Gazete Vatan Logo

Papa: Ben Rohingya Müslümanlarının kardeşiyim

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Arakanlı (Rohingya) Müslüman mültecilerle bir araya gelmesine ilişkin, "Onların yüzüne bakarken şahsım ve tüm dünya adına utandım! Hazreti İsa, bugün Rohingya'dır" ifadesini kullandı. Papa, "Ben Rohingya Müslümanlarının kardeşiyim" dedi.

Papa: Ben Rohingya Müslümanlarının kardeşiyim

Geçtiğimz ay sonu Myanmar ve Bangladeşi ziyaret eden Papa Francesconun, bu seyahatinde bir araya geldiği Cizvit tarikatına mensup 31 din adamıyla görüşmesi sırasında konuşulanlar basına yansıdı.

Katolik dergisi Civilta Cattolicanın Genel Yayın Yönetmeni peder Antonio Spadaronun aktardığına göre; kendisi de bir Cizvit olan Papa, bu bölgede görev yapan bu din adamlarının sorularını yanıtladı.

Öne sürüldüğü gibi, bu seyahatinin çok zor olduğunu kabul eden ve iptal edilme riskiyle dahi karşı karşıya kaldığını anlatan Papa, Zaten zor olduğu için bu seyahati gerçekleştirmek zorundaydım! Biz din adamları, halktan öğrenmeliyiz. Bu seyahatim zor görünüyordu ama buraya geldim çünkü bizler tarihin kavşağında durmalıyız, dedi.

"Ben Rohingya Müslümanlarının kardeşiyim"

Rohingya Müslümanlarına ilişkin bir din adamının, Kutsal Peder, Rohingya halkı için konuşmanızdan dolayı teşekkür ederiz. Onlar bizim kardeşlerimiz gibi ve siz de böyle söylediniz, hatırlatmasına Papa, "Hazreti İsa bugün Rohingya'dır. Siz onlar hakkında kardeşlerimiz gibi dediniz. Ben ise onların kardeşiyim, diyerek karşılık verdi.

Haberin Devamı

Mülteci sorununun utanç verici olduğunu dile getiren Papa Francesco, Bugün, daha çok bankaların nasıl kurtarılabileceği konuşuluyor. Sorun, bankaların kurtarılması. Ya kadınların ve erkeklerin onurunu kim kurtaracak? Harap olmuş insanlar artık kimseyi ilgilendirmiyor. Şeytan, bugünün dünyasında bu şekilde hareket etmeyi başarıyor, dedi.

Eğer biraz gerçeklik duygusuna sahipsek bu bizi utandırmalı, ifadesini kullanan Papa, Oysa bugün medyadaki skandal, kişilerle değil bankalarla alakadar. Bütün bunlar karşısında ağlamak için lütuf talep etmeliyiz. Dünya, gözyaşı yeteneğini kaybetti, dedi.

Bangladeşte 1 Aralıkta 16 Rohingya Müslümanı ile bir araya gelmesine değinen Papa, Bu zavallı insanlarla buluşmam sırasında onların yüzlerine bakarken utanç duydum! Hem şahsım hem de tüm dünya adına utanç duydum!" diye sözlerini sürdürdü.

Pederlerin mi yoksa genç kadınların mı daha fazla fahişeliğe esir edildiğinden emin değilim

Haberin Devamı

Papa, mültecilere ilişkin bir soruya da şöyle yanıt verdi:

Şimdiye kadar dört mülteci kampını ziyaret ettim. üçü devasa idi: Lampedusa Adası (İtalya), Midilli Adası (Yunanistan) ve Bolonya (İtalya).

Buradaki mesele, onlarla yakınlaşmaktır. Bazen çıkmayı beklenen bir yer ile adı başka olan bir cezaevi ayırt edilemiyor. Bazen de mülteci kampları gerçek birer toplama kampı gibi, dedi.

Papa, İtalyadaki mülteci bir kadınla sohbetinin içeriğini de, "O kadın mülteci bana, Lampedusa Adasına ulaşmasının üç yılını aldığını anlattı. Bu süre içinde beş kez satılmış. Bu gençler aldatılıyor ve Romada kadın ticareti yapanlara satılıyor. Yaşlı bir peder bana ironik olarak, Romada genç kadınların mı yoksa pederlerin mi daha fazla fahişeliğe esir edildiğinden emin olamadığını söylemişti" sözleriyle anlattı.