Gazete Vatan Logo

Panik yapıp dolar alan yine ters köşeye yattı

Mayıs- Haziran krizinde ‘Dolar 2 YTL olur’ diye dövize yüklenen ve 20.5 milyar dolarlık alım yapanlar bir kez daha hüsrana uğradı. Dalgalanma günlerinden sonra yapılan alımlarda maliyet 1.50 YTL’de yoğunlaştı. Dolar dün 1.38’i gördü, yüksekten alanlar ciddi zarar yazdı

Geçen yıl mali piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ardından ’Kriz çıkacak’ söylentileriyle paniğe kapılıp dövize hücum eden Türk yatırımcı yine ters köşeye yattı. 23 Haziran’da 1.71 YTL’ye yükselen dolar, 32.5 kuruş düşerek dün 1.3850’ye geriledi, düşüş yüzde 19’u buldu. ’Kriz’ söylentileriyle 20.5 milyar dolar alıp bankalara yatıran tasarruf sahiliplerinin bu düşüşten eli yandı. Söylentilere kulak tıkayıp faize ve borsaya girenin kazancı ise büyük. Doların zirvede dolaştığı Haziran sonunda Hazine bonosu alan yatırımcının tasarrufu yüzde 14 arttı. Borsadaki getiri yüzde 30’dan fazla.

Dolar 8 aydır düşüyor
Geçen yıl Mayıs başında ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımı, Türkiye’deki Merkez Bankası seçimleri, enflasyon beklentisindeki bozulmalar nedeniyle hızla yükselişe geçen döviz kurları, aradan geçen sürede iki önemli hareket yaptı. Dolar 5 Mayıs’ta başladığı yükseliş hareketini 23 Haziran’a kadar sürdürüken kur 1.3185’ten 1.71 YTL’ye çıktı. Ardından Merkez Bankası’nın faiz artırımları ve piyasalarda sağlanan istikrarla birlikte kurlarda yaklaşık 8 aydır devam eden düşüş süreci başladı. Bu süreçte dolar bir daha 23 Haziran’da gördüğü 1.71 YTL’lik zirve seviyenin yanına bile yaklaşamadı. Kurdaki düşüş özellikle bu yılın Ocak ayından itibaren yabancı sermaye girişiyle hızlandı. Bankacılara göre Ocak başından bu yana mali piyasalara giren döviz miktarı 7 milyar doları buldu. Bu para girişi dolar kurunun yılbaşına göre 3 kuruş daha gerileyip dün 1.3850 YTL’ye inmesine neden oldu.

Maliyet 1.45-1.55 aralığında
Aynı dönemde Türk yatırımcısı da kendi hikayesini yazdı. Tasarruf sahipleri dalganın başlangıcında düşük fiyattan dolar alıp zirveye yakın seviyelerden satış yaparak başarılı bir yatırımcı profili çizdi. Ancak sonra dolardaki her düşüşte yeniden alım yaparak seçim öncesi çıkabilecek bir ’krize’ oynadı. Merkez Bankası verilerine göre geçen yıl 18 Mayıs’tan bu yıl 2 Şubat’a kadar bankalardaki döviz tevdiat hesaplarında (DTH) artış 20.5 milyar doları buluyor. Toplam DTH tutarı bu dönemde 62.1 milyar dolardan 82.7 milyar dolara çıktı. Söz konusu DTH’lara ilişkin kaba maliyet hesabı yapmak da mümkün. Bankalardaki DTH’lar kurun 1.40-1.45 arasında olduğu dönemde 5 milyar dolar, 1.45-1.50 bandında 13, 1.50-1.55 aralığında ise 9 milyar dolar artmış.

Bono faizi 5 ay sonra ilk kez fonlama maliyetinin altına indi
FED Başkanı Ben Bernanke’nin önceki akşam yaptığı konuşmasında dünya ekonomisine yön veren kısa vadeli faiz oranlarında artırım beklentisini ortadan kaldırması, tüm uluslararası piyasalarda olduğu gibi Türkiye’de de coşkuya neden oldu. En belirgin hareketlerden biri bono piyasasında görüldü. Hazine bonosunda bileşik faiz, fonlama maliyeti olarak kabul edilen Merkez Bankası’nın gecelik oranının altına indi. 26 Kasım 2008 vadeli gösterge tahvilin yıllık bileşik getirisi dün 0.21 puanlık düşüşle yüzde 19.09’a geriledi. Böylece bono faizi Merkez Bankası’nın gecelik faizinin yıllık bileşik getirisi olan yüzde 19.11’in altına Eylül ayından sonra ilk kez indi.

Borsa 44 binin üzerine çıktı
Dünya borsalarındaki hızlı toparlanma borsayı son 9 ayın en yüksek seviyesine taşırken endeks gün içinde 44 bin puanın üzerine çıktı. Birinci seansat 44 bin 235 puana kadar çıkan borsa daha sonra gelen satışlarla günü yüzde 1.29’luk artışla 43 bin 813’ten kapadı.

Haberin Devamı