Gazete Vatan Logo

Papa’dan sonra Avrupa’yla kriz

Anma 1915’in 100. yıl dönümündeki anmada ‘20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere karşı yapıldı’ diyen Papa Francesco’dan sonra yarın gözler Strasbourg’da olacak. Avrupa Parlamentosu’nda 24 Nisan’ın AB’de soykırımı anma günü olarak anılması oylanacak.

Papa iftira etti!

TBMM Başkanı Çiçek, Papa’nın ‘Ermeni soykırımı’ ifadesine tepki gösterdi: “O makamda (Papa) oturan birisinin, bir milleti bu kadar üzecek iftirada bulunması kabul edilemez.” TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Papa Franciscus’un, Ermeni soykırımı iddiasıyla ilgili sözlerine sert tepki gösterdi.

Piknik mi yapıyorlardı!

Ermeni diasporasının 1915’te cereyan eden olayların 100. yılı dolayısıyla uzun bir hazırlığı olduğuna dikkat çeken Çiçek, 1. Dünya Savaşı’ndaki acıları sadece Ermenilerin yaşamadığını, Osmanlı tebası olan herkesin yaşadığını belirtti. Meclis Başkanı Çiçek, şöyle konuştu:

“Öyle bir karalama kampanyası var ki ‘bu acıyı Ermeniler yaşadı, onun dışındakiler piknik yapıyordu, bu acıyı yaşamadı’ gibi, tek yanlı, adil olmayan değerlendirmeler var. Buna, daha adil ve tarafsız davranması gereken Papa da katıldı. O makamda oturan birisinin bir milleti bu kadar üzecek iftirada bulunması kabul edilemez. Papa’nın yaptığı iftiradır, bühtandır, ayrımcılıktır. Nefret söylemi ki günümüzde en çok şikayet ettiğimiz husus, ırkçılık, nefret söylemleri, İslam karşıtlığı. Bu açıklama tarihi gerçeklere uymadığı gibi, bu rahatsızlıkları tetikleyecek olan bir açıklamadır. Hukuken, soykırım bir millete yapılacak en büyük iftiradır, bühtandır. Bu ispat edilmiş değildir, bunun ispat edilebilmesi için yargı kararı gerekiyor.”

Haberin Devamı

Sırada Avrupa ile kriz var!
1915 olaylarının 100. yıldönümündeki anmada ‘20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere karşı yapılmış olandır’ diye Papa Francesco’dan sonra yarın gözler Strasbourg’da olacak. Avrupa Parlamentosu özel oturum düzenleyerek AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu adına görüş belirtecek. Oturumun ardından AP Genel Kurulu’nda karar tasarısı oylanacak. Tasarıda ‘24 Nisan’ın AB’de soykırımı anma günü olarak anılması’ yönünde bir maddenin de yer alacağı belirtiliyor. AP, soykırımı Türkiye’nin AB’ye tam üyelik başvurusunu yaptığı 1987’de tanımıştı.
İtalya: Resmi görüşümüz değil
İtalya’nın Başbakanlık Avrupa Birliği Politikaları Müsteşarı Sandro Gozi, Papa’nın açıklamalarına Türkiye’den gelen tepkiler üzerine bira çıklama yaptı. Gozi, “Bu konuda bir tane resmi görüş açıklayan hükümet yok. Bu iş tarihçilerin işi. Bu konuyu başlatan, ele alan bir Avrupa hükümeti yok. Avrupa parlamentoları, kendi görüşlerini açıkladılar ama hükümetler hayır. Bana göre bir hükümet ‘soykırım’ kelimesini kullanmamalı. Bir hükümetin bu konu üzerinden resmi bir pozisyon almasının uygun olmadığını düşünüyorum” dedi.
Konuşma özgürlüğü vurgusu
Papa Franciscus, dün ikamet ettiği Azize Marta Konukevi’nin şapelinde dua etti. Türk hükümetinin tepkisine yanıt veren Papa yaptığı konuşmada İncil’den alıntılar yaptı ve Hz. İsa’ya inançları nedeniyle esir alınan ve kötü muamele yapılan İsa’nın 12 havarisinden Yuhanna ve Simun’un (Petrus) “Gördüğümüz ve duyduklarımız karşısında sessiz kalamayız” sözlerini hatırlattı. “Bugün bile Kilise’nin mesajı, samimiyet yolunun mesajıdır, Hristiyan’ın cesaret yoludur” diyen Papa, “Bu iki basit örnek (Yuhanna ve Simun) eğitimleri olmadan, cesurca davrandılar. Cesaret, ‘samimiyet’, ‘konuşma özgürlüğü’ ve ‘korkmadan bir şeyleri söylemek’ demektir. Bu, orijinalinde birçok anlamı olan bir kelimedir. Hristiyan’ın cesaret yolu, Kutsal Ruh’un bir lütfudur” ifadelerini kullandı. İtalyan Il Fatto Quotidiano gazetesi ve bazı haber siteleri, bu sözlerle Papa’nın dolaylı yoldan Türkiye’ye cevap verdiği yorumunu yaptı.
Soykırım demişti
Papa, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu 2’nci Karekin, Kilikya Katolikosu 1’inci Aram ve Dünya Ermeni Katolikleri Patriği 19’uncu Nerses Bedros’un da aralarında bulunduğu üst düzey temsilciler ve Ermeni cemaatinin katıldığı ayinde, 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını söylemişti.

Haberin Devamı