Gazete Vatan Logo

Papa Francis’ten yeni bomba!

‘İyi-kötüyü ayıran ateist bile olsa cennete gider’

Sıradışı açıklamalarıyla dikkat çeken Papa Francis’ten yeni bomba: Ateistler ve agnostikler de (bilinmezciler) vicdanlarına göre yaşar, iyiyi kötüden ayırt ederlerse, Tanrı’ya inanmasalar dahi cennete gidecekler. Tanrı’nın merhameti sonsuzdur...

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, kendisi de bir agnostik (Tanrı’nın varlığı ya da yokluğunun bilinemeyeceğini savunan kişiler) olan İtalyan gazetesi La Repubblica’nın sahibi Eugenio Scalfari’nin gazetede dinle ilgili yazdığı yazılara bir mektupla yanıt verdi. Gazete, Papa’nın kendilerine gönderdiği mektubu 4 tam sayfa olarak yayınladı. Papa mektubunda ateistlere ve agnostiklere diyalog çağrısı yaptı ve Vatikan geleneğinin dışına çıkarak bu kişilerin de vicdanlarının sesini dinleyerek yaşamaları durumunda Tanrı’ya inanmadan ölmeleri durumunda bile Tanrı’nın merhametinden yararlanarak cennete gideceklerini söyledi. Papa’nın ‘Cennete gitmek için Tanrı’ya inanmak zorunda değilsiniz’ ifadesi büyük bir tartışma başlattı.

Rahiplere evlilik yolu

Papa, Scalfari’nin, “Tanrı, inançsızları da bağışlayacak mı?” şeklindeki sorusuna, “Öncelikle şunu söyleyeyim. İşin özü burada: Kendisine samimi ve pişmanlık dolu bir yürekle gidenlere karşı Tanrı’nın merhameti sonsuzdur. Tanrı’ya inanmayanların yapması gereken şey vicdanlı olmaktır” yanıtını verdi. Papa Francis mektubunda bir başka tabuyu da yıkarak rahiplerin bekar kalmasının ve seksten uzak durmasının da bir Hıristiyan dogması olmadığını, bunun da tartışılabileceğini söyledi. Kendisinden önceki Papa Benedict’ten daha ılımlı mesajlar verdiği yönünde yorumlar yapılan Papa Francis, geçtiğimiz temmuz ayında da, “Eğer bir eşcinsel Tanrı’yı arıyorsa, ben kimim ki onu yargılayayım” diyerek, Kilise’nin geleneksel eşcinsellik karşıtı tutumunu yumuşatmıştı.

Allah’a inanmadan gidilmez

Prof. Dr. Saim Yeprem

“Bunu da aksini savunan da var. Kuranı Kerim’e hep Allah’a inanmak ve salih amel işlemek, iyi işler yapmaktan bahseder. Kuran’ı Kerim’de Allah’a inanmadan da iyi işler yapanların da mükafat alacaklarına dair ifadeler biliyorum. Ama bu cennet midir cehennem midir net ifadeler değil. Bu kişiler de ahlak sahibi insanlara hizmet ediyor, kötülük yapmıyor, insanlığın yararına çalışıyorsa bu Allah’ın bileceği bir iş. Allah, Kuran’da açık olarak kendisine şirk koşanı affetmeyeceğini ifade ediyor. Şirk koşmak ayrı inanmamak ayrı şey. Ayrıca hiç kimsenin kendisini Allah yerine koyup bu kişiyi cennete almayacağım deme yetkisi yok. Papa İncil’i yorumlayarak bunu söylemiş olabilir. Bütün dinlerde benzer yaklaşımlar vardır.”

Prof. Dr. Hakkı Önkal

“İnsanlar cennete gitmek için Allah’a ve ahirete inanacak ve iyi işler yapacak. Kuran-ı Kerim’de böyle bir ayet var. Bunu bile dikkate alsak bu iddia bizim inancımıza uygun düşmüyor. Papa da böyle iddiaları ortaya atabilir. Ancak bizim temel öğretimizde cennete gitmenin yolu olarak Allah’a inanç ana unsurdur. Allah’a inanmak, ahirete iman etmek ve iyi işler yapmak gibi 3 temel unsuru gözardı edersek dinin oturduğu ayakları ve temelini yok saymış oluruz.” (İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ)

Haberin Devamı