri basın toplantılarında tartışılmayacaklar listesine alındı.
Ak Saray ziyareti
Mimarlar Odası Birliği, Ankara’da yeni inşa edilen konutta düzenlecek karşılama törenine katılacak ilk yabancı üst düzey yetkili olacak olan Papa Francis’e “davete katılmaması” talebiyle bir mektup göndermişti. Papa’ya burayı ziyaret sırasında protesto olabileceği uyarısı yapıldı.
Ortodoks meselesi
Papa Francis de Ortodoks Kilisesi’nin ruhani lideri Patrik I. Bartholomeos ile Fener Rum Patrikhanesi’nde görüşecek ve Ortodoks ve Katolik kiliseleri arasında birlik ve dayanışma hedeflerini tartışacak. Hristiyan alemi Papa’nın ağzından çıkacak her kelimeyi dikkatle dinleyecek.
POLİS ALARMDA
Francis’in ziyareti için Ankara Emniyeti, mahkeme kararı çıkartırarak polis ekiplerine üst ve araç arama yetkisi verdi. Ziyaret sırasında 2 bin 700 polis görev yapacak, bir helikopter de havadan denetleyecek.

Haberin Devamı