Gazete Vatan Logo

Papa'ya Sisi sitemi

Papa'ya Sisi sitemi

Papa, Anıtkabir'in ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Baş başa görüşmenin ardından iki liderin yaptığı basın toplantısında Erdoğan, beş gün önce Mısır Lideri Sisi'yi ağırlayan Papa'ya diplomatik bir dille sitem etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde, aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı. Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.
'Merhaba asker' dedi
Papa Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Francis Saray'ın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısına ise, Erdoğan'ın diplomatik sitemi damga vurdu.
'Darbeler teşvik ediliyor'
Papa, beş gün önce Mısır'ın darbeyle iktidara gelen lideri Abdülfettah Es-Sisi'yi ağırlamıştı. Erdoğan konuşmasında, darbecilere verilen uluslararası desteği eleştirdi ve şöyle dedi: "Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor."
Vatikan’da ağırlamıştı
Papa, 24 Kasım'da Vatikan'da Mısır'ın darbeyle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Sisi'yi ağırlamıştı. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İtalya ve Fransa’dan oluşan Avrupa turunun ilk durağında Vatikan’daki Papalık Sarayı’nda Papa ile bir araya gelmişti.
İslamofobi'den Kudüs ve IŞİD'e
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Papa Francis, ortak basın toplantısında çarpıcı mesajlar verdi. Toplantıda ilk olarak konuşan Erdoğan, şunları söyledi:
MÜSLÜMANLARA ÖNYARGI: Bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği, böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması son derece anlamlı. Batı'da ırkçılık, ayrımcılık, İslamofobi ciddi bir artış gösteriyor. Müslüman ülkelerde yaşayanlara önyargının hızla arttığını görüyoruz. İnsanlar, kendilerinden başka dine mensup kişiler tarafından tutucu, gerici ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanıyor.
SURİYE'DEKİ DEVLET TERÖRÜ: DEAŞ (IŞİD) gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi örgütler uzun yıllar süren yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkmıştır. DEAŞ bütün dünyada her gün konuşuluyor, tedbirler alınıyor. Ancak Suriye’de 300 bin masum insanı öldüren, 7 milyon insanı ülke içinde veya ülkesinin dışında iltica etmesine neden olan durumu kimse ciddi manada konuşmuyor. Burada bir devlet terörü var. Suriye’deki devlet terörünü estiren bir kişi var. “Acaba o giderse onun yerine kim gelir ki” şeklinde hiçbir altyapısı olmayan bir yaklaşım sergileniyor.
ÇİFTE STANDARTLI TUTUM: Kudüs’teki kısıtlamaları kimse görmüyor. Uluslararası camia buna da kayıtsız kalıyor. Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir devam eden PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalet isteyen herkesin ruhunda derin yaralar açıyor. Bugün buradan verdiğimiz veya vermekte olduğumuz mesaj bu olacaktır. Gerek Batı’da yükselen İslamofobi’ye gerekse İslam dünyasında Batı’ya yönelik şiddete karşı birlikte durmamız gerekiyor. Bunların karşısında eli kolu bağlı durmak, tarihe ve insanlığa karşı büyük bir haksızlık olacaktır. Hoşgörüsüzlüğe karşı birlikte çözümler üretmek ve uygulamak zorunda olduğumuza inanıyorum.
DİYALOG İHTİYACI: Erdoğan'dan sonra konuşan Papa Francis de hoşgörü mesajları verdi: Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır. Sağlam bir barış uğruna çabalamak gerekmektedir.
TÜRKİYE'NİN CÖMERTLİĞİ: Suriye ve Irak’ta terör eylemleri halen aralıksız devam etmektedir. Tutuklular ve azınlık gruplara yönelik en basit insanlık kuralları bile çiğneniyor. Sadece Hristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarabilmek ve inançlarını koruyabilmek için evlerini terk ediyorlar.Türkiye büyük bir cömertlik göstererek çok sayıda göçmeni kabul etti. Gerekli olan insani yardımın yanında bu trajediyi ortaya çıkan sebeplere de kayıtsız kalınmamalıdır. Türkiye coğrafi konumu ve gösterdiği çaba sebebiyle büyük bir öneme haizdir. Her şeye haiz olan Tanrı Türkiye’yi korusun ve gözetsin.
Fatih'in fermanını gösterdi
Erdoğan, Francis'e "Fatih Sultan Mehmet'in Bosna Ruhbanlarının dini hayatlarını serbestçe sürdürebilmeleri hakkındaki fermanı"nı gösterdi.
‘Tüm inananlar birlikte savaşalım’
Papa dün Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'le de baş başa görüştü ve ardından basın toplantısı yapıldı. Papa Francis, özetle şu mesajları verdi: "Orta Doğu'daki durum Suriye ve Irak'ta çok trajiktir. Bebekler, anneler, yaşlılar göçmek zorunda kalmaktadır. Fanatizm ve fundamentalizm ile mantık dışı korkular bütün inananların dayanışması ile yenilebilir. Türkiye'nin güneyinde terör hız kesmiyor. Dini kullanarak bu şiddeti uygulayanlarla mücadele dinler arası diyalogla olur. Bunu birlikte yapmalıyız."
Görmez: Kıyım var
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de İslam aleminde yaşanan şiddete dikkat çekti: "Suriye’de Irak’ta Arakan’da Orta Afrika’da Somali’de Müslüman toplumların tüm birikimleri hunharca yok ediliyor. Özellikle Müslüman coğrafyalarda şiddet sarmalı insanlığı ayaklar altına almakta, başka dinden olsun herkes büyük acılar yaşamaktadır. Müslümanlar olarak böylesi bir kıyımı şiddetle reddediyoruz. Kudüs, bir çatışma alanı değil dün olduğu gibi bugün de birlikte yaşama hukukunun kriterlerinin oluşmasına ilham veren mukaddes bir merkez olmalıdır.

Haberin Devamı